Evolla treenattiin raivaussahan käytön alkeita

0

Evon toimipisteessä riitti viime viikolla vilskettä. Kaiken muun arjen aktiviteetin lisäksi paikalle oli saapunut kahdeksan henkilön porukka, jotka tulivat hakemaan oppia raivaussahan käytöstä. Lyhytkoulutus oli osa HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hankkeen toiminnasta, jolla tähdätään nopeaan työllistymiseen Kanta-Hämeen alueella. Saattaapa joku osallistujista innostua opiskelemaan lisääkin metsäalaa. Eräs opiskelija kiteytti tunnelmansa koulutuksen jälkeen: ”Me ollaan ajateltu jäädä tänne, kun täällä on niin hienot puitteet ja muutenkin mukavaa!”

Viikon mittainen koulutus pidettiin kaksikielisenä, englanniksi ja suomeksi. Käytännönharjoituksia painottava koulutus aloitettiin konehallilta, missä käytiin läpi ihan ensimmäisenä työntekijän turvavarusteet aina kypärästä tukeviin jalkineisiin. Itse raivaussahaan tutustuttiin huoltojen kautta. Pienissä ryhmissä tehtiin raivaussahaan terän ja tulpan vaihtoharjoituksia.

Juha Suonpää opettaa kuinka raivaussaha huolletaan.

Raivaussahan käynnistys ja valjaiden säädöt käytiin läpi ennen maastoharjoituksiin siirtymistä. Kaikilta osanottajilta onnistui käynnistäminen sujuvasti. Tärkeä osa raivaussahan käytössä on, ettei sahaa tylsällä terällä. Terän teroittaminen olikin yksi osio, jota kovasti harjoiteltiin. Seuraavana päivänä päästiin sitten kokeilemaan maastossa, miten teroitus oli onnistunut. Osa sai ensikosketuksen raivaussahaan. Olipa porukassa myös kokeneita konkareita, jotka tulivat päivittämään omaa osaamistaan.

Harjoitukset jatkuvat ulkona maastossa.

Maastossa opiskelijat pääsivät tekemään energiapuuhakkuukohteen raivausta ja varhaisperkausta. Työ eteni sujuvasti ja ensimmäinen kohde oli valmis ennen päivän päättymistä. Silloin aikaa jäi vielä käydä läpi mitä oli päivän aikana opittu ja mitä seuraava päivä toisi tullessaan. Sää suosi harjoituspäiviä. Ensimmäisenä päivänä oli mukavan pilvistä, siispä sopivan vilpoisa keli työskentelyyn. Toinen päivä alkoi pienellä tihkulla, mutta suurin sade osui juuri ruokatauon ajalle ja sen jälkeen aurinkokin pilkahti pilvien takaa. Tässä tuli hyvin selville, että metsätöissä ei pysty säätä valitsemaan – vain varusteet, joilla on liikenteessä.

Juha Suonpää kommentoi uransa ensimmäistä hankkeeseen liittyvää lyhytkoulutuksen opettamista seuraavasti: ”Oli mukava koulutus. Kurssilaiset olivat innokkaita ja motivoituneita oppimaan uutta – aamuisin minua odotti aina valmiiksi mietitty kysymyspatteristo.” Myös palaute opiskelijoiden suunnasta oli yhtä positiivista: ”Rauhallinen ja perusteellinen opetus, todella mukavat opettajat. Eteneminen ja logistiikka oli järkevästi suunniteltu.”

Myös se, että kurssille oli suunniteltu paljon käytännön harjoituksia, koettiin viikon parhaana antina. ”Olen kiitollinen, että pääsin tutustumaan alaan paremmin ja oppimaan koneiden ja laitteiden käyttöä. Voin vain todeta, että kurssi oli hieno kokemus.”

Osallistujilla oli mahdollisuus myös suorittaa työturvallisuuskortti- sekä hätäensiapukoulutus, jotka he läpäisivätkin onnistuneesti. Nämä korttikoulutukset koettiin tärkeiksi, sillä ne antoivat perspektiiviä turvalliseen työskentelyyn ja toimimiseen hätätapausten varalta.

Työt sujui hyvin ja turvallisesti ensikertalaisiltakin!

Teksti: Terhi Kaskioja ja Sari Hattula
Kuvat: Terhi Kaskioja, Ari-Pekka Nieminen ja Sari Hattula

HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hanke on Hämeen Ely-keskuksen ja Euroopan unionin osarahoittamaa (ESR+). Hanketta toteuttaa Hämeen ammatti-instituutti.

Leave A Reply