Merkillä on väliä – opiskelijan osaamisen osoittaminen visuaalisesti

0

Luonnonvara-alalla opiskellaan monenlaisissa ympäristöissä tavallisen luokan lisäksi: puistossa, metsässä, navetassa, traktorin ratissa, kasvihuoneella, kotityöpisteellä tai vaikkapa junassa matkalla opiskelupaikkakunnalle. Opintoja voi HAMKin Biotalouden koulutuksissa suorittaa myös verkossa, jopa kokonaisen Kestävän kehityksen tutkinnon.

Opiskelijoiden tulee hallita opinnoissa käytettävät TVT-välineet sekä omaksua myös erilaisia digitaitoja. Meillä on tavoitteena, että opiskelijat voisivat jopa aivan ennen opintojen aloitusta ottaa näitä taitoja haltuun. Tähän asiaan lähdettiin pureutumaan digitaalisilla osaamismerkeillä.

Digitaaliset osaamismerkit ovat visuaalinen tapa kertoa henkilön osaamisesta. HAMKissa osaamismerkkejä on käytetty jo pidempään henkilökunnan osaamisen osoittamisessa, joten oli luontevaa soveltaa niitä opiskelijoiden TVT- ja digiosaamistaitojen hankintaan ja osoittamiseen. Opiskelijoiden merkkien kehittämistyössä paitsi suunniteltiin osaamismerkit ja niiden suorittamiskriteerit, koottiin myös oppi- ja ohjemateriaalia opiskelijan oppimisen tueksi. Opiskelija voi liittää osaamismerkit esimerkiksi ePortfolioonsa ja sitä kautta osoittaa työpaikkaa hakiessaan helposti, mitä osaa.

Lue lisää HAMK Unlimited -artikkelista: https://unlimited.hamk.fi/biotalous-ja-luonnonvara-ala/digitaaliset-osaamismerkit

Johanna Salmia, kehittämispäällikkö, HAMK Biotalouden yksikkö

Leave A Reply