Yrityksen voi myös ostaa!

0

Tympiikö tämän hetkinen työ? Oletko haaveillut yrittäjyydestä, jossa saat päättää kaikki asiat itse? Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa sparrataan olemassa olevia yrityksiä sekä henkilöitä, jotka haluavat aloittaa yritystoiminnan.  Tässä kirjoituksessa pohditaan luonnonvarayrittäjyyttä.  Lähteäkö yrityskaupoille, tehdäkö sivuelinkeinoa, vai pitäisikö perustaa kokonaan uusi yritys?

Kaikille meille ei ole suotu samanlaista idearikkautta, kuten vaikkapa Yle:llä pyörivällä Maalaiskomedian huoltamo yrittäjä P.A. Turpeisella. Pauli Anterolla ideoita riitti milloin oman pitäjän mittariautosta tai yökerhosta espanjalaiseen tyyliin. Idea olisi kuitenkin oltava, jollei jatka valmista sukutilaa tai perheyritystä. Olisiko mitään helpompaa keinoa, kuin yrittää tiristää pakolla jokin idea?

Osta oma yritys!

Itseasiassa on, sillä valmiita yrityksiäkin voi ostaa. Valmiin yrityksen ostamisessa on nimittäin etunsa: saat valmiin asiakaskunnan, tunnettavuutta ja yleensä myös tilat sekä laitteet. Valmiin yrityksen taloustietojen perusteella pystyt näkemään minkälaista liikevaihtoa ja kannattavuutta yritys on tehnyt aiempina vuosina. Neuvottelut ovat esimerkiksi pankin kanssa hyvin erilaiset kuin aloittavan yrityksen kanssa. Aiempien tietojen pohjalta pystyään tarkastelemaan rahoitustarvetta ja ostaminen on huomattavasti riskittömämpää kuin uuden yrityksen perustaminen. Perustettaessa täysin uutta yritystä, rahavirta menee alussa markkinointiin ja kaiken uuden luomiseen. Valmiin yrityksen ostamisessa pääset keskittymään heti toimintaan ja saat myös kassavirtaa. Valmista yritystä on myös helpompi lähteä kehittämään, koska tiedetään, mikä on hyvää ja missä on kehittämisen paikka. Valmiin yrityksen ostaminen on mahdollista myös silloin, kun sinulla on jo yritys. Voit lähteä laajentamaan nykyistä toimintaasi tai ottaa toisen täydentävän elinkeinon rinnalle. Vuonna 2021 PK-yritysbarometrin mukaan 85 000 yritystä oli vaihtamassa omistajaa seuraavan viiden vuoden kuluessa. Näiden lukujen valossa vaihtoehtoja on siten runsaasti. Vaihtoehtoina ovat yrityksen ostaminen (esimerkiksi osakeyhtiössä omistus siirtyy kokonaan uudelle ostajalle) tai liiketoiminnan ostaminen.

Valmiin yrityksen ostaminen tai liiketoiminnan ostaminen kuulostaa yleensä suurten yritysten toiminnalta, mutta ei ole mitään syytä, miksei esimerkiksi luonnonvara-alalla oleva yrittäjä voisi laajentaa toimintaansa. Otetaanpa esimerkiksi perinteinen maatilatoiminta, jossa on päätetty tehdä sukupolvenvaihdos. Uusi jatkaja lähtee vanhempiensa jalanjäljissä jatkamaan toimintaa, joka voi olla hyvinkin perinteistä; lypsykarja- tai lihatuotanto, kasvintuotanto, metsäala tms. Entisellään tila ei elätä kuin yhden tai tulot ovat kausiluontoisia ja sijoittuvat pelkästään kesäajalle. Tässä tilanteessa on erittäin tervettä lähteä miettimään joko laajentamista, sivuelinkeinoa tai uuden liiketoiminnan kehittämistä. Joskus tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjän on hankittava lisäkoulutusta tai pätevyys uudelle toiminnalle. Harkintavaiheessa olisi hyvä lähteä kartoittamaan omia kykyjä ja ideoita sekä millaisessa työssä viihtyy. Joskus villeistäkin ideoista voi poikia tuottava sivuelinkeino. Monesti oma osaaminen näkyy jo harrastuksissa, mutta saa uuden suunnan vasta liiketoiminnan myötä. Mikäli uusi yritys ei ole paikkaan sijoitettu, voisi sitä tehdä omissa tiloissa maatalouden ohella.

