Helsingin Sanomien 13.-14.10.2019 julkaistuissa artikkeleissa päästiin lukemaan, kuinka energiayhtiö Fortum hyödyntää virtuaalitodellisuutta Loviisan ydinvoimalassa henkilöstön koulutuksessa sekä kuinka virtuaalitodellisuuden avulla on pystytty simuloimaan käyttötiloja tai tekniikkaa ennen virallisia käyttöönottotestauksia.
—————————
Helsingin Sanomat: ”VR-lasit ilmestyivät ydinvoimalaan” (14.10.2019, Epressi-palvelu)
HS.fi: ”Uusi teknologia auttaa varautumaan katastrofiin Loviisan ydinvoimalassa” (13.10.2019)
—————————
Artikkelissa kerrotaan, että noin 90% henkilökunnasta on käynyt VR-koulutuksissa. VR-koulutuksissa valvomotyöntekijät pystyvät ennalta harjoittelemaan erilaisia kriisitilanteita, joita voi olla esimerkiksi tulipalo, savu, maanjäristys tai erilaiset vuototapaukset. Virtuaalitodellisuus on koettu myös helpottavan huoltotöiden suunnittelua, sillä ydinvoimalasta löytyy tiloja joihin pääsee vain kerran vuodessa huoltoseisokkien aikana. Ottamalla tiloista 360-videokamerakuvaa ja luomalla tämän pohjalta VR- tai AR-toteutuksen, työntekijät voivat ihan milloin tahansa päästä kyseisiin tiloihin tutustumaan ja suunnittelemaan tulevia jatkotoimenpiteitä.
Fortumin mainosvideo heidän käyttämistään AR ja VR ratkaisuistaan.
Fortum ei pidä oppejaan omana tietojaan vaan tarjoaa teollisuuden alojen yrityksille virtuaalitodellisuuteen liittyvää koulutusta tai ratkaisuja liittyen prosessiteollisuuteen tai turvallisuuskriittisessä teollisuudessa, talon sisällä perustetun eSite-yksikön kautta.
Lisäluettavaa
- Joakim Berghroth, Hanna Koskinen & Jari Laarni. (2017). Use of Immersive 3-D Virtual Reality Environments in Control Room Validations. PDF.
- Varjo. (n.d.). VR can help minimize human errors in the most safety-critical environment
- Tekniikka ja talous. (8.12.2017). Virtuaalivalvomo auttaa varautumaan hätätilanteisiin – ”jopa vaahtosammuttimet on simuloitu (video).
- VATTU – Valmistavan Teollisuuden Virtuaaliset Tuotteet- hankkeen esittely
Tiina Ahola, sovelluskehittäjä, HAMK Smart -tutkimusyksikkö
VATTU – Valmistavan teollisuuden virtuaaliset tuotteet -hanke
Hankkeen tavoitteena on tutkimuksen, selvitysten ja kokeiluiden avulla tuottaa ja jalkauttaa uutta tietoa yritysten hyödynnettäväksi koskien yritysten mahdollisuuksia hyödyntää pelimoottori- ja siihen liittyviä teknologioita (kuten AR tai VR) tuotannossaan ja toiminnassaan. Hankkeen kesto on 1.6.2019 – 31.12.2020. Toiminta-ala on Kanta-Häme, Valkeakoski ja Hyvinkää.