HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hankkeessa järjestettiin keväällä 2025 kaksi yrittäjyyskurssia Hämeenlinnassa ja Forssassa. Näihin englanninkielisiin kursseihin kuului osana myös webinaari, johon saimme kolme asiantuntijaa kertomaan tarjolla olevista palveluista yrittäjyyden teeman ympärillä.
Toteutukset kokosivat yhteen reilut kolmisen kymmentä osallistujaa. Opettajana toteutuksissa toimi Hämeen ammatti-instituutin yrittäjyyden lehtori Katriina Peuhkuri. Webinaariin saimme asiantuntijat Hämeen Uusyrityskeskuksesta, Linnan Kehityksestä sekä Hämeen Osuuspankista. Lisäksi Forssassa pidetyllä kurssilla kävi asiantuntija kertomassa Forssan Yrityskehityksen palveluista.
Kevään koulutusten jälkeen järjestimme kaikille vielä yhden yhteisen ohjauskerran Teamsissa. Osallistujilla oli mahdollisuus tulla opettajan juttusille ja esittää kysymyksiä, jos jokin asia yrityksen perustamiseen liittyen olisi jäänyt mietityttämään.
Katriina Peuhkuri kertoo, että yrittäjyyskursseille osallistuvilla on ollut monipuolisesti erilaisia yritysideoita ja haaveita. Osa heistä osallistui kurssille etsimään vastauksia spesifisiin kysymyksiin, kun taas toiset kaipasivat yleistä perustietoa yrityksen perustamisesta Suomessa. Opiskelijoiden taustat vaihtelivat. Jotkut heistä olivat jo aiemmin harjoittaneet liiketoimintaa omassa maassaan tai Suomessa.

Muutamilla opiskelijoilla liiketoimintaidea oli ollut alustavasti pohdinnassaan, ja he tulivat kurssille hakemaan lisäoppia. Esimerkiksi yksi kertoi haluavansa alkaa tehdä ompelutöitä, kun taas toinen mietti maatilan ostamista ja viljelytoimintaa Suomessa. Näille osallistujille tarjottiin vielä lisäohjausta ja apua liiketoimintasuunnitelmien kehittämisessä. Peuhkuri koettiin palautteiden mukaan lämminhenkisenä ja helposti lähestyttävänä opettajana. Hän saikin edistettyä monen henkilön aikeita ja suunnitelmia laajalla asiantuntemuksellaan.
Osalla osallistujista on jo yritys Suomessa, ja he olivat kiinnostuneita kehittämään liiketoimintaansa sekä laajentamaan tuotevalikoimaa. Osallistujat pohtivat kurssilla muun muassa lupa-asioita, alkoholin myyntimahdollisuuksia sekä vaateosaston perustamista jo olemassa olevaan kauppaansa.
Mielenkiintoiselta vaikutti myös kahden kurssille saapuneen suunnitelma. Heillä on lähtömaassaan oma jalokivikaivos, ja he halusivat tietää, millaisia koruja suomalaiset kuluttajat arvostavat. Opiskelijat olivat kiinnostuneita messutapahtumista ja erilaisista myyntikanavista, jotta voisivat tavoittaa uuden asiakaskuntansa Suomessa. He saivat vinkkejä eri brändeistä sekä myyntimahdollisuuksista.
Kurssin osallistujista yksi oli kiinnostunut siivousalan yrittäjyydestä ja hänellä oli realistinen käsitys markkinoista. Henkilöllä oli selkeä liiketoimintasuunnitelma, mutta tarvitsi apua vielä yrityksen rekisteröintiin ja asiakashankintaan liittyen.

Kaiken kaikkiaan opiskelijoiden haaveet olivat moninaisia. Kurssit kaikkine ohjauskertoineen tarjosivat mahdollisuuden kehittää ja jatkojalostaa ideoita. Koulutukset koettiin antoisiksi erilaisten taustojen yhdistyessä ja ihmiset pääsivät verkostoitumaan keskenään kokemuksiaan jakaen.
”Osallistujat ovat aidosti motivoituneita, valmiita tekemään töitä, etsimään tietoa ja he ovat todella aktiivisia”, kehui opettaja kurssilaisia.
”Näihin hankkeiden lyhytkoulutuksiin osallistuvat ovat monesti taustaltaan hyvin korkeasti koulutettuja. Olisi todella hienoa, että tätä potentiaalia pystyttäisiin hyödyntämään Suomessa tehokkaammin. Meidän kuuluisi ymmärtää heitä entistä paremmin – näin emme menettäisi niin paljon hyvää osaamista. Yhden sähköpostin takana voi olla vaikka minkälaista timanttista osaamista, kun vain viitsimme vastata posteihin ja ottaa selvää millä asialla he meitä lähestyvät”, pohdiskeli Peuhkuri.
Teksti: Sari Hattula
Yrittäjyys Suomessa -lyhytkoulutukset toteutti HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hanke (ESR+). Hanketta toteutetaan aikavälillä 1.11.2023-31.10.2026 ja se on Hämeen Ely-keskuksen ja Euroopan unionin osarahoittamaa.
Tavoitteena on edistää vastavalmistuneiden, työttömien ja maahanmuuttajien työllistymistä maatalous-, metsä- ja puutarha-alalle sekä vahvistaa kohderyhmän ydinosaamista, yrittäjävalmiuksia sekä kestävän kehityksen osaamista.