Robotiikka ja Citylaturi onnistuivat helteessä

0

HAMKin opiskelijoiden kesän uurastus esiteltiin seminaarissa.

Nelisenkymmentä HAMKin tieto- ja viestintätekniikan opiskelijaa opiskeli läpi lämpimän kesän tekemällä projekteja. Tulokset esiteltiin 22.8. seminaarissa.

Tietojen ja taitojen lisäksi opiskelijat lisäsivät valmiuksiaan kirjallisten raporttien ja muun dokumentaation tekemisessä ja esiintymistaidossa. Yksi ryhmistä teki projekteista esittelymateriaalia sekä auttoi ryhmiä viestinnällisesti. Projekteja oli 15, ja niiden aiheet vaihtelivat laajalti

Yksi ryhmä haki ratkaisua, jossa robottia voitaisiin ohjata virtuaalitodellisuuden kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että toimintoja tekevä robotti sijaitsee jossain mutta sen toimintaa voidaan ohjata täysin muualta. Ohjaus tapahtuu virtuaalilasien ja ohjaimien avulla. Henkilö voi siis siirtyä virtuaaliseen todellisuuteen ja tehdä siellä toimia, jotka oikea robotti oikeassa todellisuudessa toteuttaa. Onnistuessaan tällainen toimintatapa mahdollistaisi esimerkiksi sen, että itse robotti toimii vaikeapääsyisessä tai vaarallisessa ympäristössä, mutta sen toimintoja voi reaaliaikaisesti ohjata vaikkapa omalta työpisteeltä. Toki tässä projektissa päästiin vasta aivan alkuun, mutta onnistumisen kokemuksia syntyi.

Robottia ohjataan virtuaalisesti

Oikea robotti liikkui reaaliajassa virtuaalirobotin mukaisesti. Sen liikuttaminen tuntui aidolta, kun siihen tarttui HTC Viven ohjaimilla. Tämä vaati viikkojen säätelyä, kuvaavat ensimmäisen vuoden opiskelijat Riku Manninen ja Ville-Matti Pursiainen.

Esimerkki täysin toteutuneesta ja käyttöön otetusta projektista on Citylaturi-sovellus. Sen idea on näyttää kahvilat, joissa on käytössä mobiililaitteiden latauspiste kahvilassa asioinnin aikana. Sovellus on jo löydettävissä sovelluskaupoista.

Juuso Salmesvuoren, Miikka Ahon ja Teemu Raussin Citylaturi-sovellus löytyy jo sovelluskaupasta.
Aleksi Norri, Taneli Ranne ja Tony Reittu esittelevät prototyyppiä pelistä, jota suunnitellaan yhdessä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa 5 – 8-vuotiaille.

Kesäopintoja on nyt järjestetty tekniikan koulutuksessa yhdeksänä kesänä. Palautteiden perusteella kesäopinnot ovat mielenkiintoinen tapa oppia ja ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa tekniikan koulutuksessa.

Tutustu myös videoon kesäprojekteista!

Teksti: Lea Mustonen, HAMKin Teknologiaosaamisen yksikön viestinnän lehtori

Kuvat: Veera Tommila (tieto- ja viestintätekniikan opiskelija)

Artikkeli on julkaistu Aamupostissa 25.8.2018. 

 

 

Leave A Reply