Onnistumisia rekrytointiin -koulutuspäivässä yritysten rekrytoinneista vastaavat henkilöt pohtivat työnantajamielikuvaa ja rekrytointien haasteita. Osallistujat innostuivat kertomaan omakohtaisia tarinoita huonoista ja hyvistä rekrytoinneista. Master Trainer Carita Nyberg antoi hyviä vinkkejä virherekrytointien välttämiseksi. Vielä ehdit mukaan 8.10. olevaan seuraavaan maksuttomaan koulutuspäivään!
Rekrytointi on aina aikaa vievä prosessi ja sen soisi onnistuvan hyvin. Kiireessä rekrytointia ei kannata tehdä, vaan sille pitää varata aikaa, jotta yritykseen saadaan hyvää ja täydentävää osaamista. Ensin kannattaa lähteä pohtimaan, minkälaista uutta osaamista tarvittaisiin ja miten henkilö voisi mahdollisimman hyvin sopia jo yrityksessä olevaan porukkaan.
Haastattelutilanne
Jos olet haastattelemassa uutta työntekijää, niin työhaastattelussa kannattaa pitää silmät ja korvat auki. Varaa riittävästi aikaa haastattelutilanteeseen, sillä ihmiset ovat erilaisia ja tilanne saattaa olla jollekin haastateltavalle todella stressaava. Hän saattaa ”jäätyä” ja mennä lukkoon kesken haastattelun, vaikka saattaisi olla huipputyyppi yrityksen uudeksi työntekijäksi. Silloin kannattaa antaa henkilölle aikalisä, jotta hän saa itsensä tasapainoon. Voit antaa aikaa vaikka puuhailemalla tarjottavien kanssa. Voit myös pyytää henkilöä nousemaan tuolista ja pitää pienen toimistokierroksen, jotta haastateltava pääsee tasapainoon ja hänelle tulee rennompi fiilis.
Master Trainer Carita Nyberg antoi Osaamista rekrytointiin -koulutuksessa hyviä vinkkejä siihen, mihin haastattelutilanteessa kannattaa kiinnittää huomiota. Tasapainon avaimet koulutuksen mukaan ongelmarekrytoinnit liittyvät sabotointiin, ahneuteen, itsensä aliarviointiin, ylimielisyyteen, marttyyriuteen,kärsimättömyyteen ja itsepäisyyteen.
Haastattelutilanteessa sabotoija saattaa siirtää tapaamista ja olla poissaoleva. Hän ei ole tiimipelaaja. Hänen ongelmanaan ovat riippuvuudet ja rajojen ylittäminen. Hänen vaikutuksensa näkyy työpaikalla esim. onnettomuusherkkyytenä, väärinkäytöksinä, huonoina päätöksinä ja keskittymisen puutteena.
Ahneelle ei riitä mikään. Hän voi ahnehtia ruokaa, tietoa, valtaa, rahaa, lisää lomaa jne. Haastattelussa hän keskittyy itsensä kehumiseen sekä siihen, mitä hän voi hyötyä tulemalla töihin. Hän on kiinnostunut palkasta ja eduista, mitä työnantaja hänelle voi antaa, eikä niinkään mitä hän itse tarjoaa tullessaan töihin.
Itsensä aliarviointi on hyvin suomalainen piirre. Henkilö vähättelee ja aliarvioi omia saavutuksiaan. Työpaikalla henkilö on epävarma, puhuu hiljaa sekä jarruttaa muutosta. Hänellä on vahva epäonnistumisen ja menestymisen pelko.
Ylimielinen on kaikkitietävä ja kriittinen. Hänellä saattaa olla ”liian hyvä” CV. Hänen kohdallaan ”minä tiedän kaiken” -asenne ja päteminen saattavat harmittaa työkavereita melko paljon.
Marttyyrit keräävät itselleen paljon töitä ja ovat usein suorituskeskeisiä työnarkomaaneja. Samaan aikaan he syyttävät muita, koska ovat omasta mielestään olosuhteiden uhreja. Usein marttyyrin tullessa kahvihuoneeseen alkaa huokailut ja valittaminen.
