Opiskelun monet muodot

0

Anni Pötry opiskelee ensimmäistä vuotta Hämeen ammattikorkeakoulussa biotalouden insinööriksi. Annille luonto on aina ollut tärkeä elementti ja hän viettää paljon vapaa-aikaa perheensä kanssa metsässä liikkuen.

Anni on ollut töissä nykyisellä työnantajallaan jo yli kymmenen vuotta. Työtehtävät teleoperaattorilla ovat olleet monipuolisia ja haastaneet oppimaan uutta. Anni suoritti aikuislukion iltaopintoina vuonna 2017 ja oppimisen nälkä jäi kytemään.

Listasin erilaisia kiinnostavia koulutuksia ja vertailin koulutussisältöjä etsiessäni opiskeluvaihtoehtoja. Alusta asti katselin insinöörin koulutuksia ja sitten löysinkin biotalouden insinöörikoulutuksen, joka yhdistää mun kiinnostuksen tekniikkaan ja luontoon, Anni kertoo, miten hän suunnitteli opiskelunsa aloittamista.

Anni jäi työstään opintovapaalle ja aloitti opiskelun Forssan kampuksella päivätoteutuksessa. Syyslukukauden kuluessa Annista alkoi kuitenkin tuntua siltä, että matka lähipaikkakunnalta päivittäin on liian pitkä ja koulupäivät venyvät sen takia liikaa. Hän  otti yhteyttä koulutuspäällikköön ja  pääsi vaihtamaan opinnot monimuotototeutukseen. Anni suositteleekin miettimään tarkkaan mikä on itselle sopivin toteutusmuoto ja minne ensisijaisesti aikoo hakea.

Päivämuoto-opiskelusta Anni jäi   kaipaamaan sosiaalisia kontakteja, erityisesti teknistä ongelmanratkaisua fyysisesti yhdessä, mutta onneksi yhteys vanhaan ryhmään on säilynyt ja sitä kauttakin saa lisätietoa, jos tuntuu, että on epäselvyyksiä.

Annin mielestä monimuoto-opiskelu vaatii  omaa aktiivisuutta ja oman työn johtamista, mutta toistaiseksi opetuksen sisältö on vaikuttanut yhtä kattavalta kuin päivätoteutuksessa. Monimuotototeutus sisältää joitakin lähipäiviä. Lähipäivät ovat melko intensiivisiä, mutta tuovat mukavaa vaihtelua itsenäiseen opiskeluun. Annin mukaan lähipäiviä on sen verran harvoin, että opiskelumuoto sopii monelle, vaikka kävisikin töissä täysipäiväisesti.

Itsellenikin tämä osoittautui elämäntilanteeseen paremmin muokkautuvaksi vaihtoehdoksi. Vaikka opintojen alku onkin ollut tuulinen, oli ihan ehdottomasti oikea päätös lähteä opiskelemaan. Tämän koulutuksen valinta tuntuu myös oikealta, on mahtavaa päästä yhdistämään oma kiinnostus luontoon ja ympäristöön tekniikan alan opintoihin.

Teksti: Katja Pouta, biotalouden insinööri
Kuva: Anni Pötry, opiskelija, biotalouden insinööri – koulutus

Leave A Reply