Olympialaiset hoivakoti Puuvillassa

0

Ikääntyneille virikkeitä!

Järjestimme projektin, jonka tarkoituksena oli tuottaa Forssan Esperi Care, hoivakoti Puuvillan asukkaille viriketoimintaa yhden viikon aikana kolme kertaa, noin neljän tunnin ajan.

Viriketoiminnan teemana meillä oli olympialaiset, koska onhan tämä vuosi olympiavuosi! Projektin tavoitteena oli tarjota ikääntyneille virkistävää toimintaa arjen keskelle. Olympialajeiksi valikoitui koripallo, keilaus, bingo, tietovisailu, yhteislaulu, kuvabongaus, käpymäärän arvuuttelua lasipurkista, askartelua ja kukkien istuttamista. Viikko huipentui mitalien jakoon, Maamme lauluun ja kakkukahveihin kaikkien asukkaiden kesken. Ryhmämme sai henkilökunnasta yhden hoitajan avuksi, joka oli toiminnassa mukana ohjaamassa asukkaita.

Toiminnan lisäksi suunnittelimme ja toteutimme infograafin, jonka tarkoituksena oli herättää ikääntyneitä ajattelemaan toimintakykyään sekä kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Infograafi laitettiin yhteisiin tiloihin näkyvälle paikalle niin, että se on kaikkien luettavissa. Projektiviikon päätyttyä infograafi jätettiin seinälle.

Projektin toteutuminen

Projektimme ei välttynyt covid- kuritukselta ja ryhmä olikin tästä syystä vajaa yhden henkilön verran toiminnallisen viikon ajan. Lisäksi kahtena päivänä meistä puuttui yksi henkilö muista syistä. Tämä vaikutti paljon, koska ryhmämme oli muutenkin jo kovin pieni. Covid- tilanteesta johtuen, meiltä vaadittiin tietenkin asianmukaista suojautumista ja huolellista käsihygieniaa.

Päivät onnistuivat pienestä projektiryhmästä huolimatta hyvin. Ensimmäisenä päivänä asukkaat olivat hiukan ihmeissään tulostamme. Kerroimme heti toiminnan alkaessa kaikille osallistuville asukkaille, keitä olemme, mistä tulemme ja mitä olimme tulleet tekemään heidän kanssaan. Asukkaat ottivat meidät avoimin mielin vastaan ja osallistuivat omien kykyjensä mukaan toimintaan.

Ryhmämme tavoitteena oli aktivoida myös vuoteessa olevia asukkaita niin, että he olisivat päässeet osallistumaan toimintaan seuraamalla mitä muut tekevät. Huomasimme kuitenkin, että vuoteessa olevia asukkaita olikin odotettua enemmän, joten tämän osalta tavoite ei toteutunut. Kävimme kutenkin tapaamassa heitä huoneissa ja haimme vuorovaikutusta heihin keskustelemalla tai kosketuksella.

Asukkaiden kanssa syntyi toiminnan ohella hyvin luontevaa ja aitoa vuorovaikutusta. Saimmekin asukkailta palautetta, että oli mukavaa nähdä ja keskustella uusien ihmisten kanssa. Ryhmämme koki onnistuneensa vuorovaikutuksessa, se syntyi kuin itsestään meidän ja asukkaiden välille. Asukkaissa oli myös sellaisia, jotka eivät halunneet syystä tai toisesta osallistua toimintaan eikä heitä siihen myöskään painostettu, vaan he saivat itse päättää osallistumisestaan.

Huomatessamme, ettei jokin alkujaan suunnitelluista lajeista toiminut, pystyimme luontevasti muuttamaan lajin toimintatapaa asukkaille sopivammaksi. Kaiken kaikkiaan, koimme viikon erittäin onnistuneeksi, pienistä takaiskuista huolimatta. Jokainen meistä sai hyvän oppimiskokemuksen projektitoiminnasta kokonaisuudessaan.

Avainsanat: Ikääntyneet, virikkeet, osallistaminen

Blogitekstin kirjoittajana opiskelijat Elina Mänttäri ja Mira Pärkkä

Leave A Reply