Rosa Rantti suoritti vaihto-opinnot Brasiliassa: ”Vaihto on oiva mahdollisuus päästä näkemään maailmaa”

0

Kertoisitko näin alkuun vähän itsestäsi? Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen 22-vuotias ja asun Lempäälässä. Opiskelen HAMKissa Liiketaloutta ja opintoni alkavat olla jo loppusuoralla. Tarkoituksena olisi valmistua keväällä.

Missä olit vaihdossa ja miksi juuri siellä? Miksi halusit lähteä vaihtoon?

Olin vaihdossa Brasiliassa koulussa nimeltä Feevale University. Lähdin vaihtoon todella lyhyellä varoitusajalla. Olen luonteeltani sellainen, etten osaa suunnitella elämää montaa kuukautta pidemmälle ja saan kaikenlaisia päähänpistoja. Yhtenä päivänä minulle tuli ajatus vaihtoon lähtemisestä ja aloin selailla vaihtokohteita. Halusin lähteä vaihtoon jo heti seuraavana lukukautena ja olin hieman myöhässä hakuajan suhteen. Ainoat kriteerini kohteesta olivat, että haluan johonkin lämpimään, missä on todella erilainen kulttuuri. Onnekseni Brasilian opistoon oli vielä hakuaikaa jäljellä ja Feevale on Hamkin yhteistyökumppani, joten sinne oli helppoa ja turvallista mennä.

Millainen kampuksesi oli ja mitä opintoja siellä kävit? Miten opiskelu siellä erosi opiskelusta Suomessa?

Kampukseni oli todella suuri! Alueelta löytyi monia ravintoloita, apteekki, iso kirjasto, kampaamo, kirjakauppa, pankki ja paljon muita pieniä kauppoja. Kävin viidellä eri kurssilla ja opiskelu tapahtui englanniksi. Kurssit joita kävin olivat: Markkinoinnin perusteet, Business strategia, Kansainvälinen markkinointi ja viestintä, Portugalin kieli ja kansanterveys. Viimeinen kurssi ei sopinut oikein omaan alaani, mutta koska englanninkieliset kurssit olivat aika niukassa, niin minun piti valita myös se. Kansanterveys-kurssi kumminkin osoittautui lopulta lempikurssikseni!

Brasiliassa opiskelu on todella perinteistä. Opettaja luennoi luokan edessä ja sen jälkeen tehtiin tehtäviä. Kurssien lopuksi pidettiin koe eikä käytännän harjoituksia ollut juuri ollenkaan.

Oliko vaihto sitä mitä olit odottanut ja millaisia haasteita arjessa tuli vastaan?

Vaihto kokonaisuudessaan oli onnistunut ja ainutlaatuinen kokemus. Lähtiessäni vaihtoon toivoin oppivani uutta kulttuuria ja hieman myös uutta kieltä. Suurimpana toiveena oli saada uusia unohtumattomia kokemuksia ja kasvaa ihmisenä.  Opin paljon uudesta kulttuurista ja hieman myös portugalin kieltä. Lisäksi myös englannin kielen taitoni kehittyivät kursseilla. Koska kulttuuri on hyvin erilainen, joskus sopeutuminen tuntui todella haastavalta. Lisäksi suurena yllätyksenä tuli, että Brasiliassa todella harva puhuu englantia. Näin ollen kommunikoinnin kanssa syntyi paljon ongelmia. Onneksi minulla oli kumminkin koululla suuri tukiverkko, jotka auttoivat minua tarvittaessa.

Kertoisitko vähän elämästäsi kohdemaassa? 

Elämä Brasiliassa koostui opiskeluista ja matkustelusta. Päivät kuluivat opintojen parissa ja tehtävää riitti paljon. Viikonloppuisin tykkäsin tehdä pieniä reissuja. Pääsiäisenä muun muassa matkustin Rio De Janeiroon yhdessä toisen meksikolaisen vaihto-oppilaan kanssa. Asuin aivan koulun vieressä, joten koulumatka oli lyhyt ja turvallinen. Minulla oli oma asunto, mutta naapurissa asui paljon muita koulun opiskelijoita. Brasiliassa suurin osa opiskelee iltaisin, joten omatkin kurssit painottuivat iltaan.

 

 

Suosittelisitko vaihto-opiskelua muille? Mitä haluaisit sanoa vaihtoa miettivälle?

Suosittelen! Vaihto on oiva mahdollisuus päästä näkemään maailmaa. Itse olin vaihdossa vain noin 4 kk eli vaihdossa ei aina tarvitse olla pitkiä aikoja. Koti-ikävä ja epäonnistumiset kuuluvat asiaan, mutta aina matkasta oppii jotakin!

Kiinnostaako vaihto-opiskelu? Lue lisää 

Leave A Reply