Luomuun siirtyminen edellyttää tarkkaa dokumentointia

0

Mustialan opetus- ja tutkimusmaatila on siirtymässä luonnonmukaiseen tuotantoon. Tavoitteena on saada Mustialan maatilan tuotantopanosten kirjanpito toteutettua sellaiseksi, että se on reaaliaikaisesti seurattavissa ja hyödynnettävissä mahdollisimman helposti ja monipuolisesti, myös opetuksessa. Agrologiopiskelija Hanne Vainikka tarttui aiheeseen ja tekee opinnäytetyönsä luomutilan asiakirjahallinnasta.

Hanne on tuttu näky Mustialan tiluksilla: hän kurvaa lava-autolla konehallien edustalle tehtyään katselmuksen opetus- ja tutkimusmaatilan pelloilla. Hanne aloitti maaseutuelinkeinojen agrologiopinnot syksyllä 2015. Kesällä 2017 hän suoritti asiantuntijaharjoittelunsa opetusmaatilalla. Peltolohkot ja koneet tulivat tutuksi jo silloin. Harjoittelun jälkeen Hanne jatkoi töitä Mustialassa koko lukuvuoden ajan: syksyllä tilan töissä sekä toisen asteen perustutkinto-opiskelijoita ohjaten, ja kevättalvella Inno-Ruoka-hankkeessa. Sittemmin Hanne palasi maataloustyöntekijänä jälleen tilan töiden pariin.

Mustialassa luomuun siirtyminen aloitettiin 1.5.2018. Kotieläinten osalta siirtyminen tapahtuu syksyllä 2019. Maidontuotanto ja viljanviljely ovat luomussa siirtymäkauden jälkeen toukokuussa 2020. Isoin muutos perinteiseen viljelyyn on se, ettei pelloilla käytetä kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Erityistä huomiota on kiinnitettävä maan kasvukuntoon.

Lehmille taataan päivittäin laidunnus pitkällä laidunnuskaudella, ja vasikoita juotetaan maidolla juomarehun sijaan. Lääkkeiden käytössä varoajat ovat kaksinkertaiset tavanomaiseen tuotantoon verrattuna.

Kevään korvalla Hanne inventoi kasvinsuojeluaineet: luomuun sopimattomista aineista luovuttiin. Varastokirjanpidon on oltava ajan tasalla niin siementen kuin lannankin osalta, ja Hanne on laskenut jopa olkipaalit. Navetta siirtyy luomuun pienellä viiveellä, eli jatkossa myös rehut kuuluvat luomuvalvontajärjestelmään.

Vaikka Hannen työpäivät täyttyvät osin toimistotöistä sekä maatilan töiden suunnittelusta ja seurannasta, hän pitää erityisesti opiskelijoiden ohjaamisesta. Hanne aloittaa aamunsa työpöydän äärellä yleensä jo kello seitsemän, mutta siirtyy puoli kahdeksalta jakamaan päivän työt niin amk-harjoittelijoille kuin toisen asteen työpaikalla oppijoille. Enää Hannea ei nähdä niin usein traktorin ratissa kuin harjoittelukesänään, mutta tarvittaessa sekin hoituu.

Hannella on vahva puutarhaharrastuneisuus takanaan, ja häntä kiinnostaa seurata viljelykasvien kasvun edistymistä pelloilla. Tulevaisuudessa Hannea viehättäisi tilan pitäminen, vaikkei taustalla olekaan kotitilaa. ”Luomu on tätä päivää, ehdottomasti”, toteaa Hanne ja jatkaa: ”Maatalouden kannattavuuden suhteen turvallinen ja puhdas ruoka on tärkeää. Viljelijöiden pitäisi osata olla erittäin ylpeitä työstään”.

Mustialan siirtyminen luomuun ei vaikuta opetukseen, vaan opiskelijat oppivat myös jatkossa kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden käytön. Laskelmien mukaan luomussa pitäisi olla parempi kannattavuus ja tuotteille hyvä kysyntä.

 

Teksti: Terhi Thuneberg ja Hanne Vainikka, Kuva: Sinna Koivuniemi

 

Leave A Reply