Varmuuskopiointi ja vara-avaimet: onko omat tietosi tallessa?

0

Ei se laite, vaan se data

Tuttava kyseli neuvoa oman henk. koht. kannettavan tietokoneen uusimisen osalta, teknisiä yksityiskohtia jne. Parin käyttötarvekysymyksen jälkeen totesin että hänen nykyinen kannettava on kyllä edelleen varsin hyvä siihen käyttöön mitä hän tekee, siis lähinnä tiedonhakua ja sukututkimusta, eli selainkäyttöä ja kevyt sovellus.
Sen sijaan kävi ilmi ettei hänellä ollut omista tiedostoista minkäänlaista varmuuskopiointia tehtynä! Auts – tiedostoja ja valokuvia oli kuitenkin todella paljon tallessa, työtunteja ja muistoja.
Töissä työnantaja/it huolehtii varmuuskopioinnista, kunhan tiedostot tallennetaan ohjeistuksen mukaisesti. Yleensä on määriteltynä jokin tietty tallennuspaikka minkä sisällöt varmistetaan, oli se sitten pilvitallennuspalvelu tai verkkolevy. Paikallisen koneen C: asema ei yleensä ole se oikea paikka tiedostoille ja sitä ei varmisteta.

Kotona varmuuskopiointi jää jokaisen omalle vastuulle

Jos tiedostot ovat vain koneella tallessa, on riskit aika suuria, jo pelkkä laiterikko voi kadottaa kaiken. Lisäksi riskeinä on mm. varkaus, haittaohjelmat, tulipalo ja muut isommat onnettomuudet. Valokuvien osalta vielä sekin huomio että hyvin harva tilaa enää fyysisiä valokuvia, ei ole tullut uusia valokuva-albumeita tai kuvakirjoja kirjahyllyyn. Onhan digikuvat tallessa? Ne voivat kadota hyvin helposti.
Helpoin ja halvin ratkaisu on hankkia ulkoinen kiintolevy (~100e) minne voi ottaa toiset kopiot omista tiedostoista. Tämä auttaa laiterikko- ja varkaustapauksissa.
Kopiointi olisi hyvä ajastaa tapahtumaan automaattisesti, muuten se kyllä unohtuu tehdä. Itse käytän ilmaista FreeFileSync sovellusta ajastettuna, kopioin sillä kerran päivässä muuttuneet tiedostot talteen. Tuote osaa myös tehdä muutoksia molempiin suuntiin, itsellä kopiointikohde on NAS-verkkolevy minne tulee tiedostoja perheen muiltakin tietokoneilta. Kopiointikohde voisi olla myös pilvitallennuspalvelu, kunhan sen saa jollakin sovelluksella näkyviin suoraan tiedostohallintaan. Pilvipalveluun varmuuskopiointi on parempi ratkaisu koska se kestää myös isommat vahingot, jos sattuu vaikka tulipalo kotona. Kustannuksia tulee käytetyn tilan mukaan, kuukausihintaan.

Entä puhelin?

Sama tarina omien mobiililaitteiden osalta. Huolehdi ainakin siitä että puhelimen valokuvat varmuuskopioidaan, esim. Google Driveen tai Applen iCloudiin varmistaminen on helppoa ja alkuun pääsee ilmaiseksi. Ilmaiseksi saa hyvin pienen määrän tilaa käyttöön, mutta sitä saa lisää tilaamalla. Toki tuosta ilosta pitää hieman maksaa, mutta sisältö lienee varsin tärkeätä?
Lisäksi perheen pankkisovellukset ja kirjautumissovellukset (MFA) olisi hyvä olla useammassa laitteessa valmiina ettei tule hätä jos yksi laite hajoaa/katoaa.

Onhan sinulla kotiinkin vakuutus ja vara-avaimet – onhan?

 

Teksti: Sami Kapanen
Kuva: Vectorportal CC

Sami Kapanen, ict-päällikkö, tietohallinto

 

Leave A Reply