Voimavalmennuksen yrittäjät pääsivät viimeinkin tapaamaan toisiaan Iittalan Naivistit -näyttelyssä. Voimavalmennuksen illoissa on aina ajankohtaisen teeman lisäksi myös hyvinvointiosuus. Tällä kertaa hyvinvointipainotus oli tutustua Iittalan Naivistinäyttelyyn, joka sai hymyt yrittäjien huulille. Ajanhallinnan osuudessa pohdittiin arvoja ja miten omassa kalenterissa löytyy aikaa tärkeille asioille.
Voimavalmennuksen arvot ja ajanhallintaosuuden vetäjänä oli tutkijayliopettaja Satu Jumisko-Pyykkö HAMK Smartista. Ilta alkoi sillä, että yrittäjät pohtivat omia arvojaan. Sadun arvoharjoituksen listalta piti valita kuusi itselle tärkeää arvoa.
- Arvot vaihtelevat jokaisella, mutta idea oli löytää arvolistasta itselle tärkeimmät, Hämeen ammattikorkeakoulun Satu Jumisko-Pyykkö havainnoi.
Arvolistalla oli esimerkiksi rehellisyys, suvaitsevaisuus, vapaus, rakkaus, luonto, henkisyys, kiitollisuus, viisaus, rohkeus, ihmissuhteet, liikunta, työ, aikaansaaminen, perhe, seikkailu, tasa-arvo, terveys, valta, raha, aitous jne.
- Arvot kirjataan ylös ja sen jälkeen pohditaan arvoja kaksi valintaa kerrallaan. Eli jos on valinnut arvoiksi työn ja perheen, niin kumpi näistä vaihtoehdoista on tärkeämpi. Näin saadaan selville ne kaikkien tärkeimmät arvot, joita itsellä on. Illan aikana yrittäjiltä tuli huokaisuja, koska arvoja järjestykseen laittamalla voi tulla itselle suuriakin yllätyksiä, kertoo Satu Jumisko-Pyykkö.
Voimavalmennuksen ideana oli saada arvot järjestykseen ja sen jälkeen miettiä, kuinka hyvin henkilö elää arvojensa mukaan.
- Arvoasteikko on 1–10. Yrittäjät antoivat itselleen numeroita sen mukaan, kuinka hyvin he satsaavat aikaa tärkeisiin arvoihin. Jos kaikkien arvojen kohdalla saavuttaa hyvän numeron, niin arvot ohjaavat silloin hyvin myös ihmisen kalenteria. Jos taas aikaa ei tahdo löytyä mihinkään tärkeään arvoon, niin silloin pitää miettiä ajankäyttöä uudestaan. Esimerkiksi, jos arvona on ihmissuhteet ja niille ei löydy aikaa, niin silloin ei elä omien arvojensa mukaan ja asiaa pitää varmasti pohtia uudestaan, Satu Jumisko-Pyykkö toteaa.
Kokeile Kanban -taulua oman ajankäytön hahmottamiseen
Satu Jumisko-Pyykkö esitteli Muutoksen kesyttäjä -hankkeen Voimavalmennuksessa mukana oleville yrittäjille Kanban -taulun periaatteita. Kanban -työkalun avulla voi hallita omaa kalenteriaan ja töiden tehokkuutta ja optimointia.
- Ideana on, että keskittyy työssä yhteen asiaa kerrallaan, koska siirtymällä asiasta toiseen hukkaa joka kerta 10% työtehosta. Kanban taulun voi tulostaa seinälle ja täyttää sitä, vaikka postit -lapuilla. Lappuja voi siirrellä tarpeen mukaan. Visuaalisesta taulusta on helpompi havainnoida ne työtehtävät, jotka ovat kaikkein tärkeimmät, Satu Jumisko-Pyykkö neuvoo.
Muutoksen kesyttäjä -hankkeen tavoitteet ovat 1) yritysten auttaminen jaloilleen koronan jälkeen, 2) yritysten henkilöstön ja yksinyrittäjien työhyvinvoinnin vahvistaminen sekä 3) verkoston ja vuorovaikutuksellisuuden vahvistaminen. Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun Smart -tutkimusyksikön ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke.
Lue lisää Muutoksen kesyttäjä -hankkeesta.
Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti