Siirryttyäni työskentelemään vuoden 2018 lopulla Learning Design -tiimissä, aloin toimia yhtenä opetuksen ja opiskelun järjestelmien pääkäyttäjänä. Vastuualueisiini kuuluvat mm. Kaltura, Zoom, Moodle ja EXAM -palvelut. Vastaan ensisijaisesti videopalvelu Kalturan kehityksestä, joten oli luontevaa osallistua alkuvuodesta Tanskassa Kastrupissa järjestettyyn pohjoismaisten pääkäyttäjien Kaltura-workshopiin. Työpajan järjesti Kalturan pohjoismaisesta levityksestä vastaava NORDUnet.
Oli kiinnostavaa tavata toimijoita, joista osa oli työskennellyt Kalturan parissa jo todella pitkään. Kokenein konkari oli aloittanut oman urakkansa ottamalla Kalturan käyttöön organisaatiossaan koko Pohjoismaiden ensimmäisenä. Toisaalta jokunen osallistuja oli vasta kartoittamassa käytön aloittamista. Erilaiset kokeilut, hyvät käytännöt ja videopalvelun pohjalle rakennetut virtuaaliset ja fyysiset automatisoinnit ruokkivat omaa ajattelua.
—
Kalturaan saatiin isompi päivitys joulukuussa 2018. Työpajassa käsiteltiin uusia ja päivitettyjä ominaisuuksia pääkäyttäjien kannalta, mutta samalla keskusteltiin myös toivotuista toiminnallisuuksista ja avattiin kehittäjien roadmapia. Käsittelen tässä kirjoituksessa Kalturan uusia ja päivitettyjä sekä kevään aikana meillä HAMKissa päivittyviä toimintoja.
Päivitetty ruutukaappaustyökalu
Kaltura Personal Capture tulee korvaamaan HAMKissa aiemmin käytössä olleen Kaltura Desktop Recorder -työkalun. Mistä muutoksessa on kyse?
- Kaltura Capture on kokonaan päivitetty väline ruutukaappausvideoiden tekoon. Toiminnallisuudet ovat samat kuin vanhassa Desktop Recorderissa, mutta konepellin alla on tehty paljon uudistuksia
- Kaltura Capturen ulkoasu on päivittynyt kokonaan
- Käyttöliittymä on selkeämpi ja virtaviivaisempi
- Uutena tervetulleena toimintona on kursorin korostus
Ohje Kaltura Capturen käyttöönottoon: https://blog.hamk.fi/ohjeet/kaltura-kaltura-personal-capturen-asennus/.
Mikäli näytät Kaltura Capturella tuotettavassa ruutukaappausvideossa Powerpoint-esitystä, muotoillaan Kalturaan ladattuun videoon PowerPoint-kalvojen perusteella automaattisesti sisällysluettelo ja sisältö jaetaan chaptereiksi. Kun vaihdat PowerPoint-kalvoa esityksessä, muotoillaan videolle ikään kuin väliotsikko Kalturassa. Tätä toimintoa kutsutaan Timelineksi. Olet voinut luoda aiemminkin vastaavanlaisen sisällysluettelon Timelinen avulla, mutta nyt toiminto on automatisoitu Kaltura Capturea käytettäessä. Voit jatkossakin luoda vastaavia sisällysluetteloita videoille myös käsin. Timeline-työkalun ohje: https://blog.hamk.fi/ohjeet/kaltura-timeline/.
Videoeditori
Kalturassa ei ole ennen ollut työkalua palveluun ladattujen videoiden editoimista varten. Aiemmin olet voinut editoida Kalturan Desktop Recorderilla tekemääsi ruutukaappausvideota ennen sen lataamista Kalturaan. Uusi videoeditori -toiminto mahdollistaa kevyen editoinnin kaikille Kalturaan lataamillesi videoille. Videoeditorin ohje: https://blog.hamk.fi/ohjeet/kaltura-video-editor/.
Quiz-työkalun uudet kysymystyypit
Kyselytyökaluun on tullut lisää vuorovaikutteisia toimintoja. Nyt voit myös hyödyntää esseekysymyksiä tai pysäyttää hetkeksi videon opiskelijan reflektointia varten. Quiz-työkalun ohje: https://blog.hamk.fi/ohjeet/kaltura-quiz-videot/.
Kalturan ilme päivittyy
Helmi-maaliskuun vaihteessa Kalturan käyttäjiltä kerättiin toiveita ja kokemuksia Kalturan käytöstä. Palautteen perusteella palvelun ilmettä päivitetään nykyaikaisemmaksi ja hyödynnetään enemmän HAMKin värimaailmaa. Myös palvelun ylävalikot, eli julkisten videoiden kategoriat päivitetään samalla selkeämmiksi. Valikot yhtenäistetään HAMKin julkisten sivujen ja sekä ohjekokonaisuuden otsikointia vastaavaksi. Palvelussa julkisesti jaettua sisältöä jäsennetään jatkossa niin, että se on helpommin löydettävissä ja silmäiltävissä. Kehitystyötä jatketaan kevään aikana aktiivisten käyttäjien kanssa.
Kalturaan ladattujen videoiden ryhmittely
Kalturaan ladattuja videoita voi ryhmitellä eri tavoin Kalturan sisällä (kanavat), muille verkkosivuille upotettavan soittolistan kautta (playlistit videosoittimessa) sekä Moodlessa (Media Gallery). Näitä toimintoja ja niiden käyttöä ohjeistetaan aiempaa selkeämmin. Videoiden ryhmittelyn ohje: https://blog.hamk.fi/ohjeet/kaltura-videoiden-ryhmittely/.
Suosittelen tutustumaan meillä toistaiseksi tuntemattomampaan Media Gallery –toiminnallisuuteen. Kaikilla Moodlen kurssialueilla on valmiina Media Gallery -lohko. Kurssialueelle voidaan siis muodostaa kurssialueen osallistujien yhteinen mediagalleria, eräänlainen toteutusten videopankki, johon toteutuksen opettajat ja opiskelijatkin voivat lisätä toteutukseen liittyviä Kaltura-videoita. Mediagalleria toimii ikään kuin Moodlen kurssialueen sisäisenä soittolistana, jota opettaja voi myös viedä vastaavien toteutusten kurssialueille. Lisätietoa Media Gallerysta: https://blog.hamk.fi/ohjeet/moodle-kaltura-media-gallery/.
—
Miten pohjoismainen yhteistyö etenee jatkossa? Erillisten konferenssien tai työpajojen lisäksi jatkossa pääkäyttäjillä on hyödynnettävissään oma keskustelufoorumi. Lisäksi NORDUnet järjestää webinaareja ajankohtaisista aiheista. Workshopissa sovittiin myös suomalaisten pääkäyttäjien säännöllisistä verkkotapaamisista, joissa käsitellään ajankohtaisia aiheita ja jaetaan käytännön kokemuksia. Näitä kokemuksia ja käytäntöjä voidaan hyödyntää jatkossa myös meillä HAMKissa.