Hyvä jännitys meni hukkaan!

0

Tilalle töihin -hankkeessa on järjestetty lyhytkoulutuksia maatalousalalle syksyn ja kevään aikana. Hämeen ammatti-instituutille englanninkieliset lyhytkoulutukset ovat uusia, joten henkilökuntakin on ollut jännittynyt siitä, miten lyhytkoulutukset sujuvat, kun opetuskielenä on englanti. Paras palkinto on, kun yksi henkilökunnan jäsen totesi, että ”Hyvä jännitys meni hukkaan”. Koulutukset sujuivat mallikkaasti ja osallistujien palaute oli todella hyvää.

Tässä blogissa kerrotaan Hämeen ammatti-instituutin Mustialan henkilökunnan kokemuksia Tilalle töihin -hankkeen lyhytkoulutuksista ja englanniksi opettamisesta.

Pääsimme järjestämään Mustialan kampuksella Tilalle Töihin -hankkeen puitteissa lyhytkursseja kotieläintuotannosta ja peltokasveista. Lyhytkursseja kotieläintuotannosta ja peltokasveista järjestettiin sekä suomeksi, että englanniksi opiskelijoille. Haastattelin työkavereitani, millaisia kokemuksia ja oppeja he ovat saaneet lyhytkurssien järjestämisestä.

Projektipäällikkö Pia Kekkonen on suunnitellut Tilalle töihin -hankkeen lyhytkoulutukset.

Uutena kokemuksena pääsimme käyttämään englantia opetuksessa. Ajatuksena englanniksi puhuminen ja opettaminen koettiin aluksi jännittäväksi, sillä tämä oli uusi kokemus meille kaikille. Saimme kuitenkin hyvää kokemusta ja oli hienoa päästä haastamaan itseä uudella tavalla.

Jari kertoi kokemuksistaan seuraavanlaisesti: ”Harjoitus kielten puhumisesta tekee aina hyvää ja kansainvälisten opiskelijoiden kanssa työskentely avartaa aina omia kokemuksia ja ajatuksia maataloudesta. Englannin kieli opetuksessa jännitti, mutta hyvä jännitys meni hukkaan, kun tilanteet menivät kuitenkin omalla painollaan hyvin”.

Sami kertoi kokemuksistaan seuraavaa: ”Alkuun jännitti, mutta kaikki meni lopulta hyvin ja selvittiin hienosti viikosta! Viikkoa tuli turhaan jännitettyä!”.

Itse samaistun Jarin ja Samin kokemuksiin, englannin kieli jännitti, mutta viikko meni kuitenkin hyvin. Saimme uusia kokemuksia ja oli kiva päästä tutustumaan kansainvälisiin opiskelijoihin ja nyt päästä seuraamaan heidän matkaansa Suomessa harjoittelujen ja maatalouden parissa.

Opiskelijat pääsivät peltokasveista olevan lyhytkurssin puitteissa suorittamaan hätäensiapu- ja työturvallisuuskoulutuksen. Olemme saaneet upeita maatiloja mukaan hankkeeseen tarjoamaan opiskelijoille työharjoittelupaikkoja ja mahdollisesti tulevaisuuden työpaikkoja. Osa opiskelijoista on jo päässytkin aloittamaan työt maatiloilla.

Kuva: Peltokasvin lyhytkurssiin sisältyi Jyrki Hapulahden pitämä työturvallisuuskoulutus.

Toukokuussa järjestettävälle maatalouden koneista ja laitteista olevalle lyhytkurssille on ilmoittautunut hyvä joukko opiskelijoita! Odotetaan innolla tulevaa lyhytkurssia ja kesää sekä opiskelijoiden kokemuksia harjoitteluista!  Toivottavasti mahdollisimman moni opiskelija saa lyhytkusseista innostuksen maatalousalaa kohtaan ja hyvän pohjan tuleviin jatko-opintoihin ja työelämään! 😊

Tilalle töihin -hanke

Tilalle töihin -hankkeen koulutusten tavoitteena on saada uutta työvoimaa maatilayrityksiin. Lyhytkoulutusten jälkeen opiskelija voi myös jatkaa tutkintoon johtavia ammatillisia opintoja. Jokaiselle osallistujalle suunnitellaan henkilökohtainen oppimiskokonaisuus. Koulutukset sopivat esimerkiksi osa- ja määräaikaisissa työsuhteissa työskenteleville, eläkkeellä tai vanhempainvapaalla oleville sekä maahanmuuttajille. Rahoittajana on JOTPA eli Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.

Lisätiedot:

Hämeen ammatti-instituutti

Tilalle töihin -hanketta rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Tulossa olevista koulutuksista saat lisätietoa Tilalle töihin -hankkeen kotisivuilta. 

Yhteyshenkilönä toimii Hämeen ammatti-instituutin projektityöntekijä Sari Hattula (sari.hattula@hami.fi ja puh. +358504069296).

Teksti: Hämeen ammatti-instituutti, lehtori Katri Hakala

Kuvat: Hämeen ammatti-instituutti

Leave A Reply