Mitkä sinun vahvuutesi ja osaamisesi ovat?

Voisitko kuvitella olevasi vaikkapa verkkokauppias, bloggari, käsityöalan ammattilainen, valokuvaaja, kynttiläpajayrittäjä. Haluatko tehdä polttopuita, myydä sahatavaraa, erikoistua yrtteihin tai valmistaa hilloja? Innostutko eräoppaana toimimisesta, kalastuksesta tai mehiläistarhauksesta? Vai voisitko kuvitella itsesi teollisuuslaitokseen valmistamaan uusia tuotteita? Itselle on hyvä asettaa kysymyksiä kuten minkälaista työtä haluaa tehdä ja kuinka paljon on valmis sijoittamaan rahaa uuteen toimintaan. Voiko uutta liiketoimintaa jaksottaa tietylle ajalle? Vaatiiko liiketoiminta kuinka paljon fyysisiä ja psyykkisiä resursseja ja jaksaako tehdä useampaa osa-aluetta vuosi toisensa jälkeen? Yksi tärkeimmistä kysymyksistä itselle ei ole niinkään riittääkö rahat vai riittääkö omat rahkeet. Jaksaako innostua ja perehtyä uuteen sekä kuinka sovittaa tämä kaikki perhe-elämän kanssa? Yrittäjän kannattaa siten pohtia koko vuoden ajankäyttö ja antaa itselle mahdollisuus myös lomaan. Monesti uudet ideat vievät tekijänsä sellaiseen flow-tilaan, ettei huomaa väsymistä. Yrityskaupoissa kannattaakin katsoa myös lukujen valossa onko yrittäjä itse pystynyt pitämään vapaata vai vaatiiko työ ympäripyöreää päivää. Kaiken kaikkiaan uuden yrityksen, liiketoiminnan tai sivuelinkeinon järjestäminen on jännittävää ja antoisaa aikaa. Ajan kanssa se voi menestyksellään syrjäyttää jopa pääelinkeinon.

Mistä sparrausapua?

Haluatko saada apua yrittäjyysasioissa? Voit pyytää maksutonta sparrausapua Muutoksen kesyttäjä -hankkeen asiantuntijoilta. Hanke päättyy kesäkuun lopussa, mutta vielä ehtii, jos tarvitset keväällä 2023 apua. Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, HAMK Smart -tutkimusyksikön ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Hankkeen kesto on 1.8.2020-30.06.2023. 

Voit myös olla yhteydessä oman paikkakunnan Suomen Yrittäjien aluejärjestöön. Aluejärjestöissä toimii omistajanvaihdoskoordinaattoreita, jotka osaavat vinkata myytävänä olevista yrityksistä. Toinen vaihtoehto on etsiä myytäviä yrityksiä erilaisista kauppapaikoista kuten Yrityspörssi.fi, Yrityskaupat.net ja Firmakauppa.fi.

 

Teksti: Katriina Peuhkuri, HAMIn yrittäjyyden- ja liiketoiminnan lehtori

 

Lähde:

https://www.yrittajat.fi/tietopankki/yrittajaksi-ryhtyminen/yrityksen-ostaminen-eli-omistajanvaihdos/

 

P.S. HAMIssa alkaa syksyllä yrittäjyyden ammattitutkinto, jossa käydään kaikkia tämän kirjoituksen asioita läpi.
Tutustu myös johtamisen koulutuksiimme:

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Hämeen ammatti-instituutti

Muutoksen kesyttäjä -hanke (HAMK ja HAMI). Hämeen ammatti-instituutin Muutoksen kesyttäjä -hankkeen yhteyshenkilö: kehittämispäällikkö Kirsi Sippola.

Leave A Reply