Kahden tutkinnon suorittaminen yhtä aikaa ei ole ylivoimaista

0

Hämeenlinnalainen Mika Uutela työskentelee kenttämestarina Tawast Golfissa, jossa vastaa lähes kaikesta: kentästä, kentän hoidosta ja rakennuksista. Mika suoritti HAMIssa golfkenttämestarin erikoisammattitutkinnon ja tutkinnon aikana innostui suorittamaan myös johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. ”Kaikki yhtä aikaa, pienet lapset, työ ja kaksi eri tutkintoa. Välillä haastavaa, mutta ei mitenkään mahdotonta”, toteaa Mika.

-Lähdin suorittamaan golfkenttämestarin erikoisammattitutkintoa lähes kahdenkymmenen golfkentällä vietetyn työvuoden jälkeen. Toki olin jo aiempina vuosina seurannut koulutuksen alkamista, mutta aiemmista kokemuksista johtuen kynnys hakea oli todella korkea. Opinnot eivät suuremmin kiinnostaneet; ajattelin, että töissä on kivaa, koulutuksissa ei niinkään.

-Valmistuin golfkenttämestariksi viime syksynä. Sitä ennen olin valmistunut ammattikoulusta autopuolelta. Menin joskus 14-vuotiaana kesätöihin golfkentälle ja siellä olen viihtynyt. Kokeilin välillä jotain muutakin työtä, mutta palasin kentälle. Koneitten kanssa pärjään ja niiden kautta ylipäätään kiinnostuin koko alasta.

– Kimmoke lähteä opiskelemaan golfkenttämestariksi tuli suoraan Lepaalta. Kun on kauan ollut alalla, kaikki tuntevat kaikki, Lepaalta opettaja soitti, että nyt olisi viimeinen mahdollisuus opiskella vanhantyylinen kenttämestarikoulutus, että lähdetkö mukaan. Mietin, että no jos on viimeinen mahdollisuus, niin lähden! Olin asiaa aiemminkin miettinyt, mutten ollut vaan vienyt asiaa eteenpäin. Koulunkäynti ei muinoin kovasti kiinnostanut ja kynnys lähteä opiskelemaan oli jäänyt aika korkeaksi. Lepaan yksikössä pääsin sisään opiskeluun, vaikka aluksi kaikki olikin uutta ja erilaista aiempiin kouluvuosiin verrattuna.

– Kun on kauan ollut tällä alalla, edennyt kesäpojasta kenttämestariksi, ja kun on tehnyt esimiestyötä, niin olen miettinyt miten homma pitäisi tehdä. Ja kun olen ollut eri kentillä töissä, olen nähnyt erilaisia toimitusjohtajia ja heidän tyylejään – ja henkilöstöjohtaminen on mielenkiintoista.  Kenttämestarin tutkintoon kuuluu osana henkilöstön johtaminen – ja se kolahtikin oikein kunnolla. Olin toiminut esimiehenä vuosia ja miettinyt näitä asioita, ja nyt, kun oivalsin, että niitä voi myös opiskella, aloin etsiä siihen mahdollisuutta. HAMIsta sekin löytyi: johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto.

– Johtamiskoulutuksesta tykkäsin ihan todella paljon. Ihan paras koulutus missä olen ikinä ollut.
Sain koulutuksesta toki paljon eväitä, mutta erityisesti varmistuksia omille ajatuksilleni, että onko tämä nyt järkevää näin ja että ajattelenko tätä oikealla lailla. Tekemiselle tuli lisää varmuutta ja vahvistusta, että olen oikeilla raiteilla.

Opinnot, pienet lapset ja työt – miten ne voi yhdistää?

