Kansainvälisiä osaajia elintarvikealalle

0

Maaliskuussa starttasi Sairiossa elintarvikealan Sesonkivalmennus. Valmennuksen toteuttaa yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeen ammatti-instituutti. Valmennus tarjoaa kansainvälisille osallistujille hyvät valmiudet työllistymistä varten. Koulutuksen myötä yrityksille avautuu mahdollisuus rekrytoida osaajia heti valmennuksen jälkeen.

Mukana toteutuksessa on Hämeenlinnan kaupungilta Nopeasti töihin – kielitietoinen kotoutumisvalmennus hankkeen OpinTyö (ESR+) sekä Hämeen ammatti-instituutin SUJUVA – sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle –hanke (ESR+). Edellisessä vastaavassa yhteistyötoteutuksessa saatiin loistavat tulokset. Lähes kaikki osallistujat työllistyivät heti valmennuksen jälkeen työharjoitteluyritykseen.

Yhdeksän kansainvälistä opiskelijaa aloitti noin kuukauden mittaisen teoriaosuuden maaliskuun alussa. Sairion toimipisteessä tapahtuvan opiskelun lisäksi jakso on sisältänyt suomen kielen tunteja kaksi päivää viikosta. Nopeasti töihin -hankkeessa työskentelee oma suomen kielen opettaja, joka opettaa tämän ryhmän lisäksi myös muita kaupungin opin valmennusten opiskelijoita.

Kolme päivää viikoittain on kulunut opetellessa elintarvikealalla tarvittavia taitoja. Opintopaketti sisältää muun muassa työturvallisuutta, hygieniapassikoulutuksen ja elintarvikealan laatuvaatimuksien läpi käymistä. Myös suomalaiseen työkulttuuriin on tutustuttu. Opetusmeijeriä hyödynnetään oppimisympäristönä käytännön harjoituksissa.

”Ryhmä vaikuttaa hyvin innostuneelta, osallistujat haluavat oppia uusia asioita. Opiskelijat ovat monet eri taustaisia ja siitä syntyykin mielenkiintoisia keskusteluja ja asioita tarkastellaan usealta eri kantilta”, kertoo meijerialan lehtori Tiina Forsvik.

Valmennuksen osallistujat käytännön harjoituksissa opetusmeijerillä Sairiossa. Katsokaa mitä herkkuja he loihtivat!

Huhtikuussa osallistuvat pääsevät tekemään työharjoittelujakson yrityksissä. Työpaikalla mukana on mentori Hämeenlinnan kaupungilta, kuten viimeisimmässä toteutuksessa. Mentorin on tarkoitus olla tukena perehdytysvaiheessa sekä varmistaa suomenkielisen vuorovaikutuksen onnistumista.

“OpinTyö-valmennukseen haki maahan muuttaneita erilaisilla koulutustaustoilla. Valitsimme valmennukseen he, joiden koulutustaustasta tai osaamisesta uskomme olevan hyötyä elintarvikealalla. Mukana on jo aikaisemmin alalla työskennelleitä, mutta myös alan vaihtajia. Uskon ja toivon, että valmennettavat voivat rikastuttaa työyhteisöjä, joihin menevät harjoitteluun.” kommentoi mentori Jenni Orjasniemi.

Tänä keväänä mukaan lähti muutama Kanta-Hämeessä sijaitseva yhteistyöyritys tarjoten valmennuksen osallistujille työharjoittelupaikkaa. Kartoitimme alan yritysten tämänhetkisiä rekrytointitarpeita sekä kiinnostusta tarttua tällaiseen ”win-win” -periaatteen työllistämismalliin.

SUJUVA-hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut luoda uudenlaisiakin tapoja maahanmuuttajataustaisten henkilöiden integroitumiseen ja toisaalta vastata myös yritysten tarpeisiin ja toiveisiin. Yrityksillä on mahdollisuus vaikuttaa osaltaan valmennuksen ensimmäisen vaiheen opintokokonaisuuteen. He ovat voineet esittää omat toiveensa siitä, mitä juuri heidän yrityksessään olisi hyvä osata ja ottaa työnteossa huomioon.

Projektipäällikkö Markus Yli-Hemminki uskoo henkilöiden työllistymiseen tämän koulutus- ja harjoittelujakson jälkeen, koska henkilöt ovat todella motivoituneita opiskelemaan elintarvikealalla tarvittavia taitoja ja suomenkieltä. Toivottavasti heillä on myös harjoittelupaikoissa mahdollista käyttää suomea, koska koulutuksen aikana moni on selvästi rohkaistunut käyttämään sitä aikaisempaa enemmän.

Tiimityötä parhaimmillaan! Ei epäilystäkään, etteikö tämä porukka pärjäisi siirtyessään yrityksiin työharjoitteluihin.

Teksti: Sari Hattula
Kuvat: Jenni Orjasniemi

SUJUVA – sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hankkeen toteuttaa Hämeen ammatti-instituutti yhdessä elintarvikealan yritysten kanssa. Hankkeen aikataulu on 1.11.2022-31.10.2025. Tavoitteita ovat mm. kartoittaa hyvin toimivat käytänteet ulkomaalaistaustaisten henkilöiden työllistymiseen elintarvikealalle, kehittää elintarvikealan koulutusta sekä sparrata yritysten henkilökuntaa vastaanottamaan kansainvälisiä tekijöitä.

Nopeasti töihin – kielitietoinen kotoutumisvalmennus -hanke on vuosina 2024-2027 toteutettava ESR+ hanke, jonka rahoittaa myös Euroopan sosiaalirahasto plus ja Hämeen ELY-keskus. Hankkeen tavoitteena on edistää kansainvälisten työnhakijoiden nopeaa työllistymistä ja parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan Hämeenlinnan alueella.

Leave A Reply