Kirjoittajat:
Vivian Laitinen
Henna Syrjänen
Juho Katiska
Eija Siivola
Tarttuuko hiv toimivalla lääkityksellä? Mikä hiv on tai minkälaiset oireet hivillä on? Kysymykset, joita kysyimme Maailman aids -päivässä totta vai tarua kaavakkeella, olivat ihmisille hieman tuntemattomia ja vaikeita. Maailman aids päivällä pyritään kertomaan oikeaa tietoa hivistä sekä pienentämään siihen liittyviä ennakkoluuloja. Mielestämme opiskelijat tietävät hivistä, mutta tärkeimmät asiat ovat jääneet pimentoon.
Mikä hiv sitten on? Hiv on immuunikatovirus, joka aiheuttaa immuunikato-oireyhtymän eli aidsin. Se on krooninen sairaus, jota voidaan nykyään hoitaa hyvin lääkityksellä ja elää oireetonta elämää. Monet uskovat hivin olevan oireeton, joten eivät välttämättä tiedä sairastavansa tautia. Viruksen aiheuttamat infektiot heikentävät elimistön immuniteettia eli vastustuskykyä, joten poikkeavat infektiot voivat olla merkkinä taudin tarttumisesta. (Terveyskirjasto, 2018)
Hivin tarttuminen tapahtuu kudoksiin tai avoimeen haavaan päässeen veren tai siemennesteen kautta. Virus on kuitenkin vaikeasti tarttuva, joten se ei tartu esimerkiksi tavallisessa kanssakäymisessä tai suudellessa. Tartunnan välttämisessä tärkeintä on turvaseksi, josta keskeisin keino on kondomin käyttö, joka suojaa myös muilta tartuntataudeilta. Pistoshuumeita käyttävien pitäisi huolehtia puhtaiden välineiden käytöstä sekä välttämään jakamatta neuloja muille osapuolille. (Terveyskirjasto, 2018)
Aikaisella lääkehoidolla ja infektion toteamisella voidaan ehkäistä sairauden tarttumista eteenpäin. Tartuntariski on minimaalinen, jos veressä on vähemmän kuin 20 virusta millilitrassa. Suomalaisista potilaista 90% pääsee tähän tulokseen. Raskaana ehkäisylääkityksen merkitys voi olla sikiölle merkillinen, sillä lääkityksellä lapsen riski saada infektio on pienempi kuin 0,5%. (Terveyskirjasto, 2018)
Aids on sairaus, josta meidän kuuluisi ehdottomasti kuulla lisää sekä enemmän painostaa lääkehoidon tärkeyttä. Kuten sanottu; lääkehoidon kanssa ihminen pystyy elämään oireetonta elämää.
Lähde
Terveyskirjasto. (2018). Hiv (immuunikato). Haettu 3.12.2018 osoitteesta https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01189
Terveyskirjasto. (2018). Aids (immuunikato). Haettu 3.12.2018 osoitteesta https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01190