Viitosten ensimmäinen ohjelmointiharjoitus scratchillä

0

Suunnitelma

Tarkoituksena oli tutustuttaa viidesluokkalaiset Scratchin avulla ohjelmoinnin maailmaan muutaman oppitunnin ajan tekemällä pieni sarjakuva-animaatio. Suunnitelman oli tarkoitus olla hyvin joustava, ja sitä se sitten olikin. Osa oppilaista oli tehnyt tunnukset kotona vanhempien kanssa etukäteen, niinkuin oli sovittu, ja osan kanssa meni sitten ensimmäinen kerta osittain tunnuksia tehdessä.

Toteutus

Ensimmäisellä tunnilla esittelin yhteisesti Scratch-ohjelmaa nopeasti. Oppilaat kokeilivat sitten mm. hahmojen ja taustan vaihtamista sekä hahmojen liikuttamista ohjelmoimalla. Muutamat pojat eksyivät tunnin lopulla kokeilemaan ja pelaamaan muiden aikaansaannoksia. Harjoittelimme myös tallentamista sekä sen, mistä omat työt löytyvät.

Toisella kerralla päätin ottaa avuksi Tuhattaiturin Scratch-studion tehtävät. Näin pääsimme heti puolivalmiille alustalle. Ensimmäisessä tehtävässä piti saada hahmo liikkumaan toisen luo ja sitten sai keksiä itse, mitä muuta tehtävään voisi lisätä.

Kivaa! Oli kommentti, vaikka ruudulla ei näyttänyt tapahtuvan paljoakaan.

Kolmannella kerralla jatkoimme Tuhattaiturin materiaalin harjoituksia. Kerroin ensin, mitä hahmojen pitää saada tehtyä. Sitten kävimme yhdessä toisen hahmon scriptin läpi. Toisen hahmon kohdalla piti saada ohjaus toimimaan nuolinäppäimillä. Teimme yhden suunnan yhdessä ja oppilaat tekivät loput itse.

Mun käpy hävis! Kurre ei liiku alaspäin! Näihinkin pulmiin saatiin ratkaisu ja oppilaat pääsivät vielä lisäämään ääniä, vaihtamaan taustaa jne.

Ajatuksia tämän pienen projektin jälkeen

Oppilaat olivat ohjelmointiharjoituksista innostuneita. Opettajalta tämä vaatii kärsivällisyyttä ja hyviä omia taitoja, kun pitäisi nopeasti keksiä, mikä kullakin oppilaalla on ongelma, ja osata ratkaista se nopeasti. Etukäteen ajattelin, että pojat olisivat tässä hommassa vahvoilla. Kuitenkin kävi niin, että tytöt malttoivat toimia järjestelmällisesti ja ohjeiden mukaan, pojat olisivat halunneet heti päästä pelaamaan. Olisi kiva tehdä ohjelmointiharjoituksia enemmänkin, kun vain löytyisi siihen aikaa!

Leave A Reply