Kävimme Kasvisruokainnovaatiolla kasvuun -hankkeen tiimillä Hollannissa syventämässä ymmärrystämme kasvisruokakulttuurista ja -trendeistä. Samalla etsimme uusia innovaatioita ja asiakasodotuksia, jotka voisivat tukea projektin tavoitteita Suomessa. Amsterdamissa vegaani- ja kasvisruoka oli hyvin esillä ja valikoimaa oli riittävästi. Lounasaikaan useissa ravintoloissa oli malliannokset lautasilla, jolloin valinnan teko oli helppoa.
Amsterdamista löytyy useita luomukauppoja, jotka ovat keskisuuren suomalaisen marketin kokoisia ja valikoima oli valtava. Niissä oli huomattavasti laajempi vegetuotteiden valikoima ja useita tuotteita myytiin lasipakkauksessa. Lasipakkausen lisäksi oli myynnissä täyttöpussi, jotta ostaja voi myöhemmin täyttää lasipurkin uudelleen itse.
Teimme myös päiväretken Rotterdamiin, jossa vierailimme vanhaan kylpylään perustettuun Blue Cityyn. Blue City on eräänlainen innovaatiokeskus, jossa ekoyritykset pääsevät testaamaan erilaisia uusia ideoitaan. Meille kerrottiin mm. kengistä, joiden valmistuksessa oli käytetty mangoa.
Lisäksi teimme vierailun oppilaitokseen (RDM Rotterdam) joka sijaitsee Rotterdamin tunnetuimmalla telakalla. Siellä rotterdamilaiset yritykset, opiskelijat ja tutkijat työskentelevät yhdessä kestävien teknisten innovaatioiden parissa. Siellä meille luennoitiin siitä, kuinka heillä huomioidaan kestävä kehitys muotialalla.
Amsterdamiin palattuamme vierailimme vielä Little plant pantry -kaupassa, jossa tavoitteena oli zero waste, eli asiakkaat ostivat tuotteita omiin astioihin tai paperipusseihin. Kaikki myytävät tuotteet olivat vegaanisia ja luomua. Löysimme sieltä jopa suomalaisia kaurahiutaleita suursäkistä, mistä voi punnita ja ostaa hiutaleet omaan astiaan. Kaupan kanssa samassa tilassa oli pieni ravintola, jossa söimme maukkaat vegaaniset annokset. Little plant pantry -yrityksen toinen yrittäjä on suomalainen. Hän kertoi meille, kuinka hän mm. jauhaa itse manteleista maitoa, mitä voi käyttää kahvimaitona. Tämän lisäksi keskustelimme hänen kanssaan ruoanvalmistuksessa käytettävistä vegaanisista juuston kaltaisista tuotteista, ja keskustelu herätti meissä uusia ideoita näiden valmistamiseen.
Trendinä vegaanisuus ja kasvipohjaisuus tuntuivat olevan jo vakiinnuttaneet paikkansa Amsterdamissa. Monessa asiassa huomasimme, että kasvipohjaisuutta oli toteutettu jo pitkään. Löysimme esimerkiksi ravintolan, jossa falafelpyöryköistä sai valita monesta eri makuvaihtoehdosta, joten jokaiselle pyörykän ystävälle löytyi omansa.
Matka oli kyllä hyvin avartava ja saimme sen myötä paljon uusia ideoita kasviruokahankkeen toteuttamiseksi.
Teksti ja kuvat: Merja Leikkainen
Hämeen ammatti-instituutti on mukana Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa, joka on saanut rahoituksen Hämeen liitolta (EAKR) keväällä 2024.
Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hanke
Hanke aika:
1.1.2024–30.6.2026
Tavoitteet:
Hankkeen tavoitteena on edistää ruoka-alan pk-yritysten innovaatio-osaamista ja kestävää liiketoimintaa monipuolistamalla ja lisäämällä yritysten kasvisruokatuotevalikoimaa. Tutkimus- ja innovointivalmiuksia edistetään kokeillen ja pilotein yhdessä yritysten, koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. Kasvisruoka- ja juomatuotteet on valittu niiden pienten ilmastovaikutusten ja toisaalta ihmisen terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi kehittämisen kohteiksi.
Hankkeen toteuttaa:
Hämeen ammattikorkeakoulu
Hämeen ammatti-instituutti
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä
Koulutuskeskus Tavastia
Luonnonvarakeskus
Lisätietoja antaa:
Leikkainen Merja
+358504655102
merja.leikkainen@hami.fi
Lue lisää hankkeesta: https://hami.fi/hankkeet-2/kasvisruoka/