Ohita muut työhakemuksella

0

Moni työpaikka jää haaveeksi siksi, että työhakemus ei vakuuta valitsijoita. Tässä vinkkejä hyvän työhakemuksen tekoon.

Se, että pystyt lyhyen tekstin avulla osoittamaan olevasi pätevistä paras, ei ole helppoa. Työhakemukseen kannattaa satsata satasella, sanovat niin nuoriin osaajiin erikoistuneen rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritys Studentworkin Wilma Vilen kuin tietokirjailija, kriisiviestinnän asiantuntija Katleena Kortesuo.

Consultant Managerina toimiva Vilen lukee työhakemuksia päivittäin. Välillä vastaan tulee alkeellisia virheitä.
– Hakemuksissa saattaa olla väärän yrityksen tai väärän yhteyshenkilön nimi tai hakemukseen ei ole laitettu omia yhteystietoja.

Työnantajan edustajille tuon luokan virheet näyttäytyvät huolimattomuutena tai motivaation puutteena. Yleensä petrattavaa on haasteellisemmissa asioissa.
– Se, miten erottuu työhakemuksellaan olematta outo, vaatii tasapainoilua. Kerran hakemuksessa oli kuva kukkaseppelepäisestä, kukkamekkoisesta henkilöstä. Mielestäni se kuva ei toiminut – työelämä ei ole niin romanttista, Katleena Kortesuo sanoo.

HAMKissa tradenomiksi opiskelleelta Kortesuolta puuttuu tutkinnostaan enää pari kurssia. Niille opiskelijoille, joilla on työnhaku edessään, Kortesuo sanoo, että kannattaa hakea ennemmin viittä paikkaa ja panostaa täysillä jokaiseen hakemukseen kuin kloonata samaa hakemusta sata kertaa. Hän usuttaa työnhakijoita luovuuteen eikä kuluneisiin ilmaisuihin.
– Kaikki kertovat olevansa sosiaalisia, aktiivisia, yhteistyökykyisiä ja oma-aloitteisia – eli ne on nähty.

Joissain kohtaa henkilökohtaiset ominaisuudet ja muilla aloilla kartutettu osaaminen voivat olla jopa alan työkokemusta kovempi valtti.
– Erään firman rekrytoija sai paikan, koska hän pystyi perustelemaan, miten hän oli hankkinut rekrytoijana tarvittavat taidot lentoemännän työssään, Wilma Vilen kertoo.

Vilen suosittelee käymään hakemuksia läpi vaikka ystäväpiirissä toinen toista sparraten. Mikäli opiskelija tai vastavalmistunut hakee töitä Studentworkin kautta, yrityksen edustajat auttavat tarvittaessa.
– Kaikki meidän palvelumme ovat hakijoille maksuttomia.

Varsinkin vasta vähän työkokemusta omaavien kannattaa listata CV:hen kaikki työkokemus, mansikanpoiminnasta lähtien.
– Mitään työtä ei tarvitse hävetä, kaikki kokemus on arvokasta ja kertoo siitä, että hakija on jo oppinut työelämätaitoja. Lisätietoa CV:n laatimisesta esim. osoitteessa https://www.linkedin.com/pulse/lue-vinkit-huippu-cvn-laadintaan-wilma-vilen/

WILMAN JA KATLEENAN 10 VINKKIÄ

1) Panosta kaikkesi. Jos teet työhakemuksen löysin rantein, se näkyy kyllä. Wilman sanoin: välillä työnhaku voi olla työlästä.

2) Älä lavertele. Työhakemuksen on mahduttava A-neloselle eli tekstiä siinä saa olla korkeintaan 1800 merkkiä.

3) Perustele, miksi juuri sinä. Kaikki voivat kuvailla olevansa ahkeria, joten kerro, millä tavalla sinun ahkeruutesi tulee esiin. Oletko saanut ahkeruudestasi vaikkapa kehuja edellisessä työpaikassasi? Paljon hakemuksia lukeva Wilma ilahtuu nähdessään, kun vastaan tulee hakemus, josta huomaa, että hakija ei malta odottaa pääsevänsä avoinna olevaan tehtävään.

4) CV on eri asia. Hakemuksessa ei pidä toistaa samoja asioita kuin ansioluettelossa.

5) Tarkasta oikeinkirjoitus. Kirjoitusvirheet vievät huomion itse asiasta ja voivat olla syy siihen, että et pääse jatkoon.

6) Ole rehellinen. Ei kannata esittää asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Katleena on sitä mieltä, että hakijan kannattaa tunnustaa puutteensa suoraan. Hakemuksessa voi kertoa vaikkapa olevansa varsin kärsimätön, mutta myös nopea. Lisäksi pitää toki kertoa, miten ”taklaa” tämän työssään ja millaisessa tilanteessa nopeudesta on hyötyä. Jos antaa itsestään väärän kuvan, voi päätyä väärään työhön, ja se on tuskastuttavaa niin itselle kuin rekrytoijallekin.

7) Muista visuaalisuus. Vaikka sisältö on ykkönen, myös ulkoasulla on merkitystä. Valitse tyylikäs fontti, ja entä jos tekstin sävy olisi vaikkapa tummanharmaa tai tummanviininpunainen? Wilma varoittaa ylilyönneistä: neonvärien kirjo menee överiksi.

8) Kuvan avulla jäät mieleen. Katleena suosittelee ammattimeikkaajaa ja -kuvaajaa, ellei tuttavapiiristä löydy ko. alojen erityisosaajia. Ennen kuvausta pitää hoitaa myös kampaus kuntoon. Kuvan voi liittää joko hakemuksen tai CV:n yhteyteen.

9) Pukeutuminen on viesti. Koodari voi olla kuvassa huppari päällä, mutta monen muun alan työpaikkaa tavoitteleva ei. Katleena valitsisi työhakemuskuvaan yksivärisen asun, mutta ei mustaa.

10) Pyydä apua. Voisivatko opiskelutoverisi tai muu lähipiirisi sparrata sinua? Muista, että on myös yrityksiä, jotka auttavat työnhaussa ja työhakemusten laatimisessa.

Teksti on lyhennetty Leila Itkosen kirjoittamasta jutusta, joka on julkaistu aiemmin HAMK Stories 2019 -lehdessä.

Leave A Reply