Projektiharjoittelussa Sekasin-chatin päivystyksessä

0

Projektiryhmän aiheeksi valikoitui Sekasin Kollektiivin tuottama Sekasin-chat-toiminta. Projektin tavoitteena oli saada vapaaehtoisia chat-päivystäjiä, jotta Sekasin Kollektiivi pystyy ylläpitämään chat-toimintaa. Chatin ylläpitäminen vaatii paljon koulutettuja vapaaehtoisia, jotta mahdollisimman moni nuori pääsisi keskustelemaan, kun siltä tuntuu.

Projektiryhmä kävi läpi päivystäjän peruskoulutuksen ja harjoitteluvuorot kokeneiden päivystäjien kanssa. Tämän jälkeen päivystettiin itsenäisesti, omaa jaksamista ja aikatauluja kuunnellen. Koulutuksessa painotettiin useasti sitä, kuinka nuorella on oikeus saada keskustella hyvinvoivan ja läsnä olevan päivystäjän kanssa. Tämä tarkoitti sitä, että omaa jaksamista täytyi tarkkailla, sekä sitä, kuinka kuormittavia keskusteluja kävi ja kuinka kiireinen oma aikataulu oli, jotta pystyi todella keskittymään chat-keskusteluun.

Eniten nuoria oli jonottamassa chattiin iltaisin ja viikonloppuisin. Nuorilla puheenaiheet vaihtelivat laidasta laitaan, kuulumisten kertomisesta aina itsemurhavaaraan. Päivystäjälle tämä saattaa olla kovinkin kuormittavaa, sillä koskaan ei tiedä, millaisella asialla nuori seuraavaksi lähestyy. Tärkeintä päivystäjän toiminnassa on läsnäolo ja nuoren kuunteleminen.

Projektissa parasta oli nuorten kohtaaminen chat-alustalla sekä se, että työskentely oli mahdollista aikatauluttaa itselleen parhaiten sopivana aikana. Jokainen jäsen koki oppineensa kohtaamaan nuoren “matalalla kynnyksellä” ja jatkoa ajatellen nuoria on helpompi tämän kokemuksen myötä kohdata niin livenä kuin chatissakin. Chat-toiminta on polkaistu nyt kunnolla käyntiin melkeinpä jokaisella hyvinvointialueella ja se tulee varmasti kuulumaan jokaisen sairaanhoitajan työtehtäviin tulevaisuudessa ja tästä projektiryhmämme kokemuksesta on varmasti hyötyä ryhmämme jäsenille tulevaisuudessa työskennellessä sairaanhoitajana.


Kirjoittajat

Suvi Ruusiala ja Mari Uusi-Heikkilä

Projektiryhmä

Heidi Demir, Iida Heinonen, Oona Kytölä, Suvi Ruusiala ja Mari Uusi-Heikkilä

Leave A Reply