Suomalais-saksalaista yhteistyötä Natura2000-opinnoissa

0

Kansainvälistä yhteistyötä harjoitettiin Evolla Natura 2000 luontotyyppien parissa syksyllä 2019. Viikon mittaiselle intensiivikurssille osallistui evolaisia metsätalouden opiskelijoita toiselta ja kolmannelta vuosikurssilta. Vieraaksemme saimme, niin ikään metsätalouden opiskelijoita, Weihenstephan-Triesdorf University of Applied Sciences opinahjosta, Saksan maalta. Saksasta opiskelijoita ja henkilökuntaa oli saapunut tusinan verran ja evolaisia opiskelijoita oli viisi. Kurssin vetäjänä toimi Evon Natura 2000 -ekspertti, Tutkijayliopettaja Henrik Lindberg.

Kurssin ohjelmaan kuului Evon Natura 2000 alueiden inventointia, opiskelijoiden esitelmiä luontotyypeistä ja direktiivilajeista, retkiä luontokohteille, sekä mukavaa yhdessäoloa.Porukassa oli hyvä henki, ja saimme paljon uusia tuttavuuksia kurssilta!

Kiersimme yhdessä opiskelijain kanssa inventoitavia alueita suomalaisten toimiessa ”ryhmänvetäjinä” tiimeissä. Saksalaisten tietotaito Natura 2000 luontotyypeistä, sekä inventoinnista oli omaamme parempi. Saksanmaalla oli opiskeltu aihealuetta enemmän, kuin evolaisten keskuudessa. Germaaneilta löytyykin erilaisia Natura-alueita selvästi suomalaisia enemmän. Käytimme ensimmäistä kertaa ArcGIS collectoria, jolla etsimme inventoituja alueita, sekä korjailimme niitä karttaan. Vertasimme inventointitietoja aiemmin tehtyihin kartoituksiin.

   

Saksalaisia innosti selvästi meille tuikitavalliset sienet kuten esimerkiksi kanttarellit, suppilovahverot, sekä erilaiset tatit. Metsäkanalinnut olivat saksalaisilla erityisen kiinnostuksen kohteena, koska heillä metsäkanalintuja on erittäin vähän. Oman lisämausteensa toi tietysti hirvi. Suoalueet olivat heille eksoottinen kokemus, koska saksassa soita ei juuri ole.

Iltaohjelmana saksalaiset tutustuivat muun muassa Kotisten aarniometsään, Suurisuohon Janakkalassa ja Untulan harjulehtoon Lammilla. Saksalaisen tutustuivat innolla myös Evon kalavesiin. Kävimme myös metsästämässä yhdessä erään innokkaan germaanin kanssa iltana muutamana.

Evolaisten porukka on lähdössä vastavierailulle kevään 2020 aikana, halki Euroopan. Retkueemme kulkee halki Euroopan ja päämääränä siintää Hochshule Weinhenstephaner-Triesdorf Freisingissä, Saksassa.

Teksti: Jallu, Sanna ja Juha

Kuvat: Iiris Latvala ja Sanna Ketola

 

Leave A Reply