Alttoviulu vaihtui historian havinaan

0

Laura Haltia opiskelee Sibelius-lukiossa Helsingissä instrumenttinaan alttoviulu. Syksyllä jatkuvat opiskelut, mutta kesän aikana työkokemusta kertyy Hämeen ammatti-instituutin palveluksessa. Lauran kesätyö on alkanut arkistoinnilla, jossa hän on päässyt silmäilemään yli 100 vuoden vanhoja todistuskirjoja. Kirjojen sivuilta paljastuu muunmuassa Mustialan Karjanhoitajakoulun opiskelija Nestor Yli-Pappilan koulumenestys. Nestor oli  syntynyt vuonna 1888 ja hän menestyi hienosti opinnoissaan. 

Laura Haltia on päässyt kesätyössään jo hyvään vauhtiin. Häntä opastaa Hämeen ammatti-instituutin johdon assistenttina toimiva Heini Mäkinen.

  • Ensimmäisenä urakkana Lauralla on arkistointia. Hän käy läpi mappeja ja opiskelijoista tehtyjä kirjoja, jotka sisältävät todistuksia. Ne on katsottava huolella läpi ennen toimitusta Kansallisarkistoon, Heini Mäkinen kertoo.

Historian havinaa

Hämeen ammatti-instituutin juuret ovat syvällä, sillä jo 1840-50 -luvuilla perustettiin maineikkaat Mustialan maatalousoppilaitos ja Evon metsäoppilaitos. Silloin elettiin vielä Venäjän Keisari Aleksanteri II aikaa. Kulttuurihistorialliset kohteet ovat edelleen hyvässä kunnossa ja toimivat opiskelijoiden oppimisympäristöinä. Heini Mäkinen ja Laura Haltia ovat arkistoja järjestellessään törmänneet upeisiin historiallisiin aarteisiin. Yksi mielenkiintoinen löytö on Mustialan Emätilan Karjanhoitajakoulun oppilas- ja päästötodistuskirja vuosilta 1908-1968.

  • Löysimme kirjan Heinin kanssa ja sitä on ihana tutkia. Vanhantyylinen koukeroinen kirjoitus tosin aiheuttaa vähän vaikeuksia, mutta kyllä senkin lukemiseen tottuu äkkiä, kertoo kesätyöntekijä Laura Haltia Hämeen ammatti-instituutista.
Oppilasnimikirja ja päästötodistuskirja Mustialasta. Teos luetteloi opiskelijat ja heidän arvosanansa vuosilta 1908-1968.

Nestor Yli-Pappilan ahkeruus oli täysi kymppi

Kirjassa on 60 vuoden ajalta listattuna Mustialan Karjanhoitajakoulun opiskelijat ja heidän koulussa saamansa arvosanat. Kirjasta löytyy myös opiskelijan kotipaikka sekä isän sääty, joka silloin oli tärkeä taustatekijä. Mustialan opiskelijoiden isät olivat esimerkiksi renkejä, mäkitupalaisia, torppareja, talollisia jne.

  • Nestor Yli-Pappila oli Kiikasta kotoisin oleva talollisen poika. Nestor oli tullut karjanhoitajakouluun vuonna 1907 ja hän menestyi hyvin koulussa. Numeroista käytös ja ahkeruus olivat molemmat täysiä kymppejä,

Hämeen ammatti-instituutin kesätyöntekijä Laura Haltian arkistointityö on tärkeä tehtävä. HAMIn vahva historiallinen tausta ja perinteet velvoittavat toimimaan kestävästi myös tulevaisuuden maailmassa. Hämeen ammatti-instituutilla on Kestävä tulevaisuus -ohjelma ja oppilaitos on saanut kestävän kehityksen sertifikaatin OKKA-säätiöltä vuonna 2022.

  • Oppilaitoksemme yksiköt ympäri Kanta-Hämettä ovat olleet ja ovat jatkossakin tärkeitä koulutuspaikkoja. Myös vanhat todistukset ovat upeaa kansallista perintöä ja ne arkistoidaan HAMIn välivarastoon ja lopulta Kansallisarkistoon Helsinkiin. Lauran tekemä arkistointityö on todella arvokas ja tärkeä tehtävä. Meillä on vastuu yli sadan vuoden vanhoista arkistoista, Heini Mäkinen Hämeen ammatti-instituutista toteaa.

 

Tutustu Hämeen ammatti-instituuttiin.

Teksti ja kuvat: kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti.

Leave A Reply