Plussan puolella: Infograafeilla selkeyttä ja visuaalisuutta materiaaleihin

0

Infograafi on visuaalinen esitys tiedosta. Se sisältää yleensä kuvia ja graafisia elementtejä sekä pieniä määriä tekstiä. Infograafit sopivat esimerkiksi erilaisten prosessien esittelyyn, aikajanoihin, tiivistelmiin ja vinkkilistoihin, vertailuihin tai tilastotietojen havainnollistamiseen. Parhaimmillaan infograafi on houkutteleva, havainnollistava ja selkeä. Sen tehtävä on auttaa ymmärtämään ja hahmottamaan monimutkaistakin sisältöä tai ilmiötä tai vaikkapa kiteyttämään pitkän tekstin ydinkohdat.

Visuaalisia sisältöjä vaivattomasti – Venngage ja Adobe Express

Hämeen ammattikorkeakoulussa infograafien tekemiseen voi käyttää useampaakin työkalua. Helppo ja juuri tarkoitukseen suunniteltu työkalu on Venngage. Venngagesta löytyy paljon valmiita mallipohjia, joita on helppo muokata omiin tarpeisiin sopiviksi. Voit valita sopivan pohjan Venngagen sadoista eri mallipohjista. Pohjat on jaoteltu kategorioittain esimerkiksi miellekarttoihin, postereihin ja raportteihin. HAMKin henkilökuntaan kuuluvat henkilöt saavat tunnukset palveluun tekemällä tiketin ServiceDeskiin.

kuvankaappaus venngagesta, näkyvissä infograafien mallipohjia.

Toinen HAMKissa käytössä oleva työkalu on Adoben Creative Cloudista löytyvä Express. Express toimii sekä selaimessa että mobiililaitteessa ja on huomattavasti helppokäyttöisempi kuin suurin osa muista Adoben tuotteista. Expressin avulla luot helposti mm. kaavioita, sosiaalisen median sisältöä sekä määrittelemäsi brändi-ilmeen mukaisia postereita. Työkaluista löytyy myös muutamia näppäriä pikatoimintoja, kuten taustan poistaminen kuvasta. Hakusanalla “infographic” löytyy tällä hetkellä yli 1200 erilaista pohjaa.

Kuvankaappaus Adobe Expressistä, näkyvissä infograafien mallipohjia.

Infograafit ja saavutettavuus

Infograafien asianmukainen käyttö lisää saavutettavuutta ja auttaa monia hahmottamaan paremmin hankalaa tietoa tai pitkän tekstin ydinkohtia. Kiinnittämällä huomiota fonttiin ja fonttikokoon sekä väreihin ja sisällön selkeyteen saat infograafistasi jo heti saavutettavamman.
Ruudunlukuohjelmaa käyttäville infograafien sisältöön on haasteellista päästä käsiksi. Sivulla tulisikin tarjota infograafien sisältö myös jollain tapaa tekstimuodossa. Voit katsoa tästä esimerkin saavutettavasti.fi-sivustolta.

Toinen esimerkki äänitiedostolla rikastetusta infograafista on Sanna Laukkarisen (2021) laatima ohjelista digitaalisesta saavutettavuudesta. Kyseisen infograafin laatimisessa on käytetty apuna ThingLink-ohjelmaa, joka on myös HAMKin tuettu palvelu. ThingLink on HAMKissa sekä henkilökunnan että opiskelijoiden käytettävissä, katso ohjeet HAMKin Digipedaohjeista.

Vinkki! Lataa kattava ja maksuton opas infograafien saavutettavuuteen liittyen Eficoden verkkosivulta.
Kun olet hionut taitojasi infograafien parissa, muista myös suorittaa esitysgrafiikat ja infograafit -osaamismerkki, joka on osa Visualisoinnin osaaja -metamerkkiä (HAMKin henkilökunta).

Briefly in English

An infographic is a visual representation of information. It usually contains images and graphic elements as well as small amounts of text. Infographics are suitable, for example, for presenting various processes, timelines, summaries and lists of tips, comparisons or illustrating statistical data. In HAMK you can use two simple tools for creating an infographic: Venngage or Adobe Express.

Teksti: Eeva Niemelä

Lisää Plussan puolella -blogisarjan julkaisuja löydät Digi-HAMK -blogista.

Leave A Reply