Näin tuotat Swayllä saavutettavaa opetusmateriaalia

1

Kun opettajana teet materiaaleistasi saavutettavia, varmistat kaikkien opiskelijoiden mahdollisuuden käyttää tuottamaasi materiaalia parhaalla mahdollisella tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käytät helppokäyttöisyyden tarkistuksen työkalua, kun tuot Swayhin tekstiä, kuvia, videoita tai muita upotuksia. Työkalulla voit mm. varmistaa hyperlinkkien käytettävyyden ja näytönlukuohjelmien pääsyn sisältöihin.

Miten teet Sway-materiaalistasi saavutettavaa

Yksinkertaisen, tekstiin ja kuvaan perustuvan saavutettavan materiaalin tuottaminen ei vaadi opettajalta kovinkaan paljon työtä.

  • Tee otsikoista yksilöllisiä ja käytä aina otsikkotyyliä.
  • Älä koskaan käytä tekstissä kursiivia, alleviivausta tai suuraakkosia.
  • Käytä suurta kontrastia väreissä tai varmista, että käyttäjät pääsevät suurikontrastiseen helppokäyttönäkymään.
  • Tee tekstiin linkeille selvät kuvaukset pelkkien URL-osoitteiden sijaan. Varmista linkin Näyttöteksti-ruudussa, että linkitetty teksti on yksiselitteinen ja kuvaa linkin takana olevaa sisältöä.
  • Varmista, että kuville ja videoille on tehty muokkausnäkymässä vaihtoehtoiset tekstit, jotta näytönlukuohjelmat pystyvät tulkitsemaan niitä. Sway luo kuvalle vaihtoehtoisen tekstin tiedostonimen perusteella tai käyttää jo olemassa olevaa vaihtoehtoista tekstiä (esim. verkosta ladatuissa kuvissa tämä voi jo olla). Varmista, että automaattisesti tullut teksti on kuvaava.
  • Käytä tekstitystä ääni- ja videosisältöihin. Tekstitystä voi käyttää myös silloin, kun ääntä ei voi käyttää (esimerkiksi meluisissa ympäristöissä tai hiljaisissa ympäristöissä). Tekstitystiedoston voit hakea omalta koneelta tai mm. OneDrive-palvelun kautta.

Swayn helppokäyttönäkymä

Opiskelija voi avata Swayllä tuotetun materiaalin valitsemalla esityksen kolmesta pisteestä Helppokäyttönäkymä-vaihtoehdon. Kun jaat linkin materiaaleihin, laita mukaan myös tieto helppokäyttönäkymän mahdollisuudesta.

Sway vastaa WAI-ARIA –suosituksia (Accessible Rich Internet Applications), jotka määrittelevät, kuinka saavutettavuus huomioidaan erityisesti dynaamisen sisällön ja käyttöliittymäelementtien yhteydessä.

Laajemmat ohjeet Microsoftin sivuilla

Tee Sway-mallistasi helppokäyttöinen
Swayn helppokäyttötoiminnot
Sway accessibility milestones

Sway

Lisätietoa saavutettavuudesta

Yleistä tietoa saavutettavuudesta
Papunetin saavutettavuussivusto
Sisällön ymmärrettävyys ja selkokieli

Tietoa kirjoittajasta

Mirlinda Kosova-Alija, ratkaisuasiantuntija @MirlindaKA
Toimin HAMKissa myös sivutoimisena tuntiopettajana tietojenkäsittelyn koulutuksessa. Kirjoitukseni pohjautuu kokemuksiini niin kehittäjänä kuin opettajana.

Discussion1 kommentti

  1. Pingback: Sway: interaktiivisten materiaalien luomiseen

Leave A Reply