Valion pilottikokeilu kiinnosti maahanmuuttajia

0

Talviterveisiä SUJUVA-Sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalla -hankkeesta! Sujuva-hanke on ollut käynnissä reilun vuoden. Tähän mennessä on toteutettu hygieniapassikoulutuksia maahanmuuttajille, järjestetty monikulttuurisuuskoulutusta sekä rekrytointitilaisuuksia ja monen monta muuta juttua. Tässä blogissa kerrotaan ensimmäisestä hankkeen elintarvikea-alan yrityksen kokeilusta, eli Valion pilotista.

Hankkeen ensimmäinen pilottikokeilu tehtiin Valion tehtaalle. Valion maahanmuuttaja-pilotti kiinnosti kovasti, sillä syksyllä toteutetussa rekryssä oli hakijoita toistasataa henkilöä.  Vantaan kaupungin ja TE-toimiston työllistämisasiantuntijat toimivat esihaastattelijoina ja he soittivat kaikki hakijat läpi. Lopuksi Valio haastatteli 20 henkilöä, joista valikoitui 8 maahanmuuttajaa pilottitoteutukseen mukaan. Osallistujat ovat kotoisin Aasiasta, Lähi-idästä ja Euroopasta. Sukupuolijakauma on 4 naista ja 4 miestä. SUJUVA-hankkeen teoriakoulutus ryhmälle alkoi 8.1.2024. Tammikuun teoriaopetus sisälsi elintarvikealan perustietoa, työturvallisuutta, tietoa suomalaisesta työelämästä, hygieniapassien suorituksen yms.  Tammikuun jälkeen henkilöt aloittavat työn tehtaan puolella harjoittelijoina.

Monikulttuurisuuskoulutusta Valion henkilökunnalle

Valion olemassa olevalle henkilöstölle pidettiin ennen maahanmuuttajien saapumista monikulttuurisuusinfoja yhteensä 5 kpl. Esihenkilöille ensin ja sen jälkeen oli 4 eri ryhmää työntekijöitä. Yhteensä koulutuksessa oli noin 100 henkilöä. Koulutuksessa pohdittiin eri kulttuuriasioiden lisäksi myös sitä, miten uudet tulokkaat voisi paremmin ottaa vastaan (mitä itse voi tehdä, tiimi, esihenkilö ja Valio organisaationa). Tilaisuuksissa pohdittiin myös sitä, jos itse joutuisi yhtäkkiä eri kulttuurin ja kielen ympäröimään maahan, jossa ei tuntisi ketään. Työntekijöiden ajatuksista tehtiin blogi, josta voit lukea lisää tunnelmista: https://blog.hamk.fi/hami/mita-jos-sinut-tiputettaisiin-vieraaseen-maahan/

SUJUVA-hanke

SUJUVA- Sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle -hanke on Euroopan unionin osarahoittama hanke. Sen toteuttaa Hämeen ammatti-instituutti yhdessä elintarvikealan yritysten kanssa. Hankkeen aikataulu on 1.11.2022-31.10.2025.  SUJUVA-hankkeen tavoitteet ovat:

  1. Kartoittaa hyvin toimivat käytänteet ja esteet ulkomaalaistaustaisten henkilöiden työllistymiseen elintarvikealalle.
  2. Kehittää elintarvikealan koulutusta selkosuomeksi ja englanniksi.
  3. Sparrata yritysten henkilökuntaa vastaanottamaan ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä.
  4. Kouluttaa ulkomaalaistaustaisille henkilöille elintarvikealalla tarvittavia taitoja esim. hygienia-, työturvallisuus- ja suomalainen työelämä.

Leave A Reply