Vuoden alumni: ”Teknologia kehittyy, mutta vuorovaikutus potilaiden kanssa ei muutu”

0

Hämeen ammattikorkeakoulun vuoden 2020 alumni Pirjo Ali-Tuomola hoitaa koronakriisiä Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyspoliklinikan etulinjassa, ohjaa opiskelijoita ja perehdyttää uusia työntekijöitä. Kotona Tammelassa maatila ja perhe ottavat oman aikansa, ja voimavaroja löytyy vielä omaan opiskeluunkin.

Parikymppinen Pirjo kaipasi vauhtia ja toimintaa. Kun hän aloitti asepalveluksen Riihimäen varuskunnassa 2001, hoitoalalle hakeutuminen ei ollut hänellä mielessäkään.

Armeija-aikana Pirjo tutustui viestirykmentin kenttäsairaanhoitajaan ja tämän työhön ja oivalsi, kuinka monipuolisia ja kiinnostavia töitä sairaanhoitaja voi tehdä.

Jokioisilla asunut Ali-Tuomola päätti hakeutua sairaanhoitajaopintoihin ja nimenomaan HAMKin Hämeenlinnan yksikköön, koska siellä oli tarjolla kriisi- ja poikkeusolojen sekä tehohoitotyön koulutusta.

”Ilmoitin pääsykoehaastattelussa koulutusohjelmajohtajalle, että olen päättänyt tulla Lahdensivuntien kampukselle opiskelemaan”, Ali-Tuomola kertoo nauraen.

Kampuksen ovet avautuivatkin ensimmäisellä yrittämällä.

Lapset auttavat palautumaan työstä

Sairaanhoitajan AMK-tutkinnon Ali-Tuomola sai 2006. Tämän jälkeen hän työskenteli kaksi vuotta gastroenterologian ja urologian yhteisosastolla. Sieltä hän siirtyi päivystysklinikalle, jolta on sittemmin ollut poissa vain perhevapailla sekä työnkierrossa teho-osastolla.

Opiskelu on jatkunut työn ohessa. Ali-Tuomola on opiskellut päivystyshoitotyötä Arcada-ammattikorkeakoulussa, YAMK-opintoja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja nyt ovat käynnissä sosiaali- ja terveyshallintotieteen perusopinnot Itä-Suomen avoimessa yliopistossa.

Vaativan työn ja opiskelun sekä kolmilapsisen perheen ja maatilan arjen pyörittäminen vaatii suunnittelua. Samalla tilalla asuvat puolison vanhemmat ovat korvaamattomana apuna.

”Lapset ovat myös voimavara. Kun tanssii eskarilaisen kanssa Fröbelin Palikoiden tahdissa, työpäivän huolet unohtuvat nopeasti.”

Päivystysklinikan hoitajalta vaaditaan laajaa osaamista

Tällä hetkellä Ali-Tuomola työskentelee puolet ajasta sairaanhoitajana, puolet apulaisosastonhoitajana. Hän oli jo keväällä mukana suunnittelemassa koronakohorttia eli koronapositiivisiksi epäiltyjen potilaiden hoitoa päivystysklinikalla, ja jatkaa kehitystyötä edelleen.

Koronavirus on koetellut päivystysklinikan rajoja. Klinikalle on tarvittu paljon lisätyövoimaa niin sairaalan muilta osastoilta kuin talon ulkopuoleltakin. Uusien työntekijöiden perehdyttäminen vie aikaa.

”Päivystystyössä täytyy tietää valtavan monesta asiasta ja osata käyttää erilaisia laitteita.”

Ali-Tuomola on nähnyt, mitä koronavirus voi saada aikaan. Niille, jotka eivät pidä virusta pikku flunssaa kummempana, Ali-Tuomolalla on kysymys.

”Esimerkiksi koronaviruksen aiheuttama hengitysvaje on vakava oire, ja monelle koronaviruksesta selvinneelle jää pitkäaikaisia tai jopa pysyviä haittoja. Vaikket olisikaan huolissasi itsestäsi, et kai halua olla vastuussa muiden ihmisten sairastumisesta?”

Koronavirus on tietysti ollut kokemuksena ainutlaatuinen, mutta viidentoista vuoden uralle on mahtunut jos jonkinlaisia tilanteita. Teknologiakin on kehittynyt ja järjestelmät tuntuvat vaihtuvan juuri kun edellisen on ehtinyt oppia, mutta yksi asia pysyy.

”Potilastyö, ihmisen kohtaaminen. Ne eivät muutu miksikään.”

Maria Lassila-Merisalo
Strategisen viestinnän päällikkö

HAMKin hyvinvointiosaamisen yksikkö

HAMKin hyvinvointiosaamisen yksikössä koulutetaan sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja sekä tarjotaan ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja (hyvinvoinnin digitaaliset palvelut ja prosessit, sosiaali- ja terveysalan johtaminen ja kehittäminen, sosiaali- ja terveysalan johtaminen ja kehittäminen, kriisityö sekä kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä). Lisätietoa verkkosivuillamme. Lisäksi hoitotyön opintoja on tarjolla erikoistumiskoulutuksissa, avoimessa amkissa ja Hämeen kesäyliopistossa. Tutustu sote-alan jatkuvan oppimisen tarjontaan.

Leave A Reply