Avoimen AMKin kautta insinööristä YAMK-insinööriksi – Etäopiskelu sai Teijan kiinnostumaan HAMKista

0

Mahdollisimman paljon etäopiskelua, ja aloitus mielellään pian. Nämä kriteerit mielessään Nurmijärvellä asuva Teija Ljungberg etsi itselleen jatko-opintoja lokakuussa 2022.

44-vuotias Teija Ljungberg työskentelee IT-alalla liiketoimintajohtajana. Hän on koulutukseltaan tietotekniikan amk-insinööri, ja tutkinnon suorittamisesta on vierähtänyt jo lähes 20 vuotta. ”Työssä olen ylläpitänyt ammattitaitoani ja olen osallistunut työpaikan tarjoamiin lyhytkestoisiin koulutuksiin”, Teija kertoo. Jatko-opinnot ovat kuitenkin käyneet kolmen lapsen äidin mielessä tasaisin väliajoin. ”Olin miettinyt jo useampia vuosia, että haluaisin jatkaa opintoja, mutta arki oli täynnä ja tuntui että rahkeet eivät riitä enää opiskeluun.” Mutta nyt nuorinkin lapsi alkoi olla jo yläasteiässä, elämässä olisi tilaa myös opinnoille.

Teija Ljungberg

YAMK-opinnot nopeasti käyntiin

Teijalle ehdottomasti tärkein kriteeri oli, että opintoja pystyi suorittamaan mahdollisimman paljon etänä. Hän oli pohtinut opiskelua myös yliopistossa, mutta työkaverin suosituksesta hän päätyi katsomaan HAMKin tarjontaa. ”Kollega oli aloittanut HAMKissa YAMK-opinnot, mutta muuten HAMK ei ollut minulle ennestään tuttu”, Teija kertoo. Koska elettiin lokakuuta, tutkintoon johtavat opinnot olivat ehtineet jo alkaa aikaisemmin syksyllä. Seuraava yhteishaku olisi vasta keväällä. Teijalla oli kuitenkin into aloittaa opinnot heti, ja siksi avoimen AMKin tarjonnassa ollut Johtaminen ja tulevaisuuden työelämätaidot (15 op) -opintokokonaisuus herätti mielenkiinnon. Teija osallistui koulutuksen infotilaisuuteen, ja sen jälkeen päätös ilmoittautua avoimen opintoihin olikin helppo tehdä.

”Tässä oli selkeä putki, koska avoimen opinnot hyväksyttiin suoraan tutkintoon. Iso plussa oli myös se, että opinnot suoritettiin täysin online.”

Opinnot alkoivat tammikuussa ja kestivät huhtikuun loppuun. Opiskelu tapahtui pienryhmissä, ja Teijan ryhmässä oli sekä insinööri- että tradenomitaustaisia. Tämä antoi myös perspektiiviä, kun samaa asiaa katsottiinkin eri näkökulmista. Teija kiinnitti huomiota myös siihen, että avoimen AMKin opiskelijat olivat todella motivoituneita ja sitoutuneita opiskeluun. Vaikka opiskelu otettiin tosissaan, se oli kuitenkin myös mukavaa. ”Meillä oli tosi kiva opiskeluryhmä. Nauroimme paljon ja aina oli kiva tavata Teamsissa”, Teija sanoo.

Uusia eväitä omaan työhön

Johtaminen ja tulevaisuuden työelämätaidot (15 op) -opintokokonaisuus piti sisällään kolme erilaista johtamisen kokonaisuutta. Teijan omaksi suosikiksi nousi Strateginen johtaminen, ehkä jopa vähän yllättäen. ”Aihe jotenkin osui ja upposi”, hän sanoo. Tähän vaikutti vahvasti se, että Teija pystyi peilaamaan opintojen sisältöä omiin kokemuksiinsa ja omaan rooliinsa työssä. Oppimista syvensi myös keskustelut työpaikalla eri ihmisten kanssa.

”Se oli aivan huikeaa, miten jostain asioista innostuu! Aloin haaveilla, että voisin nykyisessä työssänikin osallistua tulevaisuudessa strategiatyöhön.”

Koska Teijalle oli alusta asti selvää, että hän haluaa opiskella YAMK-tutkinnon, hän haki elokuussa 2023 erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi. Nyt Teija on opiskelijana Teknologiaosaamisen johtamisen YAMK-koulutuksessa, ja pakolliset opinnot ovat avoimen AMKin ansiosta jo melkein valmiit. ”Pakolliset opinnot on suoritettu jouluun mennessä, ja sen jälkeen keskityn opinnäytetyöhön”, Teija sanoo. YAMK-tutkinto ei siis enää ole kaukana.

Kirjoittaja:

Elina Wathén, markkinointisuunnittelija, Strateginen viestintä

Leave A Reply