Suomen Hippoksen verkko-oppimisympäristö Hipposakatemia

0

Suomen Hippos julkaisi keväällä 2021 Moodle-pohjaisen verkko-oppimisympäristön Hipposakatemian. Alustan kehittäminen aloitettiin alkuvuonna 2020, ja saman vuoden syksyllä otettiin käyttöön ensimmäinen pilottikurssi, Vastuuvalmentajakoulutus. Nyt Hipposakatemiassa pyörivät myös ajolupakurssit, jotka ovat vastuuvalmentajakoulutuksen kanssa pakollisia koulutuksia raviurheilijoille. Kesän aikana Hipposakatemian tarjonta on täydentynyt erilaisille kohderyhmälle suunnatuilla kursseilla ja kaksi ensimmäistä kaikille avointa koulutustakin julkaistiin heinäkuussa.

Aloitin Hippoksessa tuntitöillä huhtikuussa, ja toukokuun puolessa välissä siirryin kokoaikaiseksi tekemään harjoittelua. Aloitin nuorisotoiminnan Kärryillä-lehden toimittamisella, ja olikin mielenkiintoista työtä kerätä ja kirjoittaa juttuja lehteen sekä valvoa ja kommentoida taittoa.

Lehden julkaisun jälkeen päätyöni oli Hipposakatemian kurssien tekeminen. Pääsin tekemään kursseja monesta eri aiheesta. Monet kurssit perustuivat Teamsissa tallennettuihin koulutuksiin, jotka editoitiin järkeviin pätkiin ja lisäsin toiminnallisuutta videoiden pariin. Kurssille tehtiin erilaisia tehtäviä, jotka syvensivät videoilla opittua asiaa ja haastoivat opiskelijat miettimään opittuja asioita omaan tilanteeseen sopivalla tavalla.

Nuorisovastaavien kehittämispäivät kesän kohokohtana

Kesän kohokohta oli Nuorisovastaavien kehittämispäivät, jotka järjestettiin Mikkelissä hybridikoulutuksena. Ajankohdaksi valikoitui St Michel-raviviikonlopun perjantai ja lauantai. Koulutukseen kutsuttiin kaikki Suomen raviratojen nuorisovastaavat.

Vastasin järjestelyistä pääosin itsenäisesti, vaikka toki apua oli saatavilla esimerkiksi ohjelman suunnitteluun. Halusimme aktivoida nuorisovastaavia käyttämään Hipposakatemiaa, ja suunnittelin ohjelmat ja aktiviteetit sinne sopiviksi. Hybriditoteutus vaati paljon etukäteissuunnittelua, koska myös osa puhujista oli etänä ja osa paikan päällä.

Tapahtuma sujui hyvin ja hybriditoteutus onnistui ensimmäiseksi kerraksi oikein hyvin. Osa nuorisovastaavista kirjautui ensimmäistä kertaa Hipposakatemiaan, ja näin ollen ylitti kirjautumiskynnyksen. Jatkossa Hipposakatemian käyttö on heille helpompaa, kun siellä on jo kerran käynyt tekemässä tehtäviä.

Saimme hyvää palautetta nuorisovastaavilta kehittämispäivistä. Sekä etä- että liveosallistujia huomioitiin heidän mukaansa riittävästi, ja tekniikkakin toimi pääsääntöisesti hyvin.

Kannettava tietokone, tabletti ja puhelin siniharmaiden lautojen päällä.
Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

Ajolupakurssien koordinointia ja muuta pikkuhommaa

Tehtäviini kuului kesän aikana myös C- ja P-ajolupakurssien koordinointi ja kurssien tekeminen Hipposakatemiaan. Päivitin Hippoksen verkkosivuilla olevia ajolupakurssien aikatauluja, tein osallistujille tunnukset Hipposakatemiaan ja toimin ajolupakurssin järjestäjien tukena erilaisissa kysymyksissä.

Oli todella mielenkiintoista päästä ajolupakurssien maailmaan! Olen suorittanut oman ajolupani vuonna 2003, ja se on jo ehtinyt mennä vanhaksi, vaikka pari starttia olen ajanutkin. Sieltä kuitenkin muistui mieleen asioita, ja pystyin hyödyntämään omaa kokemustani työssäni.

Kesän aikana pääsin tutustumaan raviurheilun nuorisotoimintaan ja siitä innostuneena omat lapsetkin aloittivat harrastamisen Mikkelin ravinuorissa. Nuorisotoiminnan jäsentietopalvelu tuli myös hyvin tutuksi.

Sain osallistua Hipposakatemian kehittämiseen yhdessä Helena Hyvämäki-Mäenpään kanssa, joka ohjasi työskentelyäni koko kesän. Kehittäminen on todella mielenkiintoista, ja oli kiva päästä miettimään tulevia kursseja ja niiden rakenteita. Aikaa on mennyt Hipposakatemian töiden lisäksi myös nuorisotoiminnan ja koulutustoiminnan neuvontatyöhön asiakkaille.

Sijaistin Helenaa hänen kesälomansa ja vapaapäiviensä aikana, mutta meillä oli ohjauspalavereita lähes viikoittain. Helenan kesäloman aikana työskentely oli kyllä melko yksinäistä, kun ei ollut tiimikaveria päivittäisessä työssä saatavilla.

Kesän iso saavutus oli ensimmäisten kaikille avointen kurssien julkaiseminen Hipposakatemiassa. Ne toimivat hyvinä pilotteina ja oli tosi mukava huomata, että ne herättivät kiinnostusta jo melko vähäisellä markkinoinnillakin. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin julkaisuihin!

Nainen katsoo kameraan kuulokkeet päässä ja tietokoneruutu taustalla

Kirjoittaja: Johanna Pökkä

Leave A Reply