Kaltura: Quiz-videot

Kalturan Quiz-ominaisuuden avulla Kaltura-ympäristöön lisättyyn videoon voidaan liittää valintakysymyksiä, joiden vastaukset tallentuvat analysointia varten. Alkuperäisestä videosta luodaan kopio, joten halutessaan videosta voi jakaa versiota joko kysymyksillä tai ilman.

Käytä Video Quiz -toimintoa, kun:

• haluat tehdä opetusvideon, jossa katsoja joutuu pysähtymään ja pohtimaan oppimaansa

Tiivis ohje:

1. Kirjaudu palveluun kaltura.hamk.fi. Lisää tarvittaessa uusi video Media Upload-toiminnolla
  2. Valitse Add New > Video Quiz
  3. Valitse haluamasi video Select-painikkeella
  4. Lisää kysymykset ja tarvittavat ohjetekstit (tekstit kannattaa suunnitella erilliseen tiedostoon etukäteen)
    1. Käynnistä video ja etsi haluamasi kohta
    2. Klikkaa videon päällä haluamasi kysymystyyppi ja syötä tiedot
  5. Tarkista asetukset
    1. Details-osio: määrittele videon nimi, aloitusviesti, onko mahdollisuus ladata kysymykset sekä ohjeteksti
    2. Score-osio: määrittele, näkeekö vastaaja pisteensä ja oikeat vastaukset
    3. Experience-osio: määrittele, miten kysymyksiin voi vastata
  6. Preview-painikkeella (silmä) voit esikatsella Quiz-videotasi
  7. Done-painikkeella Quiz tallentuu.
  8. Go to Media Page –painikkeella pääset yleiseen katselunäkymään.
  9. Julkaise Quiz-video haluamallasi tavalla.

1. Kirjaudu palveluun kaltura.hamk.fi HAMKin tunnuksellasi /lyhyt muoto

2. Lisää tarvittaessa uusi video Media Upload- toiminnolla.

3. Valitse Add New > Video Quiz

4. Valitse haluamasi video Select-painikkeella

Selain avautuu Quiz-muokkausnäkymään.

5. Lisää kysymykset ja tarvittavat ohjetekstit

• Tekstit kannattaa suunnitella erilliseen tiedostoon etukäteen
  • Siirrä kursori hiirellä vetämällä kohtaan, johon haluat liittää kysymyksen/tekstin. Voit katsoa videota painamalla Play-painikkeesta.

• Klikkaa videon päällä haluamasi kysymystyyppi.

Multiple Choice

• Kysymys ja siihen liittyviä vastausvaihtoehtoja. Vain yksi vastaus voi olla oikein.
  • Plus-painikkeella saa lisättyä vastausvaihtoehtoja
  • Nuoli-painikkeella voi sekoittaa vastausten järjestystä.
  • Save-painikkeesta kysymys tallennetaan. Sitä pääsee muokkaamaan myös jälkikäteen.

• Voit antaa videon katsojalle vinkin (Hint). Vihjeen pääsee katsomaan kysymyksen auettua.
  • Voit perustella oikean vastauksen (Why). Perustelun pääsee näkemään, kun kaikkiin kysymyksiin on vastattu ja vastaukset palautettu.
  • Hint- ja Why- toiminnot löytyvät kysymyksen muokkaustilassa lamppukuvakkeen takaa.

True/False

• Väittämä-tyyppinen kysymys. Katsoja voi vastata true tai false. Tekstit voidaan muokata; esim. Totta tai Tarua.
  • Hint- ja Why-toiminnot sekä tallennus toimivat kuten yllä.

Reflection point

• Videoon voidaan lisätä teksti, jolla voidaan esimerkiksi kiinnittää katsojan huomio johonkin tiettyyn, tärkeään asiaan.
  • Tallennus toimii kuten yllä.

Kun kysymykset on tallennettu, niiden paikkaa videossa pystyy vielä siirtämään ottamalla kiinni kysymystä osoittavasta kuvakkeesta hiirellä ja vetämällä sitä aikajanalla.

6. Tarkista asetukset

• Details-osio: määrittele videon nimi, aloitusviesti, onko mahdollisuus ladata kysymykset sekä ohjeteksti
  • Score-osio: määrittele, näkeekö vastaaja pisteensä ja oikeat vastaukset
  • Experience-osio: määrittele, miten kysymyksiin voi vastata

7. Preview-painikkeella (silmä) voit esikatsella Quiz-videotasi ja varmistaa, että kysymykset ovat oikeassa kohdassa ja oikean sisältöiset.

8. Done-painikkeella Quiz-video tallentuu. Alkuperäinen video säilyy sellaisenaan.

9. Go to Media Page –painikkeella pääset yleiseen katselunäkymään. Mikäli kysymyksissä oli vielä muokattavaa, palaa muokkaustilaan Edit Quiz –painikkeella.

Kysymysten muokkaus tai siirtäminen kohdasta toiseen

• Mikäli haluat muokata kysymystä myöhemmin, paina editorissa hiiren vasemmalla napilla kyseisen kysymyksen kuvaketta. Saat näkyviin kysymyksen muokkaustilassa. Tee muutokset ja paina Save.
  • Jos haluat siirtää kysymystä eri kohtaan videota, klikkaa vastaavasti kysymyskuvakkeen päältä, jolloin kysymys tulee aktiiviseksi muokkaustilaan ja vedä painike haluamaasi kohtaan. Paina Save.

10. Julkaise Quiz-video haluamallasi tavalla.

Lisätietoa videon julkisuusasteista

Private tarkoittaa videota, jonka vain sinä itse voit nähdä Kalturassa. Se ei myöskään löydy Kalturan hakutyökalun kautta hakemalla. Vaikka jakaisit linkin videoon, sitä ei siltikään voi nähdä kukaan muu.

Unlisted tarkoittaa piilotettua videota: video ei näy Kalturassa julkisten videoiden joukossa, eikä sitä löydy hakutyökalun kautta hakemalla tai verkon hakukoneilla. Videota pääsevät katsomaan vain ne, joilla on saatavilla videon url-osoite.

Public tarkoittaa videota, joka on näkyvillä Kalturassa muiden julkisten videoiden joukossa. Videon voi löytää verkon hakukoneilla ja Kalturan hakutyökalulla.

2 thoughts on “Kaltura: Quiz-videot