– On sinänsä hyvä, ettei minulla ole mitään työaikaa. Alaiset tulevat töihin viideltä tai kuudelta aamulla, mutta minä voin olla paikalla jo sitä ennen ja kirjoittaa koulujuttuja silloin.  Eli olen tehnyt todella paljon aamuöisin kirjoitushommia. Herään aamuisin helpolla, ja olen istunut vaikka tunnin verran ja kirjoittanut ja sitten alkanut töihin. Tietysti talvella, kun on hiljaisempaa ja lomia, niin sitten olen pystynyt keskittymään enemmän opintoihin. Se kaikki meni yllättävän kivuttomasti. On mahdollista sovittaa opiskelu ja muu elämä yhteen. Ei oikeastaan edes tuntunut missään, jos ajatellaan sitä minun ympäristöäni: lapsia, perhettä tai töitä, niin niihin ei opintoni oikeastaan vaikuttaneet mitenkään, ne eivät kärsineet millään muotoa. Tämä opiskelutapa on sopinut minulle todella hyvin. Johtamisen opinnot kestivät noin puolitoista vuotta.

– Koulutus sattui menemään vielä jotenkin niin samaan tahtiin kuin työelämä: että kun töissä oli oikein hektistä, sitä pystyi päiväkirjamaisesti tekemään koulutehtäviä siinä samalla, tyyliin seuraavana aamuna. Oli ihan järkevääkin sylkeä ulos sitä kaikkea ajatusta. Eli jos oli jokin tehtävä työn alla, yritin tilanteen kautta hakea ratkaisua siihen.

Mitä tutkinnot merkitsevät käytännössä?

– Konkreettinen tulos oli palkankorotus, mutta eipä juuri muuta. Toki tuuletin, kun sain kaiken tehtyä; olin todella tyytyväinen ja homma tuli tehtyä vielä kohtalaisessa ajassa. Aikataulu oli hyvä.
– Tutkinnot suoritettuani minulla on ollut varmempi olo ja se on tosi iso asia itselleni. Golfkenttämestarin opinnoista meille jäi hyvä neljän hengen porukka, jolta saa vertaistukea. Johtamisen opintojen osalta se jäi, kun homma koronan takia hajosi verkkoon ja verkostoituminen jäi vähäisemmälle.  Opiskeluun HAMIssa kaikkinensa olen ollut todella tyytyväinen, erityisesti johtamisen koulutukseen, ja olen sitä suositellutkin muille.

– Nyt, kun aikaa on kulunut puoli vuotta viimeisimmästä tutkinnosta, välillä ajatuksissa on, mitähän alkaisi seuraavaksi opiskella… Omasta teiniaikaisista opiskelumöröistä olen nyt päässyt eroon – opinnoissa oli silloin omasta mielestäni niin paljon kaikkea turhaa. Näissä opinnoissa puhutaan vaan alaan liittyvää asiaa ja se on sillä selvä – ja se toimii minulle. Voin nyt opiskella lisääkin, kun tiedän, että sieltä on kaikki sellainen turha karsittu pois. Toki tällä koulutuksella, näillä molemmilla tutkinnoilla, voisin hakea vaikka toimitusjohtajaksi.

-Opiskelussa kaikkein parasta on ollut se, että löysin oppimisen ilon. Se on ollut ehdottomasti kaikkein parasta. Ajankäyttö opiskelussa on tietysti aina haaste, mutta sen tietää aina aloittaessaankin, kun työn ohella opiskelee.

– Opinnoista jäi kaikkinensa tosi hyvä fiilis, itsensä voittaminen ja tavoitteiden saavuttaminen – varsinkin tällä taustalla, kun ei ole mikään lukijaihminen. Oma varmuus kasvoi, verkostoitumista tapahtui. Suurin ongelma opintojen alussa taisi olla se, että enää ei käytetä kynää ja paperia, vaan on Moodlet ja muut. Alussa se aiheutti vähän säätöä, että miten homma nyt meneekään, mutta äkkiä se valkeni.

 

Mika Uutela on todella tyytyväinen HAMIn tarjoamiin koulutuksiin.

 

Leave A Reply