Iloiset villasukat tuovat riemua – 50 villasukkaa neulenäyttely kesällä Urjalassa

0

Urjalassa heinä-elokuun vaihteessa on Pentinkulman päivät. Jaana Huhtanen pitää 50 villasukkaa juhlanäyttelyn juhlistaen samalla käsityötaiteilijan uraansa ja syntymäpäiviään. Jaanan sukkabisnes sakkasi korona vuoksi, kun jälleenmyyntipaikat sulkivat ovensa. Jaanan piti äkkiä kehitellä uutta toimintaa. Onneksi apuna oli myös Muutoksen kesyttäjä -hanke. Jaana luottaa tulevaan, sillä asiakkaat arvostavat vastuullisesti tuotettuja sukkia, pipoja ja muita neuletuotteita.

Jaana Huhtanen on Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kasvatti. Hän valmistui neuleartenomiksi 1998 ja heti valmistumisen jälkeen Jaana perusti oman käsityöalan yrityksen vuonna 1999.
– Ekologisuus- ja vastuullisuusarvot ohjaavat vahvasti toimintaani. Olen saanut muun muassa Suomalaisen Työn Liiton yritykselleni myöntämät Design from Finland- ja Avainlippu-tunnukset. Alihankkijoina käytän ainoastaan suomalaisia yrittäjiä. Jälleenmyyjiä on nykyisin Suomen lisäksi Ruotsissa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Taiwanissa, Jaana Huhtanen kertoo.

Korona-aika on vaikeuttanut töitä, koska yrityksen jälleenmyyntikanavat kuten museokaupat sekä lahja- ja matkamuistoliikkeet ovat olleet osittain kiinni. Messut ovat siirtyneet verkkoon ja markkinoita ei käytännössä ole ollut mahdollista järjestää.
– Korona on lisännyt työn määrää, koska liiketoimintaan on pitänyt tehdä muutoksia. Olen kehittänyt omaa verkkokauppaa ja osallistunut normaalimessujen sijasta verkkomessuille. Olen myös luonut verkkokauppaan uuden tuotekategorian “sukkaohjeita”, johon tulee myöhemmin lisää malleja ohjeineen, Jaana kertoo.
Suomalaiset arvostavat vastuullista tekstiilisuunnittelua ja -valmistusta. Jaana Huhtanen Designin tuotteet valmistetaan mulesing-vapaasta merinovillasta ja puuvillasta. Tuotteet ovat tehty kestämään kovaa käyttöä.
– Yrityslahjoja ja personoituja malleja olen saanut onneksi suunnitella entiseen tapaan. Tuotteissani materiaalien hukkaprosentti on vähäinen, sillä sukista ja huiveista ei synny leikkuujätettä ja pipot neulotaan muotoon. Korona-aikaan yksityiset ihmiset ovat tukeneet pientä käsityöyrittäjää ja minusta tuntuukin, että suomalaisen vastuullisen tekstiilisuunnittelun ja -valmistuksen arvostus on koronan myötä kasvanut, Jaana pohtii.

Jaana Huhtanen järjestää Urjalassa 30.7.-8.8.2021 juhlanäyttelyn. Paikkana on Rajamäen tila, joka löytyy osoitteella Jokikulmantie 134, Urjala. Samaan aikaan kunnassa on vilinää, sillä siellä järjestetään Pentinkulman päivät 2-8.8.
– Juhlistan syntymäpäiviäni ja pidän näyttelyn syntymäpitäjässäni Urjalassa. Näyttelyssä on esillä suunnittelemiani töitä; villapaitoja, villasukkia ja pikkuryijyjä. Töitäni on kuvattu värikkäiksi ja hauskoiksi. Toivon, että työt herättävät katsojassa riemua. Voit seurata yritystä ja neulenäyttelyn rakentumista www.jaanahuhtanen.com -sivustolta sekä #50villasukkaa @jaanahuhtanendesign. Tervetuloa myös paikan päälle, Jaana kehottaa.

Jaana Huhtanen on mukana Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin vetämässä Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa, jonka rahoitus tulee pääosin Euroopan Sosiaalirahastosta. Muutoksen kesyttäjän tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronasta. Hankkeen ensimmäisessä valmennusryhmässä on mukana noin 35 yritystä. Hankkeessa on järjestetty yrityksille muun muassa henkilökohtaista sparrausta sekä yhteisiä webinaarivalmennuksia.
– Olen osallistunut melkein kaikkiin valmennuksiin tai katsonut tallenteen myöhemmin. Olen saanut koulutuksista paljon uutta tietoa. Verkkokaupan kehittäminen ja kasvattaminen on tullut ajankohtaisemmaksi ja verkkokauppa -webinaarisarjasta olen saanut oman verkkokaupan kehittämiseen paljon hyviä vinkkejä, Jaana kertoo.
Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa mukana olevat yritykset saavat myös henkilökohtaista sparrausta Hämeen ammatti-instituutin tai Hämeen ammattikorkeakoulun asiantuntijoilta.
– Henkilökohtaisia palavereja olen pitänyt etäyhteyksillä Outin, Annamarian, Kirsin ja Markun kanssa. Keskusteluhetket ovat olleet hyvin antoisia. Olen saanut neuvoja somemarkkinointiin, tukihakemuksiin ja tuotteistamiseen. Hanke on antanut uutta intoa ja olen saanut hyviä neuvoja liiketoiminnan kehittämiseen. Verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa on valitettavasti jäänyt, koska lähitapaamisia ei ole ollut koronan vuoksi. Olisi hienoa, jos hankkeelle tulisi jatkoa, Jaana tuumailee.

Muutoksen kesyttäjä -hanke on Euroopan Sosiaalirahaston, Hämeen ELY-keskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin rahoittama kehittämishanke. Hanketta koordinoi HAMK Smart -tutkimusyksikkö ja HAMI toimii hankkeen osatoteuttajana. Lue lisää hankkeesta osoitteessa www.hamk.fi/muke

Teksti: Kirsi Sippola, Hämeen ammatti-instituutti, HAMI

Jaana Huhtasen iloisenväriset sukat saavat hymyn huulille.

 

Leave A Reply