Rekrytointi monikulttuurisuuden edistäjänä

0

Kulkeva-hankkeessa pidettiin huhtikuussa 2024 Kansainvälinen osaaminen ratkaisuna Kanta-Hämeen rekrytointihaasteisiin -webinaarisarja. Kouluttaja Sari Suomalaisella, Target Vision Oy:lta, on pitkä tausta ja kokemus kansainvälisistä asioista kuten johtamisesta, suorahauista, konsultoinneista ja monikulttuuristen tiimien eroavaisuuksista sekä taustoista. Tässä blogissa pohditaan rekrytoinnin roolia monikulttuurisuuden edistäjänä.

Rekrytointiprosessin suunnittelu

Yrityksen tulee panostaa monimuotoisuuden ja inkluusion edistämiseen johtamisessa ja rekrytoinnissa. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen johdon tulee osoittaa vahvaa sitoutumista ja antaa esimerkkiä käytännön toimillaan. Rekrytointiprosessin tulee olla avoin ja syrjimätön, jotta kaikki osaajat voivat saada tasapuolisen mahdollisuuden työpaikkaan.

Organisaation tulee valmistella rekrytointiprosessi huolellisesti. Erityisesti työpaikkailmoitus ja viestintä tulee olla selkeitä ja ymmärrettäviä eri kulttuuritaustoista tuleville hakijoille. Rekrytoijan on hyvä antaa tietoa työpaikan sijainnista, vastuualueista ja yrityskulttuurista, jotta kansainväliset lahjakkuudet voivat arvioida, vastaavatko ne heidän odotuksiaan ja elämäntilannettaan. On tärkeää ottaa huomioon myös työnhakijan näkökulma rekrytoinnissa. Joissain maissa verkostoituminen ja suositukset ovat merkittävässä asemassa työnhakuprosessissa.

Virtuaaliset rekrytointitapahtumat

Järjestämällä kansainvälisiä virtuaalisia rekrytointitapahtumia, organisaatiot voivat tavoittaa laajan yleisön ilman matkustamista. Videoneuvottelut ja virtuaalitodellisuus mahdollistavat yritysten esittelyn ja potentiaalisten työnhakijoiden tapaamisen tehokkaasti. Aikavyöhykkeiden huomioiminen varmistaa kaikkien osallistumisen mukavuuden ja esirekisteröinti tehostaa työnantajan ja ehdokkaiden keskusteluja.

Virtuaalitapahtumat tarjoavat kustannustehokkaan tavan tavoittaa ehdokkaita ja houkutella teknologia-alan osaajia, vahvistaen samalla yrityksen brändiä ja rakentaen suhteita jo ennen rekrytointiprosessia. Ne tarjoavat moderneja ratkaisuja ja voivat korvata perinteiset työmessut, erityisesti teknologiassa ja ohjelmistokehityksessä. Tarjoamalla kattavaa tietoa ja tukea rekrytointiprosessin aikana, yritys voi helpottaa kansainvälisten hakijoiden päätöksentekoa ja edistää positiivista kokemusta yrityksestä.

Organisaatioiden on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää eri kulttuurien työmarkkinat syvällisesti ja kehittää joustavia rekrytointimenetelmiä, jotka vastaavat sekä organisaation strategisiin tavoitteisiin että potentiaalisten työntekijöiden odotuksiin ja tarpeisiin. Tämän saavuttaminen vaatii kattavaa tietämystä erilaisista maahanmuuttosäännöksistä, viisumivaatimuksista ja työlupaprosesseista eri maissa. Lisäksi on olennaisen tärkeää tehdä selkeät ja ymmärrettävät sopimukset kansainvälisten työntekijöiden kanssa, jotta molempien osapuolten odotukset sekä oikeudet ja velvollisuudet ovat selkeästi määritelty. Näin myös saavutetaan parempi yhteisymmärrys.

 

Haastateltavana:
Sari Suomalainen
Operatiivinen johtaja
Target Vision Oy

Teksti:
Katriina Peuhkuri
Lehtori, vs. projektipäällikkö KULKEVA-hanke
HTM, AmO
yrittäjyys- ja johtaminen

KULKEVA-hankkeen tavoitteena on edistää työperäistä maahanmuuttoa ja kansainvälisten maahanmuuttajien integroitumista Kanta-Hämeessä. Hankkeen pääkoordinoijana toimii Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Hankkeen osatoteuttajat ovat HAMK Edu ja Hämeen ammatti-instituutti.
Rahoittaja: Hämeen liitto, kansallinen AKKE-rahoitus.

KK Tavastia, HAMIn, HAMKin ja Hämeen liiton logot.

Leave A Reply