Tullaan tutuiksi -juttusarjassamme esitellään HAMIn uudistunut johtamisen ja yrittäjyyden tiimi kokonaisuudessaan. Esittelyt aloittaa itseoikeutetusti vararehtori, koulutuspäällikkö Pia-Maria Haltia.
Olen Pia-Maria Haltia, Hämeen ammatti-instituutin vararehtori ja johtamisen ja yrittäjyyden sekä liikenneopettajakoulutuksen yksiköiden koulutuspäällikkö. Asun Hämeenlinnassa Siirissä omakotitalossa insinööripuolison, 14-vuotiaan tyttären ja 18-vuotiaan lukiolaispojan kanssa. Kaksi omakotitaloa pihoineen on tullut suunniteltua ja rakennettua vuosien varrella. Puutarhatyöt, sisustaminen ja lukeminen ovat rentoutumisen lähteitä, samoin kuntosali ja lenkkeily. Lasten harrastukset ovat aina olleet osa koko perheemme arkea; musiikki, tanssi ja salibandy pitävät vanhemmatkin edelleen aktiivisina arjessa.
Koulutukseltani olen hallintotieteiden maisteri. Sivuaineet kasvatustieteet ja ympäristöpolitiikka olivat aikanaan hyvä valinta nykyisiäkin tehtäviäni ajatellen. Olen ammatillinen opettaja, työyhteisön kehittäjä, sertifioitu Thomas-asiantuntija ja työnohjaaja STO ry. Oman osaamisen jatkuva kehittäminen on luontainen osa minua, joten taustalla on myös muita osaamista täydentäviä opintoja mm. johtamiseen ja esimiestyöhön liittyen.
Työhistoriani koostuu monenlaisesta tekemisestä, HAMK-konsernissakin on tullut oltua jo melkein 20 vuotta. Olen ollut teollisuuden palveluksessa, pankissa, liikennesuunnittelutehtävissä aluehallinnossa sekä eri oppilaitoksissa yliopistosta toiseen asteeseen. Oppilaitoksissa olen työskennellyt lähes aina aikuisopiskelijoiden kanssa, mikä on mahdollistanut kurkistuksia lukuisiin julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin organisaatioihin ja antanut laajan käsityksen siitä, mitä suomalainen työelämä on ja miten työyhteisöt toimivat. HAMK-konsernissa olen toiminut HAMKin täydennyskoulutuksen puolella asiantuntija- ja päällikkötehtävissä vuoteen 2015, jonka jälkeen siirryin HAMIin. Erityisen kiinnostavana olen kokenut viime vuosina työnohjauksen, koska se tarjoaa mielenkiintoisia sukelluksia ihmisten ja ryhmien ajatteluun ja toimintaan ja auttaa myös laajentamaan omaa ajattelua.
HAMIssa on tehty mittavaa kehittämistyötä viimeiset pari vuotta. Strategia on uudistettu ja uudistustyöhön osallistettiin koko henkilöstö. Strategisia painopistealueitamme (opiskelijan parasta, vastavuoroinen kumppanuus, asiantuntijuus ja laadunhallinta) viedään eteenpäin lukuisissa kehittämisryhmissämme. Kehittämisryhmissä on mukana henkilöstöä kaikista yksiköistämme, jolloin mahdollisimman moni voi olla vaikuttamassa visiomme saavuttamiseen. Kestävä tulevaisuus on yksi keskeinen teema, joka sisältyy kaikkeen tekemiseemme ja HAMI onkin hakemassa tänä syksynä sertifikaattia liittyen OKKA-säätiön ammatillisten oppilaitosten kestävän tulevaisuuden sertifiointiin. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, miten oppilaitoksen toiminta heijastaa tulevaisuutta ennakoivaa ja yhteiskuntaa uudistavaa toimintatapaa. Vararehtorina on innostavaa olla mukana yhteisessä kehittämistyössä ja tulevaisuuden suuntaamisessa.
Kahden yksikön koulutuspäällikkönä pääsee hyvin lähelle arjen perustehtävää, opiskelijan parhaaksi tehtävää työtä. Pitkät perinteet omaavalla liikenneopettajakoulutuksella ja sen henkilöstöllä on paljon osaamista, jolla on myös valtakunnallista vaikuttavuutta. Autokoulujen toiminta on kokenut isoja muutoksia viime aikoina ja se haastaa meitä pohtimaan uudelleen liikenneopettajuutta ja sen tulevaisuutta sekä yhteistyötä alan työelämän kanssa. Monipuolisuutta toimintaan tuo se, että tuotamme liikenneopettajia paitsi autokouluihin myös mm. Puolustusvoimille ja ammatillisiin oppilaitoksiin.
Samalla tavalla organisaatioiden johtaminen, lähiesimiestyö ja yrittäjyys muuttuu maailman muuttuessa. Korona-aika on jouduttanut opetuksen ja ohjauksen siirtämistä verkkoon, ajasta ja paikasta riippumattomaan opiskeluun ja itsensä kehittämiseen. Johtamisen ja yrittäjyyden yksikköön on saatu elokuun alusta kaksi uutta lehtoria, Markku Korhonen ja Kirsi Sippola, joiden monipuolista osaamista pääsemme hyödyntämään eri organisaatioiden kanssa tehtävässä yhteistyössä.
Tehdään yhdessä töitä kestävän tulevaisuuden moniosaajien valmentamiseksi!