Noora selvittää maatalousalan kiinnostavuutta

0

Mustialassa maatalousalaa viime vuodet opiskellut Noora Sorola saa pian agrologin paperit käteensä. Nooran viimeinen opiskeluponnistus eli opinnäytetyö on jo hyvässä vauhdissa. Sen on tilannut Hämeen ammatti-instituutin Tilalle töihin -hanke. Moni maatila painii työntekijäpulan kanssa ja Nooran tutkimuksessa selvitetään, kuinka tiloille saataisiin uutta työvoimaa.

Noora Sorola on viihtynyt Tammelassa viime vuodet hyvin. Opiskelijoilla on mahdollisuus asua Mustialan kampuksen opiskelija-asunnoissa, mutta Noora asuu Tammelan keskustassa.

  • Valmistuin ammattikoulusta vuonna 2018 eläintenhoitajaksi. Omistan kaksi koiraa, neljä käärmettä ja muutaman kymmentä natalhiirtä, jotka ovat minulla ruokakasvatuksessa. Olen asunut koko ikäni kaupungissa lukuun ottamatta pientä puolen vuoden Somerolla piipahtamista 7-vuotiaana, Noora Sorola kertoo.
Noora Sorolalla on paljon erilaisia eläimiä kotonaan.

Noora Sorola on ollut pitkään kiinnostunut maatalousalasta ja eläimistä. Matka Hämeen ammattikorkeakouluun kulki eläintenhoitajakoulutuksen kautta.

  • Maatalousala oli aina kutitellut takaraivossa, sillä eläimet, niiden hoitaminen ja käyttäytyminen oli ollut lapsesta asti minua kiinnostava aihe. En ikinä kieltäytynyt, jos oli mahdollista päästä edes katsomaan eläimiä, saati puuhastelemaan niiden kanssa! Tämän innoittamana hain lukiosta valmistuttuani Paimioon Livian ammattikouluun opiskelemaan eläintenhoitajaksi puoliksi vitsillä, koska totesin hakiessani, että eläimethän minua edelleen kiinnostavat, niin haetaan sitten sinne! Yllätyksekseni pääsinkin sisään, ja huomasin rakastavani eläinten kanssa työskentelyä. Valmistuttuani työskentelin hetken maatalouslomittajana, mutta työ ei soveltunut minulle mitenkään päin. Arvostukseni lomittajia kohtaan on valtava, minusta ei vain siihen ollut. Mietin sitten, että jospa tästä lähtisikin jatkokouluttautumaan, sillä akateeminen ura on myös toisaalta kiinnostanut minua, ja agrologiksi opiskelu vaikutti olevan seuraava luonnollinen siirtymä alalla eteenpäin. Pääsin opiskelemaan Mustialaan, ja nyt opinnot ovatkin loppusuoralla!, kertoo agrologiopiskelija Noora Sorola.
Noora Sorola tekee opinnäytetyötä Tilalle töihin -hankkeessa.

Noora aloitti opinnäytetyön pohdinnan kesällä 2023 ja silloin hän sai vinkin alkavasta Tilalle töihin -hankkeesta, jossa voisi olla kiinnostavia opinnäytetyön aiheita tarjolla. Hämeen ammatti-instituutin Tilalle töihin -hanke tilasi Nooralta selvityksen, joka on juuri alkanut.

  • Tarkoituksena on selvittää miten ihmisiä innostetaan maatalousalalle ja mitä väyliä pitkin. Vastaajat vastaavat kyselyyn joko paperiversiona tai sähköisesti Webropolilla luodun kyselyn kautta. Koetan soitella opinto-ohjaajia läpi, josko he pystyisivät teettämään kahdeksasluokkalaisilla oppilailla kyselyn. Loput vastaukset toivon saavani TEKIJÄ-tapahtumista Forssasta ja Hämeenlinnasta tammikuun lopulla.  Opinnäytetyö tulee valmistumaan kevään aikana ennen kesää, Noora Sorola arvelee.

Tilalle töihin -hanke

Tilalle töihin -hanketta rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Tulossa olevista koulutuksista saat lisätietoa Tilalle töihin -hankkeen kotisivuilta. 

Yhteyshenkilönä toimii Hämeen ammatti-instituutissa projektipäällikkö Pia Kekkonen ja  projektityöntekijä Sari Hattula (sari.hattula@hami.fi ja puh. +358504069296).

Hämeen ammatti-instituutti

Tilalle töihin -hanke 

Yhteyshenkilönä toimii Hämeen ammatti-instituutissa projektipäällikkö Pia Kekkonen ja  projektityöntekijä Sari Hattula (sari.hattula@hami.fi ja puh. +358504069296).

Kuvat Noora Sorola.

Teksti: Noora Sorola ja Kirsi Sippola.

Leave A Reply