Hevosyrittäjätarinat vol I – Sarismala Rent vuokraa hevosten kuljetuskalustoa

0

Hevosalan yrittäjät ovat ammattikunta, joka tarjoaa paitsi sadoille tuhansille ihmisille harrastamisen ja virkistymisen mahdollisuuksia, myös palveluja toisille hevosyrittäjille. Polkuja yrittäjyyteen on yhtä monta kuin yrittäjiä. HAMKin hevostalouden opiskelijat tutustuvat Hevoset ammattina-opinnoissaan erilaisiin hevosalan yrityksiin. Vierailuiden pohjalta kirjoitetut yrittäjätarinat käynnistävät nyt kolmiosaisen juttusarjan hevosalan ammattilaisista.

Sarismala Rent vuokraa hevosten kuljetuskalustoa ja –palveluita niin ammattilaisille kuin harrastelijoillekin. Yritys on perustettu vuonna 2015. Idea yritykseen lähti puhtaasti omasta tarpeesta, harrastuksen innoittamana. Oma hevonen piti saada kisapaikoille, mutta tallilla ei ollut kuljetuskalustoa.

Hyvä kalusto on kaiken A ja O

Liikeidea Sarismala Rentillä on hyvin yksinkertainen: vuokrataan ammattitalleille sekä harrastelijoille hevosten kuljetuskalustoa. Tällä hetkellä omaa kalustoa on kahden hevosauton ja yhden trailerin verran, tarvittaessa vuokrataan muilta lisää kalustoa. Kuinka paljon tällaisen kaluston ylläpitäminen kustantaa? Ulkopuolisia palveluita käytetään viikoittain ja kuukausittain. Tärkeässä osassa ovat muun muassa hevosautojen huoltopalvelut, yrityksen ulkoistettu kirjanpito, yhteistyökumppanit ja hevostarvikekaupat. Kuukaudessa näihin palveluihin menee tuhansia euroja, josta suurin kuluerä on polttoaineet.

Laadukkuudesta ei tingitä

Yritys pyörii täysin yhden perheen voimin: tärkeää on ehdoton luotettavuus. Kriteereihin sisältyy muun muassa se, että asiakkaille ei “luvata tyhjiä” eli pyritään hankkimaan tarpeeksi kalustoa tai vaihtoehtoisesti reilusti kerrotaan, ettei kalustoa ole nyt valitettavasti vapaana. Asiakkaat voivat joko hakea kuljetuskaluston Ylöjärveltä yrityksen kotipaikasta tai kalusto voidaan myös toimittaa asiakkaalle. Kuljetuskalusto on siivottu ja desinfioitu asianmukaisesti eikä asiakkaan tarvitse sitä siivota sen kummemmin käytön jälkeen, yritys hoitaa siivouksen ja desinfioinnin asiakkaan puolesta.

Kalusto on vakuutettu ja Sarismala Rent vaatii kalustoltaan tehdaslaatua. Kaiken kuljetuskaluston on täytettävä korkeat standardit. Ari Sarismalaa lainaten: “Isi teki puusta – mallit eivät kuulu meidän valikoimiimme.” Kalustosta huolehditaan ja ne pidetään aina asianmukaisessa, käyttäjille turvallisessa kunnossa.

Alan toimijoiden määrä nousussa

Osana yrityksen ideologiaa onkin laadusta tinkimättömyys. Tällä tavalla Sarismala Rent pyrkii erottumaan muista. Yritystoiminnan alkutaipaleella kilpailijoina oli vain yksi firma, mutta nyt kilpailua on ilmaantunut lyhyellä aikavälillä. Tämän johdosta myös mainostamista on pitänyt miettiä enemmän – toki edelleen puskaradio, tyytyväiset asiakkaat ja hyvä palaute ovat kaikista toimivin keino. Kun homman osaa ja siitä pitää, se toimii. Puskaradion lisäksi Sarismala Rent mainostaa maltillisesti alan sivustoilla esimerkiksi Facebookissa sekä Hevostalli.netissä.

Asiakastyytyväisyys motivoi kehittymään

Yritystoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ja asiakaskunta on jo muodostunut. Vakiasiakas raviohjastaja ja -valmentaja Markku Niemisen toteamus “Älkää lopettako tätä yritystoimintaa koskaan!” on palaute, jonka jokainen yritys varmasti tahtoisi saada. Yrittäjän itsensä sanoin: “Haasteita pitää olla ja täytyy uskaltaa!

Ina Kaarakka ja Eveliina Sarismala ovat HAMKin hevostalouden agrologiopiskelijoita

Leave A Reply