Kärsimätön on kiireinen ja pelkää ajan loppumista. Työpaikalla kärsimätön vilkuilee kelloa, hoputtaa muita ja luo rauhatonta tunnelmaa. Hän puhuu päälle ja keskeyttää muiden puheet. Kaiken olisi pitänyt olla valmista jo eilen.
Itsepäinen vastustaa ja jarruttaa kaikkea muutosta. Työpaikalla itsepäinen on joustamaton. Hän jännittää muutosta ja usein pitää päänsä, ettei muutosta tulisi. Itsepäinen haluaa siirtää asioita eteenpäin. Samalla he kertovat omat mielipiteensä, miten asiat ovat paremmin ilman muutosta.
Edellä mainitut ongelmahenkilöt saattavat osata haastattelutilanteessa peittää toimintatapansa. Henkilöstä saa paremman kuvan, jos hänelle tehdään useampia haastattelu- tai testaustilaisuuksia, etukäteistehtäviä tai käytetään jotakin arviontimenetelmiä. Lisäksi henkilön suosittelijoille kannattaa aina soittaa. Heiltä saat hyvää lisätietoa, kun suunnittelet yritykseen uutta rekrytointia.
Onnistumisia rekrytointiin -päivän palaute 27.9.24
Yleisarvosana koulutukselle asteikolla 1-5 = 4,7
Kouluttajan ammattitaito asteikolla 1-5 = 4,8
Hyödyllisyys koulutuksessa saaduista tiedoista asteikolla 1-5 = 4,7
Mikä oli hyvää:
• Todella mielenkiintoisia näkökulmia ja oppeja, paljon asiaa, mutta myös kepeä kouluttajan luoma tunnelma.
• KATSO itseesi. Hienoja työkaluja työhön.
• Itsensä ja oman toiminnan tutkiminen. Kyky tunnistaa itsessä asioita joita tulisi kehittää.
• Kompastuskivet.
• Konkretia, keskustelut/tiedon jäsentyminen.
• Edellisen kerran keskeisten asioiden kertaus aluksi. Hyvin ymmärrettävät esimerkit.
• Käytännön esimerkit ja neuvot.
• Käytännönläheisyys.
• Hyvät keskustelut ja esimerkit.
Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Carita on valmentanut lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esimiehiä ja tiimejä. Hän on kirjoittanut myös useita e-kirjoja.
Vielä ehdit mukaan 8.10. koulutuspäivään
Hämeen ammatti-instituutissa käynnissä olevat SUJUVA-, KULKEVA– ja HAALARI -hankkeet mahdollistavat kolmen päivän valmennuksen syys-lokakuussa. Hankkeet ovat saaneet rahoituksen Ely-keskuksen ESR- ja Hämeen liiton AKKE-rahoituksesta. Tasapainon Avaimet -mallin mukainen valmennus yrittäjille toteutetaan Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer Carita Nybergin johdolla. Seuraava koulutuspäivä on ti 8.10. klo 13-16. Paikkana on HAMK, Visamäentie 35, 13100 Hämeenlinna. Kysy lisätietoja ja ilmoittaudu mukaan: Sari Hattula, projektityöntekijä 0504069296 sari.hattula@hami.fi
Lue aikaisempi blogi Carita Nybergin koulutuksesta.
Hämeen ammatti-instituutti koulutukset ja valmennukset.
Hämeen ammatti-instituutin rekrytointi- ja työyhteisön kehittämispalveluissa on tarjolla esim. Thomas-arviointeja ja tiimin kehittämistä.
HAMIn käynnissä olevat hankkeet.
Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
https://kollega.fi/-/palstat/tasapainon-avaimet/
Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -ohjelman, jonka avulla voi syventää itsetuntemustaan ja kehittää vuorovaikutustaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esihenkilöitä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.
Teksti ja kuvat: Hämeen ammatti-instituutti, kehittämispäällikkö Kirsi Sippola.