Rautaista asiakaspalvelua koronakesänä 2020

0

Vuosi 2020 on varmasti jäänyt kaikilla ikuisesti muistiin poikkeuksellisena maailmaa edelleen järistyttävän koronapandemian takia. Aloitin kesätyöt Hämeenlinnan K-Raudassa muutama kuukausi sen jälkeen, kun uutiset leviävästä viruksesta olivat kantautuneet Suomeen. Viruksen tarttuvuus huoletti minua jonkun verran, mutta onneksi koko Keskon henkilöstö ohjeistettiin toimimaan turvallisesti pandemian edetessä.

Poikkeuksellinen kevät

Toimenkuvaani kuului puutarhaosaston vastuumyyjänä toimiminen. Olin ollut samassa paikassa kesätöissä edellisenä vuotena ja siitä saamani kokemuksen myötä olin valmis ottamaan enemmän vastuuta osaston toiminnasta. Työnkuvaani kuului taimien hoitotöiden lisäksi puutarhaosaston tuotteiden esillepano, muiden kesätyöntekijöiden perehdyttäminen ja verkkokauppatilausten kerääminen. Tärkein osa työstäni oli kuitenkin asiakaspalvelu. Myyjänä vastuullani oli luoda asiakkaille mahdollisimman mukava ostostapahtuma, jossa asiakas tuntee, että häntä arvostetaan.

Asiakaspalvelun ytimessä

Asiakaspalvelutilanteet ovat aina erilaisia. Myyjällä on oltava tuntosarvet koko ajan koholla ja arvioida, millä mielellä asiakkaat ovat. Toiset ovat hyvällä tuulella ja toiset saattavat olla kärttyisiä. Leppoisten asiakkaiden kanssa kommunikointi on helppoa ja luontevaa ja myyntitapahtuma on mukava, vaikkei se aina johtaisi kauppoihin. Pahantuulisten asiakkaiden kanssa toimiminen on haastavampaa, sillä silloin on pidettävä omat tunteet kurissa, vaikka asiakkaan käytös olisi epäystävällistä. Onneksi suurin osa asiakkaista oli asiallisia.

Ensimmäinen koronakevät toi oman leimansa työntekoon. Olin varautunut siihen, että korona rajoittaisi asiakkaiden määrää ja myymälässä olisi hiljaisempaa, kuin edellisenä keväänä. Tämä osoittautuikin vääräksi luuloksi. Aurinkoisen ja aikaisen kevään sekä rajoitusten takia ihmisillä oli enemmän aikaa paneutua piharakentamiseen ja puutarhanhoitoon. Asiakkaita oli monta kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna ja työpäivät kuluivat nopeasti. Työtä oli enemmän, kuin päivässä oli työtunteja.

Pensaan taimi kärryjen päällä uutarhaosastolla. Kärryjen kahvasta pitelee mies.
Kuvituskuva: Pexels.com

Suuret asiakasmäärät kuormittivat niin meitä myyjiä kuin kassahenkilöitä. Osa asiakkaista turhaantui jonottamaan omaa asiakaspalveluvuoroansa, mutta tein parhaani, että myös heille jäi lopuksi positiivinen kuva myymälästä. Mieltä lämmitti erityisesti asiakkaiden kiitokset hyvin hoidetuista taimista ja se auttoi jaksamaan hankaluuksien yli. Muuten korona ei vaikuttanut työntekoon. Turvaväleistä huolehtiminen sujui alun totuttelun jälkeen luonnollisesti ja käsien desinfioimisesta tuli arkipäivää.

Vastuu kasvattaa

Vaikka kesä oli kiireinen, se oli myös opettavainen. Vastuun kantaminen teki työtehtävien toteuttamisesta mielekästä, sillä se kannusti minua toimimaan parhaimmalla tavalla. Pääsin syventämään osaamistani työkavereitteni opastuksella ja koen, että olen nyt vahvempi asiakaspalvelussa, mitä olin aikaisemmin. Tyytyväiset asiakkaat ovat tärkeitä, sillä hyvä asiakaspalvelukokemus saa heidät palaamaan uudelleen ostoksille. Työskenteleminen asiakaspalvelussa on mielestäni mielenkiintoista, sillä jokainen asiakaskohtaaminen on erilainen.

Lopuksi

Työpaikkana K-Rauta oli todella hyvä. Työskentelyilmapiiri oli kiireestä huolimatta hyvä ja tulin oppineeksi paljon siitä, mitä työskenteleminen rautakaupassa on. Työt ovat todella vaihtelevia ja joka päivä oli mahdollisuus oppia uutta. Viihdyin hyvin töissä ja ehkä saatan löytää tulevan työpaikkani myynnin ja asiakaspalvelun parista.

Kirjoittaja: Sanni Rautanen

Leave A Reply