Kuunnelmaprojekti osana sairaanhoitajan opintoja

0

Kirjoittaja sairaanhoitajaopiskelija Riikka Käkönen

Tein alkusyksystä 2019 mielenterveys- ja päihdetyön harjoittelujakson Sopimusvuoren Toimintakeskus Sorinassa. Sorinassa järjestetään kuntouttavaa työtoimintaa, sosiaalista kuntoutusta ja yli 65-vuotiaiden päivätoimintaa. Paikan lämminhenkisyys ja avoimuus veivät mukanaan ja harjoitteluviikot hujahtivat läpi nopeammin, kuin olisi uskonutkaan. Kun harjoitteluni läheni loppua ja projektiopinnot alkoivat kolkutella ovelle, heräsi ajatus toteuttaa projekti yhdessä Sorinan kanssa. Paikan asiakaskunta oli jo tullut tutuksi ja heidän kanssaan työskentelyn jatkaminen tuntui hyvältä ja antoisalta vaihtoehdolta. Päädyinkin siis suorittamaan kolmen viikon projektiopinnot itsenäisesti Tampereelta käsin tiiviissä yhteistyössä Sorinan asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa!

Olin jo harjoittelun aikana pyöritellyt ajatusta kuunnelman työstämisestä Sorinan asiakkaiden kanssa. Heidän viikko-ohjelmassaan oli jo yhtenä osana kuunnelmaryhmä. Aloin heti pohtia, kuinka hienoa olisi kasata asiakkaiden kanssa itse käsikirjoitus ja äänittää, ohjata ja miksata koko kokonaisuus. Harjoittelun aikana tähän ei vain ollut mahdollisuutta ajan rajallisuuden vuoksi. Onneksi projektiopinnot mahdollistivat sen, että pääsin toteuttamaan idean heti harjoittelun päättymisen jälkeen. Kävi myös ilmi, että Sopimusvuori täyttää pian 50 vuotta ja kuunnelmasta saisi hyvin osan tätä juhlavuotta!

Aika pian ajatus kuunnelman käsikirjoituksesta alkoi muovautua. Selkeän tarinan sijaan päädyin keräämään materiaalia käsikirjoitukseen laatimalla kyselylomakkeen, jolla keräsin asiakkaiden ajatuksia Sorinasta. Ensimmäisellä viikko meni tiiviisti siinä, kun haastattelin Sorinan asiakkaita ja kirjasin kaiken itselleni talteen tietokoneelle. Loppuviikosta istuin alas käsikirjoittamisesta kiinnostuneen asiakkaan kanssa ja kävimme läpi keräämääni materiaalia. Yllättävän sujuvasti haastattelujen materiaalista muodostui karkea käsikirjoitussuunnitelma. Osaksi käsikirjoitusta lisättiin myös tarina, jonka Sorinan asiakkaat olivat aiemmin luoneet yhdessä. Tarina kertoi Aniros-siilistä ja sen saapumisesta Sorinan Toimintakeskukseen. Aniroksen tarinasta ja asiakkaiden kokemuksista alkoi muodostua kokonaisuus ja käsikirjoituksen edetessä myös lista tarvittavasta äänimaailmasta alkoi kasvamaan. Hiljalleen ensimmäisen viikon kuluessa käsikirjoitus alkoi olla kasassa ja äänittämisen pystyi aloittamaan.

Toinen viikko on kulunut tiiviisti Sorinan sohvalta toiselle hypähdellen läppärin ja puhelimen kanssa. Olen äänittänyt mahdollisimman monen Sorinan asiakkaan kanssa käsikirjoituksesta heille sopivia pätkiä, koittaen vältellä taustahälinää ja ulkoa kuuluvaa remontin metakkaa. Työ tuntuu aluksi näkymättömältä, kun jatkuvasti plärää lävitse käsikirjoituksen samoja lauseita ja painaa äänitysnappulaa. Aina päivän päätteeksi tulee kuitenkin palkittu olo, kun siirtää tiedostoja koneelle, muuntaa niitä oikeaan tiedostomuotoon ja järjestelee kansioihin odottamaan miksausta. Materiaalia kertyy kiitettävällä tahdilla ja on ollut kiva saada ujompiakin ihmisiä mukaan äänittämään edes lyhyempiä pätkiä. Myös äänitiedostojen kuunteleminen ja tarkastaminen ilahduttaa, kun on saanut niin monia ihmisiä osallistumaan projektiin.

Vielä on jonkin verran äänittelyjä jäljellä. Hiljalleen voin alkaa siirtymään itsenäisempään työhön kohti teoksen kasaamista. Projektin kolmas jännittävä haaste alkaa teoksen kasaamisen myötä ja samalla saatan käydä tarvittaessa äänittelemässä puuttuvia asioita tai äänittämässä uudelleen osioita, jos siihen on tarvetta. Aikataulu tuntuu pitävän hyvin ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, voidaan ensi viikon loppupuolella Sorinassa yhdessä kuunnella, mitä ollaan porukalla saatu aikaan!

Leave A Reply