Amanda Anttonen on 17-vuotias, erittäin määrätietoinen nuori nainen. Amanda opiskelee Hyriassa toista vuotta metallialan perustutkintoa ja viimeiset Hyriaan tehtävät opinnot, harjoittelujakso sorvarina Millog Oy:llä, ovat jo käynnissä. Amandan opinnot eivät kuitenkaan ole ohi, hän jatkaa opiskelua Riihimäellä, ammattikorkeakoulu HAMK:issa. Tähtäimenä on valmistua konetekniikan insinööriksi.
Into vain kasvoi mitä enemmän pääsin tekemään.
Amanda kertoo joutuneensa metallialalle täysin vahingossa. ”Hain vuonna 2016 yhteishaussa Helsinkiin maalarilinjalle, mutta opiskelupaikan varmistuttua tulin toisiin ajatuksiin. Asun Mäntsälässä ja halusin kuitenkin opiskella lähempänä kotia. Hyriassa Riihimäellä oli yhteishaun jälkeen tarjolla paikkoja enää kokin ja koneistajan koulutuksissa. Tiesin, että kokiksi en ainakaan halua, joten päädyin opiskelemaan koneistajaksi tietämättä alasta yhtään mitään.” Sokkona tehty valinta osoittautuikin tulevaksi unelmaduuniksi ja kiinnostus metallialaan Hyrian työsalissa heräsi. ”Kun koulu alkoi, ei tarvittu montaa tuntia teoriaa, vaan pääsimme jo ekalla viikolla tekemään työstökoneilla ja hitsaamaan. En ollut ikinä nähnyt esimerkiksi sorvia ja tein virheitä, mutta niistä oppi käytännössä. Into vain kasvoi mitä enemmän pääsin tekemään.”
Amanda opiskeli erityisen nopeasti: ”Huomasin, että toisen vuoden syksyllä ei tule minulle enää mitään uutta ja ilmoitin, että haluan valmistua jo ensi keväänä. Opettaja yskähteli hetken, mutta järjesti palaveri opinto-ohjaaja Eija Rauhaniemen kanssa ja teimme yhdessä minulle nopeamman etenemisen suunnitelman. Tein kaikille yhteisiä tutkinnon osia, esim. kieliä ja matematiikkaa, nopeutetulla vauhdilla sekä suoritin näyttöjä joka ikisessä mahdollisessa välissä. Lisäksi Eija kertoi minulle mahdollisuudesta jatkaa insinööriopintoihin ammattikorkeakouluun. Koska jääminen perusduunariksi ei ole suunnitelmissa, halusin käyttää tämän mahdollisuuden. Tarkoituksena on suorittaa kevään aikana HAMK:issa 30 opintopistettä, jotka hyödynnetään Hyriassa osana ammatillista perustutkintoa. Jatko insinööriopintoihin onnistuu ilman pääsykoetta ja valmistun konetekniikan insinööriksi kolmessa vuodessa. Mahdollista on puristaa tutkinto kasaan jopa kahdessa vuodessa.”
Metallialalla on turhaan huono maine
Vaikka Amandan päätyminen metallialalle olikin silkka vahinko, hän on todella tyytyväinen valintaansa. ”Valmistuin peruskoulusta hyvällä keskiarvolla, mutta koska olen käytännön ihminen ja tykkään tehdä käsilläni, lukio ei ollut minulle vaihtoehto. Metallialalla voi tehdä just sitä mitä itse haluaa, päämateriaalina on vain metalli. Työ on itseasiassa tosi luovaa, mielestäni ala on taiteilijan työn jälkeen luovin.
”Musta tuntuu, että hakijat, kuten minäkin, ei tiedä mitä metalliala on. Tänne hakee usein väliinputoajia, jotka keskeyttää opinnot helposti,” miettii Amanda. Perinteisesti vahvan miehinen ala sopii Amandan mukaan myös tytöille. ”Me opiskelijat ollaan ihan samanarvoisia ja meitä kohdellaan samalla lailla. Ei mua kukaan ajattele tyttönä tai aliarvioi. Välillä joudun pyytämään apua vaikka raskaiden kappaleiden siirtelyssä, mutta ei se ole ongelma. Aina saa apua kun vaan pyytää.”
Jokainen voi pärjätä, jos vain haluaa
Ammattikorkeassa opiskelutahti on Amandan mukaan nopea, uutta tulee paljon ja tieto pitää omaksua vauhdilla. ”Opiskeltavat aiheet ovat välillä haastavia ja joudun käyttämään opiskeluun myös vapaa-aikaa. Lasken matikkaa iltaisin välillä kolmekin tuntia, koska muuten en pärjää. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jokainen voi pärjätä, kun on valmis tekemään töitä. Minä esimerkiksi en ole koskaan ollut erityisen hyvä matikassa, mutta pärjään kyllä koska haluan ja olen niin päättänyt,” hymyilee Amanda.
Joustava siirtyminen insinööriopiskelijaksi oli Amandan mukaan hyvä ratkaisu. Hän pitää opiskelusta ja Hyrian perustutkinto loi erinomaisen pohjan AMK-opinnoille. ”Minua kiinnostaa suunnitteluun ja johtamiseen liittyvät tehtävät, mutta olen sitä mieltä, että niitä on hankala tehdä jos ei ole käytännön osaamista ja ymmärrystä myös lattiatason töistä.” HAMK:in opiskelijat ovat ottaneet Amandan hyvin vastaan ja hän kokee olevansa samalla viivalla muiden kanssa. ”Osa opiskelukavereistani hämmästyi, kun olen alaikäinen ja en voi osallistua opiskelijabileisiin,” Amandaa naurattaa. ”En ole muutenkaan tullut HAMK:iin bilettämään vaan hoitamaan hommat ja valmistumaan,” hän jatkaa.
Tulevaisuudessa esimies tai suunnittelija
Kun vain on halua, kaikki on mahdollista ja onnistuu.
Kun Amanda valmistuu konetekniikan insinööriksi, tähtäimessä ovat ensin suunnittelijan ja myöhemmin myös esimiehen tehtävät. Hyvinkään – Riihimäen alueella on useita suuria metallialan yrityksiä, joissa on mahdollisuus päästä myös kansainväliselle uralle. ”Haluan oppia uutta ja edetä työssäni, eniten pelkään, että jämähdän paikalleni. En halua, että työpäivät ovat samanlaisia ja tällä alalla niin ei onneksi pääse käymään.” Vapaa-ajalla Amandalla ei juurikaan jää kouluhommien lisäksi aikaa harrastaa. ”Näen kavereita ja urheilen, muuten illat sujuvat tällä hetkellä opiskelun merkeissä.” Lopuksi Amanda haluaa vielä kiittää Eija-opoa: ”hänen avullaan löydettiin nopeampi polku. Sain Eijalta kaiken tarvittavan tiedon ja faktat sekä tuen. Kun vain on halua, kaikki on mahdollista ja onnistuu,” miettii Amanda, tuleva konetekniikan insinööri.
Teksti ja kuvat: Päivi Kursukangas, Hyria
Juttu julkaistu ensimmäisenä Hyrian sivuilla. https://www.hyria.fi/hyria/ajankohtaista/amanda_innostui_metallista_sokkona_tehty_alan_valinta_osoittautui_unelmaduuniksi.11563.news