Hyville metsäammattilaisille löytyy töitä – opiskelu Evolla kannattaa

0

Evon metsäopetus esittäytyi Evon kampuksella lauantaina 10.2.2018. Pitkät perinteet omaavat avoimet ovet pidettiin perinteiseen tapaan eli mukana oli sekä työnäytöksiä että metsäopetuksen ja oppimisympäristöjen esittelyä.

Opiskelijat toimivat monessa roolissa (Kuva: Antti Sipilä)

Päivän hermokeskus oli Evon oppimiskeskus, jossa ruokailun lisäksi saattoi tutustua HAMKin, HAMin, Evon metsäosuuskunnan ja Evon metsäpoikien esittelypisteisiin. Konehallilla oli Husqvarnan esittelijä ja samalla esillä uusinta elektronista tekniikkaa oleva koulun sahakalusto. Hallin lähistöllä pidettiin puukiipeilynäytös sekä kilpasahausesittely karsintanäytöksen ja alta/päältä sahauksen osalta. Sisätiloista löytyi metsäkonesimulaattori.

Droneista on paljon apua metsäalalla (Kuva: Antti Sipilä)

Opiskelijoilla oli päivän esittelyissä iso rooli eli he hoitivat metsänmittausrastit, drone-lennätysnäytökset sekä Ponssen työnäytökset. Opiskelijat olivat hyviä esittelemään myös opetuksen käytänteitä. HAMKin kolmannen vuosikurssin opiskelijat Lauriina ja Laura kierrättivät opiskelusta kiinnostuneita kampusalueella ja kertoivat opiskelun käytänteistä omista näkökulmistaan. Vihreällä talolla päivystivät vastaavasti HAMin opiskelijat esittelemässä toisen asteen opiskelua. Ylisen Rautjärven rannan nuotiokatoksessa oli makkaranpaistoa, josta vastasi asuntolanhoitaja Juhani Henttinen yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Selvästi eniten potentiaaliset opiskelijat olivat kiinnostuneet uusista hakuprosesseista eli kuinka hakeminen käytännössä tapahtuu, mitä painotetaan sisäänpääsyssä, kuinka huomioidaan aikaisempi koulutus ja millainen on varsinainen pääsykoe. Monelle tuli yllätyksenä, että esim. valtaosa HAMKin uusista opiskelijoista pääsee sisälle ilman pääsykoetta. HAMIn puolelle paljon puhuttu reformi tuo uusia mahdollisuuksia oppimiseen, mutta toisaalta asettaa haasteita opetusresurssien riittävyydelle. Hyvällä tahdolla sekä joustavalla ja taitavalla henkilökunnalla haasteisiin pystytään varmasti vastaamaan.

Avoimiin oviin osallistui viime vuotta enemmän ihmisiä. Osan lisääntyneestä osallistujajoukosta selittää varmasti metsäalan positiivinen perusvire eli teollisuuden hyvä tuloskunto ja työmarkkinoiden imu: hyville ammattilaisille löytyy metsäalalla nyt töitä.

Tapahtuman markkinointiin käytettiin myös nyt ensimmäistä kertaa Facebook-mainontaa, joka tavoitti selvästi uusia kohderyhmiä. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli onnistunut ja toivottavasti lisää Evon hakijamääriä kevään yhteishauissa. Kiitos kaikille järjestelyihin osallistuneille.

Antti Sipilä, koulutuspäällikkö, HAMK Metsätalous

Leave A Reply