Julkkisfarmari Sari Rouvisen vierailu Mustialassa

0

Saimme Mustialan kampukselle vieraaksi julkkisfarmari Sari Rouvisen Piiroomäen maatilalta. Vierailun tavoitteena oli kuvata maatalousaiheisia videoita Piiroomäen suosituille somekanaville markkinointiajatuksella. Alkuperäinen ajatus oli mainostaa Tilalle töihin -hankkeen lyhytkoulutuksia. Ryhmien opiskelijamäärät täyttyivät kuitenkin hyvin nopeasti Opintopolun haun kautta, joten muutimme tilausvideoiden kuvauskulmaa hieman. Annoimme Sarille vapaudet luoda kampuksen oppimisympäristössä maatalousalan markkinointimateriaalia sekä otoksia Mustialan tunnettavuuden edistämiseksi.

Tilalle töihin -hankkeen alkaessa pohdiskelimme keinoja, miten saisimme innostettua alalle lisää opiskelijoita ja miten voisimme ratkaista osaltamme alan yritysten työvoimahaasteita. Entisenä maatalon kasvattina olin jo tovin seurannut Piiroomäen maatilan autenttista sometiliä Facebookissa. Mietin, voisimmeko tehdä tämän rempseän julkkisfarmarin kanssa jonkinlaista yhteistyötä. Yhteydenotto Sari Rouviseen kannatti, kaima innostui suunnitelmista saman tien.

Rouvisen reissu Tammelaan poikikin ihan loistavan kokonaisuuden, joka oli mielenkiintoista toteuttaa. Saimme purkitettua tiiviitä tietoiskuja opetusnavetalta sekä Sarin että meidän gallerioihimme. Haastateltaviksi somevideoihin innostui hankeinfoineen ja uratarinoineen sekä Hämeen ammatti-instituutin että Hämeen ammattikorkeakoulun työntekijöitä. Sari kuvaa omalle tyylilleen uskollisesti, kymmenille tuhansille seuraajille luontevasti ja vapaamuotoisesti höpötellen. Toisinaan rentoja videoita täydentää tärkeät kannanotot yhteiskunnallisestikin tärkeisiin seikkoihin maatalousalalla.

Kuvaustiimi valmiina toimiin. Vasemmalta Sari Rouvinen, Katri Hakala, Sara Vihinen ja Sari Hattula.

Kuvausten kanssa samaan aikaan navetalla hääräilivät englanninkielisen kotieläinkoulutukseen osallistujat ohjaajiensa kanssa. Lyhytkoulutuksiin osallistujille järjestetään hankkeesta jokaiselle yksilöllisesti sopivia työharjoittelutiloja tai osa voi löytää hankkeemme avulla jopa pitkäaikaisen työpaikankin. Yhtenä tavoitteena on saada tiloille uutta työvoimaa sekä suunnitella jokaiselle yksilöllinen jatkopolku koulutuksen jälkeen. Mustialassa opintomahdollisuuksia on useampia, joten jokaisen kanssa käydään ohjauskeskusteluita ja mietitään jatkumoa tulevaisuutta varten. Rouvinen nappasi lyhytkoulutuksen opettajan ja projektipäällikkö Pia Kekkosen haastatteluun käytännön töiden harjoittelun lomassa. Voit katsoa haastattelun täältä. 

Projektipäällikkö Pia Kekkonen Sari Rouvisen haastattelussa.

 

Kuvausten kanssa samaan aikaan Mustialan kampuksella järjestettiin englannin kielinen Taking care of farm animals -lyhytkoulutus. Kuvassa koko kurssiporukka ohjaajineen.

Projektitöissä parasta on laajat verkostoitumisen mahdollisuudet ja monipuolinen tekeminen. Hankemaailmassa työskennellään tietyin raamein, mutta työ pitää sisällään myös erilaista luovaa toimintaa ja erilaisia kokeiluja. Nämä kuvauspäivät olivat hyvä esimerkki kokeiluluontoisesta toiminnasta – näemme työn tuloksia toivottavasti yhteyshakujen jälkeen ja jatkuvan haun myötä. Niin kuin Katri Hakala totesi haastatteluvideollaan, Mustialan opinnot sopivat ihan kaikille. Odotammekin tapaavamme uusia opiskelijoita kevään kurssien lisäksi myöhemmin.

Opiskelijat pääsivät tutustumaan nautojen lisäksi myös muihin maatilan eläimiin Mustialassa.

Iso kiitos kaikille tässä kuvaustempauksessa mukana olleille. Voit katsoa lisää Sarin kuvaamia videioita Piiroomäen lypsykarjatilan sivuilta Facebookissa ”Piiroomäen maatila” sekä Instagramissa ja TikTokissa profiileista ”piiroomaentila”.

Kuvausreissu oli osa Tilalle töihin hankkeen toimintaa. Hanke on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Teksti ja kuvat Sari Hattula

 

Leave A Reply