Forssan tekstiilihistoria on ainutlaatuinen Suomen mittakaavassa. Axel Wilhelm Wahren perusti Forssaan puuvillakehräämön ja kutomon jo 1800-luvun puolivälin paikkeilla. Upeaa kankaanpainannan perinnettä jatkaa tällä hetkellä Forssa Fabric Oy. Forssan kutomolla on Suomen ainut paikka, missä voi painaa kangasta käsityönä, perinteisellä laakapainokoneella. Rykkeri-malliston luovuus ja värikkyys kimpoaa neljästä luovasta ja taitavasta yrittäjästä, joiden mukaan erilaisissa hankkeissa oleminen tuo uusia ideoita myös yritystoimintaan.
Painokangasteollisuus alkoi Suomessa aikoinaan Forssa Oy:n toimintana 1860-luvulla. Yritysten nimet vaihtuivat, mutta Forssa pysyi painokankaan tuotannon keskeisenä kaupunkina koko kotimaisen suurteollisen tuotannon ajan. 1930-luvulta eteenpäin toimijana oli Finlayson ja nyt toiminta jatkuu Forssa Fabrickin toimesta 300 m2 tuotanto- ja myymälätiloissa. Tilat sijaitsevat Forssan Kutomolla eli samoissa tiloissa, kuin Finlayson aikoinaan.
- Käsipainaminen oli miesten ammatti, mutta nyt hommaa pyörittää neljä vahvaa ja luovaa leidiä. Yhdistimme Outi Saariston ja Karita Stenfors-Selkälän kanssa tarmokkuutemme ja yhteinen yritys perustettiin vuonna 2016. Tämän vuoden alusta lisävahvistukseksi tuli taiteilija ja käsityöläinen Emmi Markkula, kertoo Forssa Fabricin yrittäjä Marjut Pylkkänen-Kujamäki.
Rykkeri – suomalaista käsityötä alusta loppuun
Forssa Fabricissa voi painattaa omia kankaita Suomen ainoalla käsiteollisella laakapainolla (silkkipaino, filmipaino, seripaino). Forssa Fabricin oma tuotemallisto on nimeltään Rykkeri. Mallisto valmistetaan käsityönä Forssassa. Rykkeri tunnetaan omaperäisistä kuoseistaan ja rohkeista väriyhdistelmistään. Rykkeristä löytyy sekä naisten, että miesten mallisto.
- Rykkerin mekot, paidat, legginsit, maiharimekot jne. ovat kokonaisuudessaan käsityönä painettu, leikattu, ommeltu ja viimeistelty Forssassa. Tämä on usein yllättävä tieto asiakkaillemme, Marjut Pylkkänen-Kujamäki kommentoi.
Kuosikeskuksesta Rykkeriin painamaan omia kankaita
Forssa Fabric ja Rykkeri toimivat myös kiinnostavana matkailukohteena. Forssan tekstiilihistorian loiston ajoista kertoo Kehräämöllä sijaitseva Kuosikeskus, joka avattiin keväällä 2022.
- Useat ryhmät vierailevat ensin Kehräämöllä sijaitsevassa Forssan museolla tai Kuosikeskuksessa ja tulevat sen jälkeen meille tutustumaan Rykkeri-mallistoon ja painotekniikkaamme. Ryhmille järjestetään myös työpajoja, joissa saa painaa omia kankaita tai vaatteita, Marjut Pylkkänen-Kujamäki iloitsee.
Hankkeissa mukana vahvistamassa omaa suuntaa
Forssa Fabric on ollut mukana Kasvu Open ja Start up-ohjelmissa sekä erilaisissa hankkeissa. Tällä hetkellä Forssa Fabric on mukana Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa.
- Mukana olemisesta ja valmennuksista saa uusia ajatuksia omaan toimintaan ja vahvistusta siihen, että olemme menossa oikeaan suuntaan. Teemme yhteistyötä esimerkiksi Hotelli Lupon ja Puhtoinen -yritysten kanssa. Molemmat sijaitsevat tässä Kutomolla, ihan naapurissa ja molemmat ovat mukana Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa. Verkostoituminen on tärkeä juttu!, Marjut Pylkkänen-Kujamäki toteaa.
Muutoksen kesyttäjä -hankkeen tavoitteet ovat 1) yritysten auttaminen jaloilleen koronan jälkeen, 2) yritysten henkilöstön ja yksinyrittäjien työhyvinvoinnin vahvistaminen sekä 3) verkoston ja vuorovaikutuksellisuuden vahvistaminen. Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, HAMK Smart -tutkimusyksikön ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Voit kysyä hankkeesta myös HAMKin projektipäällikkö Minna Tarkkalalta tai lukea lisätietoja osoitteesta www.hamk.fi/muke
Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin Muutoksen kesyttäjä -hanke.
Tutustu Rykkerin uusittuihin www-sivuihin: https://rykkeri.fi/
Teksti ja kuvat: kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti