Yhteistyössä on voimaa – oppimisen tukea on kehitetty ja jalkautettu HAMIssa

0

Erityisopettaja Paula Takalan luotsaama Oppimisen tuen kehittäminen ammatillisessa koulutuksessa -hanke on kehittänyt HAMIn erityistä tukea huimalla tahdilla. Toimintaamme on otettu mukaan mm. Minä oppijana -ohjauskortti ja erityisen tuen toimintasuunnitelma. Hedelmällistä yhteistyötä on tehty myös alueellisesti eri toimijoiden kanssa.

Alkuperäinen aikataulu oli, että hanke loppuisi kesällä 2025, mutta onneksi se sai jatkoaikaa loppuvuodeksi. Hankkeessa on tehty jo nyt useita kehittämistoimenpiteitä, joten innolla otamme jatkoajan vastaan.

Työpaikkaohjaajat kiittelevät Minä oppijana -ohjauskortin käyttöä

Minä oppijana -ohjauskortti on lista kysymyksiä, joiden avulla opiskelija voi kertoa omista oppimisvalmiuksistaan, tuen tarpeestaan ja vahvuuksistaan. Opiskelijat ovat täyttäneet kortteja melkein kaikilla koulutusaloilla ennen työpaikalla järjestettävän koulutuksen – eli TJK-jaksojen alkua. Opiskelija siis täyttää kortin itsenäisesti ja antaa sen TJK-ohjaajalleen.

”Työelämän edustajat ovat antaneet paljon kiitoksia tästä toimintamallista, koska heille ei tule tietoa erityisen tuen tarpeista. Koulu ei saa jakaa heille tietoa opiskelijan mahdollisista oppimishaasteista tietosuojan takia.” Paula selventää.

Opiskelijoiden omakirjoittamat kuvaukset on tallennettu myös opiskelijahallintajärjestelmäämme, jotta henkilökuntakin voi nähdä opiskelijoiden itsekirjoittamat kuvaukset. Tiedot on tallennettu opiskelijan luvalla tietenkin. Tämä helpottaa henkilökuntamme ohjaustyötä, kun he pystyvät antamaan opiskelijalle oikeanlaista tukea.

Minä oppijana -menetelmää esiteltiin Educa-messuilla tammikuussa ja se löytyy aoe.fi-sivulta (linkki vie suoraan materiaaliin). Mallia on jaettu Välkky-kumppanuusverkostossa muille ammatillisen koulutuksen järjestäjille.

Suunnitteilla täsmäkoulutusta alakohtaisesti TJK-ohjaajille

Käynnistimme yhteistyön TyöHämeen kanssa alkuvuodesta, kun työllisyyspalvelut siirtyivät kuntien hoidettavaksi. Yhteistyötä on alettu rakentamaan TyöHämeen palvelupäällikön ja TE25-koordinaattorin kautta. He vierailivat erityisopettajien ja opinto-ohjaajien tiimin palaverissa keskustelemassa yhteistyöstä ja opiskelijoiden tilanteesta. Yhdessä kehitimme yhteistoimintamallia, jolla varmistamme, että opiskelijoilla olisi parhaat mahdollisuudet työllistymiseen valmistumisen jälkeen.

”Maaliskuussa järjestimme yhteisen webinaarin TJK-ohjaajille, missä annettiin esimerkkejä oppimisvaikeuksista ja vinkkejä opiskelijan tukemiseksi työpaikalla. Lisäksi TyöHäme kertoi omista palveluistaan työnantajille samassa webinaarissa.” Paula kertoo.

Huhtikuun alussa Sairiossa järjestettiin vuosittaiset opastajienpäivät, jossa meijerialan TJK-ohjaajat tulevat paikan päälle opetusmeijerille keskustelemaan TJK-jaksoihin liittyvistä asioista. Paula piti ohjaajille lyhyen koulutuksen erityisestä tuesta.

”Kävimme siellä hyviä keskusteluita erityisestä tuesta, ja ihmiset jakoivat omia kokemuksiaan sekä toiveita aiheeseen liittyen.” Paula kertoo. ”TyöHämeen kanssa tehdyn yhteistyön ja Sairion opastajapäivien innoittamana, haluaisimme lähteä kehittämään täsmäkoulutusta TJK-ohjaajille jokaiseen alaan liittyen.”

Myös valmistuvien opiskelijoiden tukeminen on otettu puheeksi. Paula on laittanut TyöHämeelle viestiä, jos he voisivat tulla kertomaan palveluistaan kaikille pian valmistuville opiskelijoille. TyöHäme voisi tulla kertomaan jatko-ohjauksen mahdollisuuksista, alan työtilanteesta sekä vinkkejä työpaikkojen hankintaan yms. Näin varmistaisimme, että opiskelijat tietävät, minkä palvelun puoleen kääntyä, jos työnhaku tuottaa päänvaivaa.

Joskus opiskelija tarvitsee vaativaa erityistä tukea, mitä HAMIssa ei ole mahdollista järjestää

Helmikuussa Maarit Sorjonen Ammattiopisto Spesiasta oli puhumassa HAMIn henkilöstöpäivillä erityisen tuen opiskelijan kokonaisvaltaisesta tukemisesta. Ammattiopisto Spesia on ammatillinen erityisoppilaitos, jossa opiskelijat saavat vaativaa erityistä tukea. Maarit antoi paljon samaistuttavia esimerkkejä arkipäiväisistä tuen tarpeista koko henkilöstöllemme.

Joissain tapauksissa on huomattu, että meillä opiskeleva opiskelija tarvitsee juuri vaativaa erityistä tukea. Opiskelija voi esim. tarvita jatkuvaa henkilökohtaista apua suoriutuakseen opinnoistaan. Tällaisissa tilanteissa Paula on ollut yhteydessä ammatilliseen erityisoppilaitokseen Kiipulaan, joka toimii lähialueilla.

”Opiskelijoille on järjestetty tutustumiskäyntejä Kiipulaan, jotta heille löytyisi sopiva opiskelupaikka ja he saisivat tarvitsemansa tuen.” Paula kertoo.

Oppimisen tuen kehittäminen on levittynyt myös opiskelijahuoltoon. Opiskelijahuoltoa on kehitetty järjestämällä yksilökohtaisia opiskeluhuoltopalavereita, joissa on ollut mukana vastuuopettaja, erityisopettaja, opiskelija, opiskelijan vanhemmat (jos kyseessä on alaikäinen) sekä opiskeluhuollon toimijat. Opiskelijahuollon toimijoihin kuuluvat psykologi, kuraattori ja terveydenhoitaja. Tällainen monitahoinen yhteistyö on avainasemassa opiskelijan tukemisessa kokonaisvaltaisesti, mitä tulemme kehittämään myös HAMIn sisällä.

 

Teksti ja kuvat: Paula Takala ja Sara Vihinen

Oppimisen tuen kehittäminen ammatillisessa koulutuksessa -hanke

Oppimisen tuen kehittämishankkeen tavoitteena on selkiyttää ja kehittää oppimisen tuen järjestelmää ammatillisessa koulutuksessa. Oppimisen tuella tarkoitetaan laajaa kokonaisuutta, jonka muodostavat opintojen henkilökohtaistaminen, opinto-ohjaus, erityinen tuki sekä muut opiskelijan opiskeluvalmiuksia ja hyvinvointia tukevat toimet.

Hankeaika: 1.2.2024-31.12.2025

Lisätietoja antaa:
Paula Takala, lehtori (erityisopettaja)
+358 505 632 728
paula.takala@hami.fi

Opetushallitus rahoittaa hanketta -logo.

Leave A Reply