Savottahenkeä ja kasvisruokainnovaatioita Evolla

0

Mitä tuumaisit kasviruokapyttipannusta? Kannattaa kokeilla, sillä maastoruokailun opiskelijat loihtivat kasvisraaka-aineista erinomaisen savotta -lounaan toukokuussa 2025. Silloin Hämeenlinnan Lammilla sijaitseva Evon kampus heräsi eloon aivan erityisellä tavalla.

Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin opiskelijat ja henkilökunta kokoontuivat luonnon keskelle nauttimaan savottahenkisestä lounaasta, jonka sydämessä sykki kasvisruoan innovaatio ja perinteinen yhdessä tekemisen voima.

Kasvispohjainen ”savotta” -lounas

Tapahtuma, tuttavallisemmin “savotta-lounas”, oli paljon enemmän kuin pelkkä ruokailuhetki. Maastoruokailun opiskelijat vastasivat koko kokonaisuudesta aina ruokalistan suunnittelusta tarjoiluun asti. He onnistuivat loihtimaan kattauksen, joka yhdisti historian havinaa, kestävää kehitystä ja herkullisia makuja yhteen huolella valmistettuun elämykseen.

Lounasmenu heijasteli vahvasti luonnon kunnioitusta ja kasvipohjaisen ravinnon voimaa. Tarjolla oli maalaispyttipannu, joka sisälsi runsaasti kasviksia ja kasvisproteiinia, lisäksi vegaanista karpalomajoneesia. Lisukkeina nautittiin ruisleipää ketunleipälevitteellä ja raikkaita salaatteja, jotka oli viimeistelty luonnon antimilla. Jälkiruoaksi tarjoiltiin vastapaistettuja vohveleita ja itsetehtyä omenahilloa – kahvin ja yrttiteen kera tietenkin.

Merja Leikkanen ja Pirjo-Maija Koskinen ovat mukana Kasvisruokainnovaatiolla kasvuun -hankkeessa.

Lisää tunnelmaa musiikilla ja pukeutumisella

Vaikka päivä oli tuulinen, ei tunnelmaa mikään horjuttanut. Taustalla soi vanha savottatyyliin sopiva musiikki, ja tarjoilijat olivat pukeutuneet teeman mukaisesti nahkavarsisaappaisiin ja pellavapaitoihin. Kaikki yksityiskohdat tukivat tapahtuman tunnelmaa.

Sekä ruokailijoilta että järjestäjiltä tuli paljon positiivista palautetta. Erityisesti kasvisruoan monipuolisuus, makujen tasapaino ja kekseliäät raaka-ainevalinnat keräsivät kiitosta. Moni toivoi vastaavanlaisen ulkolounaan jatkuvan myös tulevaisuudessa – ja miksei toivoisi, kun ruoka maistuu ja yhteisöllisyys kukoistaa näin hienolla tavalla?

Tämä savottalounas ei ollut pelkästään onnistunut tapahtuma – se oli esimerkki siitä, miten kasvisruoka, oppiminen ja yhteisöllisyys voivat yhdessä synnyttää jotakin aidosti merkityksellistä. Toivottavasti saamme jatkossakin nauttia vastaavista kokemuksista Evon metsien siimeksessä.

Kasvispyttäri maistui mainiolta.

Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hanke

Savotta -lounas oli yksi Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeen Hämeen ammatti-instituutin kokeiluista. Hanketta toteutetaan yhdessä useamman kumppanin kanssa, joilla kaikilla on omat tehtävät hankkeessa. Koko hankkeen toteuttajat ovat:

  • Hämeen ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja)
  • Hämeen ammatti-instituutti
  • Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä
  • Koulutuskeskus Tavastia
  • Luonnonvarakeskus

Hankkeen tavoitteena on edistää ruoka-alan pk-yritysten innovaatio-osaamista ja kestävää liiketoimintaa monipuolistamalla ja lisäämällä yritysten kasvisruokatuotevalikoimaa. Tutkimus- ja innovointivalmiuksia edistetään kokeillen ja pilotein yhdessä yritysten, koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. Kasvisruoka- ja juomatuotteet on valittu niiden pienten ilmastovaikutusten ja toisaalta ihmisen terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi kehittämisen kohteiksi. Hanke on EU:n osarahoittama ja hankerahoitus kanavoituu Hämeen liiton kautta. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024–30.6.2026.

Blogiteksti: Pirjo-Maija Koskinen, Hämeen ammatti-instituutti

Hämeen ammatti-instituutti on mukana Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa, joka on saanut rahoituksen Hämeen liitolta (EAKR) keväällä 2024.

Lisätietoja antaa:
Hämeen ammatti-instituutti

Merja Leikkanen
+358504655102
merja.leikkainen@hami.fi

Lue lisää hankkeesta: https://hami.fi/hankkeet-2/kasvisruoka/

Euroopan unionin osarahoittamaa -logo.

Leave A Reply