Oppisopimuksella puutarhuriksi: Sinin tiedonnälkä puutarha-alasta kasvoi syödessä

0

Sini Jaakola opiskeli itselleen puutarhurin ammatin oppisopimuksen kautta Pölkinvuorella. Kävimme moikkaamassa Siniä Pölkinvuoressa ammatillisen ohjaajan Laura Viitasen kanssa pari päivää hänen valmistumisensa jälkeen.

Sinillä on taustaa sekä lähihoitajana että hierojana toimisesta sekä luontaistuotekaupassa työskentelystä. Muutakin pienempiä hommia on tullut kokeiltua.

”Tänne Pölkinvuoreen päädyin sattumalta: asuin Urjalassa ja ohiajaessa näin kyltin Pölkinvuori. Nimi jäi kummittelemaan mieleeni ja katsoin netistä, mikä tämä paikka on. Maaliskuussa 2017 laitoin Pekalle viestiä, että tarvitsetko työntekijää. Minulla ei ollut silloin vielä minkäänlaista puutarha-alan koulutusta, mutta intoa löytyi. Ensimmäisen kesän olin vain töissä täällä, mutta seuraavana vuonna tuli mieleen, että pitäisikö opiskella alaa siinä sivussa.” Sini kertoo.

”Sinillä ei ollut alun perin tarkoitus päätyä puutarhuriksi asti, vaan hän halusi tehdä tutkinnon osan tai pari. Nälkä kuitenkin selvästi kasvoi syödessä, ja kannustimme Siniä suorittamaan enemmän tutkinnon osia ja lopulta koko tutkinnon.” Laura lisää.

Kaksi naista kävelee kesäisissä vaatteissa hiekkatietä.
Haasteltava Sini Jaakola sekä ammatillinen ohjaaja Laura Viitanen

Hankintaoppisopimukseen kirjataan lehtoreiden käyntien määrä

Hankintaoppisopimuksella tehty koulutus ei sisällä koululla käyntiä oikeastaan yhtään. Opiskelija suorittaa opintoja verkossa ja työpaikallaan. Lehtori tulee sovittuna aikana opiskelijan työpaikalle, jolloin opiskelija osoittaa näyttöjen avulla alan osaamisensa. Opiskelija saa kuitenkin aina olla yhteydessä HAMIn henkilökuntaan, kun haluaa ohjausta tai neuvontaa.

”Kävin täällä noin kerran kuussa ohjauskäynnillä katsomassa, millä mallilla opinnot ovat. Onko opiskelija saanut tehdä ammattitaitovaatimusten mukaisia töitä, ja onko lehtorin antamien kirjallisten tehtävien tehtävänannoissa selvitettävää. Lehtori kävi tutkinnon osasta riippuen joko kerran ohjauskäynnillä tai sitten hän tuli suoraan ottamaan vastaan osaamisen näyttöä. Käyntien määrä riippuu siitä, miten oppisopimukseen on kirjattu ja hintaan on sovittu.” Laura kuvailee koulutusta.

Kasvimaa. Nainen tekee puutarhatöitä käännetyllä maalla.

”Olin usein yhteydessä Lauraan omien opintojeni aikana. Lehtoreihin olin vähemmän yhteydessä, mutta Lauralta varmistelin tehtäviin liittyviä asioita. Hän oli huomattava tuki ja turvani opiskeluiden aikana. Hän myös varmisteli, että olin tehnyt ajoissa tehtävät. Sari Makkonen oli myös tärkeä apu viimeisellä jaksolla puutarhakasvien tuottaminen kasvihuoneessa -tutkinnon osassa.” Sini kertoo.

Tulppaanin kukka kuvattuna läheltä.

Tämä ei ole mitään liukuhihnahommaa, eivätkä päivät ole samanlaisia keskenään

Puutarha-alalla työskentely voi olla hyvinkin asiakaspalvelupainotteista.

”Asiakkaiden kohtaaminen kuuluu työhön. Vaikka ei tiedä jostain osa-alueesta, voi asiakkaan kanssa yhdessä selvittää asiaa. Tämä on yhtä lailla asiakaspalvelua.” Laura mainitsee.

”Alkuun välttelin asiakkaita ja melkein juoksin karkuun heitä.” Sini muistelee nauraen. ”Nykyään asiakaspalvelu on ihan kivaa. Rakastan myös niitä hetkiä, kun asiakkaita ei ole vaan saa keskittyä kasvien hoitamiseen oikeasti.”

Pölkinvuoren kasvimaailma on auki yleisölle joka päivä. Sinin työt sijoittuvat viikolle viitenä päivänä putkeen, minkä jälkeen hänellä on pari vapaapäivää. Työpäivät kestävät tällä hetkellä klo 10:stä klo 18:aan.

”Tämä ei ole mitään liukuhihnahommaa, eivätkä päivät ole samanlaisia keskenään. Sää tuo tietysti omat haasteensa mukaan.” Sini kuvailee. ”Vaikea kuvitella enää itseään mihinkään sisätyöhön, kun on nyt tottunut tähän pihalla olemiseen. Teen edelleen ajoittain hierojan hommia tässä ohella, mutta en enää siirtyisi kokopäiväisesti siihen.”

”Olen ajattelut pysyä tässä niin kauan kuin pystyn, mutta eihän sitä ikinä tiedä, mitä tapahtuu. Talvikautta olen kyllä miettinyt: talvella olen aiempina vuosina ollut työttömänä pari kuukautta, mutta ensi talvikautena voisi hakea johonkin puutarhakaupan myymälään ja joulusesonkiin.” Sini kertoo.

Lasipalloja roikkuu vehreästä lehtipuusta auringossa.
Pölkinvuorella voi ihastella kasvien lisäksi lähialueen taiteilijoiden töitä.

Suunnitelmissa ei ikinä ollut istua kolmea vuotta koulunpenkillä vaan tehdä opintoja työn ohella

Onko HAMIn antamasta koulutuksesta hyötyä?

”Ihan varmasti on! Olen tyytyväinen ja ylpeä, että kävin koulutuksen loppuun. Toiset lukevat itsensä kuudessa vuodessa lääkäriksi ja minä puutarhuriksi.” Sini naurahtaa.

”Polkuja on monenlaisia ja sinun opintopolkusi on erilainen kuin muiden. Koulutustarpeesi tuli tämän työpaikan kautta, kun halusit oppia alaa ja saada teoriaa työn tueksi. Suunnitelmasi ei ollut tulla istumaan kouluun kolmeksi vuodeksi vaan tehdä opintoja työn ohella.” Laura sanoo.

Mitäs kasveja puutarhurin omasta pihasta sitten löytyy tänä kesänä?

”Oman pihan kasvit tuppaavat vaihtelemaan joka kesä, mutta nyt olen kiinnostunut hedelmäpuista. Olen varannut itselleni yhden päärynäpuun Pölkinvuoren taimivalikoimasta.” Sini kertoo.

”Muistan, kun aloittaessasi hamusit kasveja, joissa oli sini-etuliite, esimerkiksi sininataa.” Laura muistelee.

”Jokin teema pitää aina olla.” Sini myöntää.

Kaksi naista seisoo kumarassa tulppaani-istutusten takana ja hymyiöevät kameralle.

Teksti ja kuvat: Sara Vihinen

Leave A Reply