Yrityksien sivuvirrat hyötykäyttöön juoma- ja vilja-alalla

0

Yritykset, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään kannattavuuttaan ja innovoimaan uusia tuotteita ja palveluita voivat Hämilis-hankkeen kautta päästä selvittämään omien sivuvirtojen hyödyntämisen mahdollisuuksia jatkojalostukseen ja siten mahdollistaa liikevaihdon lisääntymistä.

Hämeen ammatti-instituutissa käynnistyi maaliskuussa 2024 kolmivuotinen HÄMILIS-hanke. HÄMILIS-hankkeen avulla kehitetään juoma- ja vilja-alan yrityksien tuotannossa syntyvien sivuvirtojen hyödyntämistä. Hanke toteutetaan yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa.

Hankkeessa hyödynnetään kaikkien oppilaitosten tiloja, laitteita ja osaamista kehitystyössä. HAMIn Lepaan toimipisteestä löytyy alkoholivalmistuksen koulutusta, jossa on mahdollisuus viinin, oluen, tisleiden, hiilihapollisten juomien ja liköörien valmistukseen ja tuotekehitykseen. LABissa on Food Pilot Plant yksikkö, jossa on mahdollisuus erilaisiin elintarvikealan tutkimus ja kehitystyöhön. HAMK järjestää Bio- ja elintarvikealan koulutusta ja heiltä löytyy myös valmiudet erilaisiin laboratoriotestauksiin ja elintarvikealan kehitystyöhön.

 

Teksti: Miika Riekkinen

HÄMILIS

Hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin – elintarviketuotannon sivuvirrat haltuun Hämeen pk-yrityksissä

Hankeaika
1.3.2024-31.12.2026

Tarve:

  • Kannattava liiketoiminta: Tällä hetkellä kestävyysvaje sekä materiaalien kallistuminen vaatii tehokasta vilja- ja juoma-alan sivuvirtojen hyötykäyttöä.
  • Sivuvirrat raaka-aineena: Raaka-aineena uudelleen käytettäviin sivuvirtoihin liittyy haasteita raaka-aineen säilyvyyteen, rakenteeseen, mikrobiologisiin sekä fysikaalis-kemiallisiin tekijöihin liittyen.
  • Prosessointi: Elintarvikehävikin vähentämiseksi tarvitaan prosessointiosaamisen lisäksi eri tuotantomittakaavan vaikutuksen ymmärtämistä hävikin määrään.

Lue lisää: https://hami.fi/hankkeet-2/hamilis-hanke/

Lisätietoja antaa:
Miika Riekkinen
lehtori / alkoholijuomien valmistus
+358505710959
miika.riekkinen@hami.fi

Hämeen liiton, Päijät-Hämeen liiton, LABin, HAMKin ja HAMIn logot.

Leave A Reply