Leikkausten aika on pahimpien pakkasten jälkeen, ennen silmujen puhkeamista.
Huhtikuu on hyvää aikaa leikata puutarhan marjapensaat, omenapuut ja havukasvit. Monien kasvien kohdalla hoitoleikkaukset on syytä ajoittaa ennen kasvukauden alkua ja silmujen puhkeamista. Käytännössä leikkauksille voi jäädä tänä keväänä normaalia vähemmän aikaa, jos hanget haittaavat töitä.
”Vanha nyrkkisääntö on, että leikkauksia voi tehdä pahimpien pakkasten jälkeen, siihen asti kuin silmut raottuvat ja lehti alkaa tulla näkyviin”, sanoo tuotantoasiantuntija Leena Huhtama HAMKin Lepaan puutarhatalouden koulutuksesta.
Marjapensaita voi kevään ohella leikata myös talvella. Herukoista mustaherukka vaatii eniten hoitoleikkausta, sillä paras marjantuotanto on 3−5 vuotiailla versoilla. Vanhat ja rönsyilevät oksat kannattaa poistaa maata myöten, koska tapille jätetyt tyvet ovat herkkiä sienitaudeille. Poistettavat versot tunnistaa paksummasta koosta, tummasta ja rapistuvasta kuoresta. Osalla on pinnassa jäkälääkin. Punaherukat tuottavat marjoja hyvin vielä 6−7 vuotisista oksista, siksi leikkauskin on niukempaa.
Aikainen leikkaus ja tarkistus auttavat myös torjumaan mustaherukoilla alueellisesti runsaasti esiintyvää äkämäpunkkia. Punkit elävät palloiksi muuttuneissa silmuissa, jotka kuolevat. Silmut pitää poistaa ja pahoin saastunut pensas hävittää kokonaan. Muuta torjuntaa äkämäpunkille ei ole.
Karviaiset kaipaavat marjapensaista niukinta leikkaamista, sillä ne kasvavat hitaasti ja vielä kymmenvuotisetkin oksat tuottavat satoa. Vadelma sen sijaan on kaksivuotinen kasvi, joten marjoneet toisen vuoden versot voi poistaa kokonaan jo syksyllä tai keväällä.
Varo havuilla pihkavuotoja
Havukasveja kannattaa leikata varoen, ettei pensaisiin tule pihkavuotoja. Kuusiaitoja pitäisi oikeaoppisesti leikata vuosikasvun verran marras-maaliskuussa. Aidat ovat usein valoisilla paikoilla, jolloin kuusen yhteyttäminen pääsee auringon vaikutuksesta alkuun jo varhain. Huhtikuussa leikkaamisen kanssa alkaa siis olla kiire.
”Parhaiten havukasveista leikkausta kestävät tuijat ja marjakuuset. Samoin maata myötäilevät tuiviot sietävät leikkausta ja niiden oksia leikataan mieluiten kevättalvella”, opastaa lehtori Kirsi Mäkinen Lepaan rakennetun ympäristön koulutusohjelmasta.
Myös marjakuuset kestävät muotoleikkaamista, joka tehdään lyhentämällä vuosittain nuorimpia versoja. Vuorimännyillä leikkaaminen on tarkempaa, vuosiverso saa kasvaa juhannuksen alle, jolloin siitä voi katkaista pois kaksi kolmasosaa. Vuorimännyn rajumpi lyhentäminen johtaa kasvin ränsistymiseen.
Katajia Lepaan asiantuntijat eivät suosittele leikkaamaan, kuolleiden oksien poistoa lukuun ottamatta.
”Keväällä on syytä muistaa myös suojata havukasvit auringolta. Kasvit kuivuvat, jos yhteyttäminen käynnistyy maan ollessa vielä jäässä”, sanoo Mäkinen.
Suunnittele omenapuiden muoto etukäteen
Omenapuiden leikkauksessa on hyvä olla liikkeellä varhain. Ensinnäkin oksien vuotuinen leikkaus pitäisi tehdä ennen kasvukauden alkua. Toisekseen oksien kasvusuunta tulisi ottaa huomioon jo vuosia etukäteen, jotta oksat poistetaan nuorena ennen kuin ne työntyvät kulkureiteille. Pyrkimyksenä on tilanne, jossa puusta jouduttaisiin poistamaan joka kevät vain noin yksi käsivarren paksuinen oksa pikkuoksien lisäksi.
Omenapuille pätee sama neuvo kuin monelle muullekin puulle.
”Jos joudut käyttämään sahaa, olet jo auttamattomasti myöhässä. Ison haavapinnan paraneminen puussa kestää vuosia, ja haava mahdollistaa lahovikojen, sienitautien ja tuholaisten pääsyn puuhun. Lisäksi puu menettää ison oksan katkaisussa paljon lehtipinta-alaa”, sanoo Mäkinen.
Omenapuista kannattaa keväällä myös harjata pois jäkälää, jonka seassa ötökät usein asustelevat. Omenapuiden kevätruiskutusten aika on silmujen puhkeamisaikaan.
”Ruiskutus tehdään kahteen kertaan punkkeja, kemppejä ja kirvoja vastaan, jotta kuoriutuvat munat tuhoutuvat. Samalla ehkäistään omenarupea ja muumiotautia”, sanoo Mäkinen.
Älä poista jalosyreenistä jaloa osaa
Myös syreenit leikataan lepotilassa. Kukkasilmut sijaitsevat vanhojen versojen kärjissä, joten kasvustoa leikataankin usein harventamalla. Myös kokonaisia oksia voidaan poistaa tyvestä asti.
”Jalosyreenien leikkaamisessa kannattaa olla tarkkana, ettei leikkaa vartettuja jaloja osia pois. Jos sen leikkaa tyvelle asti, tilalle nousee juuresta tavallista pihasyreeniä”, muistuttaa Huhtama.
Pensasruusujen leikkaus kuuluu niin ikään puutarhatöiden kevätlistalle. Huonoja versoja voi leikata pois ympäri vuoden, mutta isot leikkaukset tehdään mielellään keväällä ennen silmujen puhkeamista.
”Alppiruusuja sen sijaan ei leikata, mutta ne kannattaa muistaa suojata keväällä havujen tapaan”, opastavat Huhtama ja Mäkinen.
Keväällä leikkurit kannattaa pitää erossa myös kirsikoista, vaahteroista, koivuista ja muista kasveista, joilla mahlan juokseminen on kasvukauden alussa runsasta. Niiden oikeaoppinen leikkausaika on loppukesällä, elokuun tietämissä.
Kun kasvit on leikattu, oksille voi keksiä jatkokäyttöä. Niistä voi tehdä vaikkapa kranssipohjia, köynnöstukia tai risuaitaa kasvimaalle. Oksat voi myös hakettaa, mutta pensaiden alle haketta kannattaa laittaa vasta seuraavana keväänä.
Mia Jouslehto