Toyota opettaa robotteja vanhusten avuksi VR:n avulla

0

Toyotan tutkimuslaitos (Toyota Research Institute, lyhyesti TRI) julkaisi 3.10.2019 tiedotteen projektista. Projektissa tutkijat opettavat roboteille kotitaloustöitä VR -teknologiaa hyödyntämällä. Sen sijaan, että robotti ohjelmoitaisiin suorittamaan tietyt tehtävät tietyllä tavalla, ihminen voisi opettaa robottia. VR -laseja käyttävä tutkija voi nähdä maailman robotin näkökulmasta, robottiin kytkettyjen 3D -sensoreiden ja kameroiden avulla. Tutkia voi opettaa robotille yksittäisiä tehtäviä, kuten jääkaapin avaamisen ohjaamalla tätä VR -lasien omilla ohjaimilla. Tutkia voi myös lisätä robotille merkintöjä tehtävän eri suoritustavoista. Robotti tallentaa ja analysoi tämä tiedon oppiakseen esimerkiksi mihin koura asetetaan ja kuinka lujaa kahvasta täytyy vetää. Opittuaan tehtävän, robotti voi opettaa muita robotteja siirtämällä tietonsa niille. TRI kutsuu tätä ryhmäoppimiseksi (fleet learning). Tiedotteessa mainitaan järjestelmän kykenevän hoitamaan verrannollisesti monimutkaisia ihmisten tehtäviä 85% onnistumisella. Tähän lukuun on otettu huomioon tilanteet, jossa robotin on annettu yrittää uudestaan, kun robotti havaitsee epäonnistuneensa tehtävässä.

On mielenkiintoista seurata robotiikan kehittymistä. Yksinkertaisen lattialla menevän pölynimurirobotin sijaan omassa kodissaan menisi robotti, jonka voisi opettaa imuroimaan. Opetettavia robotteja voisi hyödyntää muuallakin kuin kotitalouksissa. Robotin voisi opettaa tekemään päivittäisiä monotonisia töitä työympäristössä. Ongelmanratkaisun ja virheistä oppimisen kehittyessä, roboteille voisi opettaa vaativampia tehtäviä.

About author image | Toni Lavonen

Toni Lavonen, sovelluskehittäjä, HAMK Smart-tutkimusyksikkö

VATTU – Valmistavan teollisuuden virtuaaliset tuotteet

VATTU -hankkeen tavoitteena on tutkimuksen, selvitysten ja kokeiluiden avulla tuottaa ja jalkauttaa uutta tietoa yritysten hyödynnettäväksi koskien yritysten mahdollisuuksia hyödyntää pelimoottoriteknologiaa tuotannossaan ja toiminnassaan. Hankkeen kesto on 1.6.2019 – 31.12.2020. Toiminta-ala on Kanta-Häme, Valkeakoski ja Hyvinkää.

Comments are closed.