Fanni ja Roosa harjoittelussa tutkimusprojektissa Hollannissa

0

Bio- ja elintarviketekniikan opiskelijat Fanni ja Roosa olivat kevätlukukaudella työharjoittelussa Hollannissa. Harjoittelussa karttui kokemuksia ja kansainvälisiä kontakteja.

 

Ollaan Fanni ja Roosa, kaksi kolmannen vuoden opiskelijaa, jotka ovat tällä hetkellä suorittamassa työharjoittelua Bredassa, Hollannissa. Tulimme tänne 18. helmikuuta ja olemme täällä vielä pari kuukautta kesäkuun loppuun asti. Olemme molemmat Avans University of Applied Sciences koulussa tekemässä harkkaa tutkimusprojektin muodossa. Yksikkömme nimi on Centre of Expertise Biobased Economy. Samassa yksikössä on myös paljon muita harjoittelijoita esimerkiksi Brasiliasta, Virosta sekä muualta Hollannista, joiden kanssa olemme tutustuneet enemmän ja vietämme yleensä joka päivä ainakin lounaan yhdessä.

Roosa ja Fanni
Roosan ja Fannin kokemukset Bredasta ovat hyvin myönteiset

Roosan projekti keskittyy biohiilestä valmistettujen grillibrikettien prosessin optimointiin. Hollannissa syntyy paljon ruohojätettä jolle ei ole mitään käyttöä. Tämän vuoksi sitä esimerkiksi pyrolysoidaan ja siitä syntyvää biohiiltä halutaan jatkojalostaa erilaisiksi tuotteiksi. Fannin projektissa yritetään lisätä sipulin kuorista uutetun kversetiinin flavonolin puhtautta. Sipulin kuoret sisältävät paljon kversetiiniä, joka toimii esimerkiksi antioksidanttina ja sitä voidaan käyttää lisäravinteena.

Alussa meillä oli hieman hankaluuksia asunnon hankkimisen kanssa, koska Hollannissa on ylipäätään erittäin vaikeaa löytää asunto opiskelijana, saati sitten ulkomaalaisena opiskelijana. Kysyntä asunnoille on suurempi kuin tarjonta, jonka vuoksi asuntoja ei meinaa löytyä millään. Suomalaisten odotukset asunnon siisteyden suhteen ovat korkeammalla kuin mitä opiskelijoille on täällä tarjota. Suomesta käsin hankkimamme asunto olikin asuinkelvoton homeisine kylpyhuoneineen, törkyisine pintoineen sekä ötököineen. Tämän kokemuksen jälkeen liityimme moniin Facebook-ryhmiin, joiden kautta lopulta löysimme nykyisen asuntomme.

Bredassa on pikkukaupungin tuntua

Asuntomme sijaitsee Pohjois-Bredassa Wisselaarissa aivan kaupungin laidalla luonnon helmassa. Asumme kerrostalossa kahden hollantilaisen tytön kanssa, jotka ovat erittäin mukavia. Asuinalueemme on hyvin kaunis ja rauhallinen, josta on noin 15 min pyöräilymatka sekä keskustaan, että koululle. Pyörät ovat ainakin Bredassa kaikista kätevin liikkumismuoto. Pyörätiet ovat erittäin hyväkuntoisia ja helppoja. Pyörän saa täältä vuokrattua vain 12 e kuussa, eikä myöskään ylämäistä ei ole tietoakaan.

Breda kaupunkina on aivan ihastuttava noin 180 000 asukkaan vanha, perinteinen ja rauhallinen kaupunki. Täällä on ihanaa pikkukaupungin tuntua, vaikka tämä ei niin pieni olekaan. Breda sijaitsee lähellä Belgian rajaa ja tästä on lyhyt matka junalla moniin Keski-Euroopan kaupunkeihin. Keskustassa on pitkä ostoskatu ja paljon pieniä sivukatuja ihanine ravintoloineen. Bredan keskusta on rauhoitettu kokonaan muusta liikenteestä ja keskellä keskustaa seisoo hieno vanha kirkko. Paikalliset täällä ovat omien kokemustemme mukaan erittäin ystävällisiä ja avuliaita ja puhuvat hyvää englantia.

Olemme harjoittelumme aikana käyneet Amsterdamissa, Brysselissä ja Keukenhofissa (kasvitieteellinen puutarha). Lisäksi olemme tutustuneet paljon Bredan ympäristöön pyöräillen. Eilen kävimme Mastbosin luonnonpuistossa sekä 12,5 km päässä uimarannalla. Kesäsää pääsi yllättämään meidät juuri pääsiäislomalla ja olemmekin koko viikonlopun saaneet nauttia 25 asteen hellesäästä.

Bredan karnevaalit olivat kuin koko kaupungin penkkarit

Melkein heti sen jälkeen kun helmikuussa saavuimme tänne, oli karnevaaliviikko, johon kuului naamiaisasuihin pukeutumista, karnevaalikulkue sekä juhlimista läpi viikon. Meistä suomalaisina karnevaalit vaikuttivat koko kaupungin penkkareilta! Ensi viikonloppuna täällä juhlitaan Koningsdagia (kuninkaan päivä), jolloin kaikki pukeutuvat Hollannin tunnusväriin eli oranssiin.

Fannin ja Roosan mielestä Breda oli erittäin positiivinen kokemus.Meidän kokemuksemme Bredasta on ollut kaikinpuolin erittäin

positiivinen, emmekä voi kuin suositella tätä kaupunkia niin opiskelijoille kuin lomamatkailijoillekin 🙂

Fanni Skyttä & Roosa Helander INBIP16A3, bio- ja elintarviketekniikan opiskelijat

Leave A Reply