Vaihtarina Skotlannissa: Metsätaloutta ja Nessien metsästystä

0

Skotlanti, tuo upeiden vuoristomaisemien ja haggiksen luvattu maa. Tässä päivityksessä kaksi Evolla metsätalousinsinööriksi opiskelevaa kertoo kokemuksia ja havaintoja vaihto-opiskelusta Skotlannin Invernesissä.

Saavuimme Skotlannin Invernesiin tammikuun loppupuolella. Lentokentällä meitä oli vastassa myrskylukemissa huiteleva tuuli ja piiskaava sade. Erinomainen Skotlantilainen ulkoilusää, kuulin jonkun sanovan. Onneksemme se oli vain ohimenevä myrsky, eikä jokapäiväinen sää. Yleisesti ottaen sää on ihan hyvä täällä. Meren läheisyydestä johtuen tuuli on kovempaa, mitä Suomessa, mutta vaihtelu vain virkistää.

Opiskelemme täällä metsätalouden kursseja. Kurssien aiheet ovat hyvin samanlaisia, mitä kotikoulumme Hämeen ammattikorkeakoulukin tarjoaa. Onkin ollut erityisen hauska huomata, että ei ne metsänhoidon perusteet kovin dramaattisesti muutu, vaikka olinpaikka olisi mikä tahansa. Taimikoita joudutaan perkaamaan täälläkin runsaan heinittymisen takia. Oikeastaan heinittyminen on täällä vielä suurempi ongelma kuin Suomessa, koska lauhkea kasvillisuusvyöhyke mahdollistaa nopeamman kasvun kasveille ja puille kasvukaudenkin ollessa pidempi.

Tutustumassa maankäyttöön ja kaavoitukseen. Maatilan isäntä pohti, olisiko taloudellisesti järkevämpää raivata lisää laidunnustilaa vai istuttaa puita? Kyseinen maatila toimii 100% aurinko-, tuuli-, ja vesivoimalla.

Teoriaopetus tapahtuu metsätalouden omalla kampuksella kaupungin laidalla. Opiskelutoverit ja opettajat ovat olleet todella ystävällisiä ja mielenkiintoisia persoonia. Kertaakaan ei ole suomipoikien tarvinnut syödä lounasta keskenään, vaan aina joku haluaa lounastaa kanssamme ja vaihtaa sanasen esim. kulttuurieroista. Sepä on ollutkin varsin mielenkiintoinen puheenaihe, josta riittää keskusteltavaa

Opiskeltaviin kursseihimme kuuluu monia retkiä lähimaastoon tai paikallisiin yrityksiin. Tähän mennessä olemme vierailleet mm. Gordonin perhesahalla, uusiutuvalla energialla toimivalla maataloustilalla, monissa eri metsäkohteissa ja seuraavalla tunnilla olemme menossa tarkastamaan, miten riistapuoli toimii yhteistyössä metsätalouden kanssa. Täällä metsästys ja metsätalous eivät ole kietoutuneet niin paljon yhteen mitä Suomessa. Johtuen erilaisesta metsänomistus rakenteesta. Suurimman osan metsää omistaa valtio ja muutamat suvut. Metsämaan omistus ei siis ole niin pirstaleista, mitä se Suomen kamaralla on.

Luonnontilainen, luonnontilaisen kaltainen vai ei? Siinäpä vasta kysymys pohdittavaksi.

Ness joen suulla sijaitseva Inverness on kaupunkina todella kiva sisältäen paljon mielenkiintoista historiaa. Lähellä keskustaa sijaitsee Loch Ness -järvi, josta voi hyvällä tuurilla bongata tuon salaperäisen veden asukin, Nessien, jonka tarina on kiehtonut ihmisiä vuosikymmenet. Asukkaita tässä merenranta kaupungissa on 47 000, sekä se toimii samalla Skotlannin ylämaiden pääkaupunkina. Ulkoilu- ja virkistymismahdollisuudet Invernesissä ovat loputtomat. Aivan keskustan vierestä kohoavilla vuorilla kulkee lukuisia patikointi polkuja, sekä hieman kauempaa löytyy myös lumihuippuja. Keskusta hellii vieraitaan tunnelmaisilla pubeilla ja ravintoloilla, joissa voi käydä nauttimassa paikallisia herkkuja ja virvokkeita livesäkkipillimusiikin säestyksellä. Keväästä tulee varmasti mielenkiintoinen täällä niin akateemisesti, kuin muutenkin! Kuulemiin!

Jukka Laamanen ja Mika Heslin, Metsätalouden opiskelijat Evolta, rohkeasti maailmalla tämän kevään

Leave A Reply